Καλαμάτα: Εγκρίθηκε πρόταση του Δήμου για το Ανατολικό Κέντρο – Τι προβλέπεται στο έργο των 17.000.000 ευρώ [φωτογραφίες]

Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εντάχθηκε το έργο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αναβάθμισης Αστικού Τοπίου Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας». καθώς υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Σε πρώτη φάση εγκρίθηκε το ποσό των 385.000 ευρώ, που αφορά τις μελέτες ωρίμανσης, καθώς και τη σύνταξη όλων των απαραίτητων μελετών για την δημοπράτηση του κύριου έργου.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ, που αφορά ολιστική παρέμβαση και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης του αστικού τοπίου της Ανατολικής Πολεοδομικής Ενότητας Καλαμάτας και προβλέπει:

Ανάπλαση περιοχών έκτασης 40 στρ. περίπου: Βασικοί στόχοι της παρέμβασης είναι : Η δημιουργία μιας κεντρικής δράσης που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης. Εμπλουτισμός με νέες χρήσεις, για όλους. Διαμόρφωση διακριτών εισόδων. Δημιουργία αξόνων κυκλοφορίας. Κατασκευή χώρων αναψυχής. Κατασκευή πολιτιστικών και εμπορικών υποδομών.

Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής των πρώην λυομένων Βάγια έκτασης 30 στρ. περίπου: Βασικοί στόχοι της, εν λόγω, ανάπλασης είναι : Η διασύνδεση των υπό κατασκευή κοινοχρήστων χώρων και υποδομών της περιοχής ( Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, Χώροι άθλησης, Παιδική χαρά) με τις υπάρχουσες λειτουργίες  της γειτονιάς, με τρόπο υψηλής αισθητικής, καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Η κατασκευή των οδών κυκλοφορίας και των πεζοδρομίων εντός της περιοχής, τα δίκτυα πεζοδρόμων, οι ποδηλατόδρομοι, οι χώροι πρασίνου και όποιες άλλες παρεμβάσεις γίνουν, θα είναι ενιαίας φυσιογνωμίας που θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο αστικό χώρο.  

Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας, πεζοδρομίων και των συνδέσεων με το ιστορικό κέντρο και την παραλία ( 48.900 τμ): Δημιουργία λειτουργικών διασυνδέσεων με το ιστορικό κέντρο (μέσω της οδού Μαυρομιχάλη), την παραλία  (μέσω της οδού Ηρώων), τον περιμετρικό μέσω των οδών Καλλιπατείρας και Μαρίας Κάλλας. Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας και των συνδέσεων με το ιστορικό κέντρο και την παραλία, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία. Μετατροπή της οδού Σφακιανάκη, σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση του ανατολικού κέντρου. Δημιουργία ενός συνεχομένου περίπατου / ποδηλατοδρόμου αναψυχής  από το ιστορικό κέντρο της πόλης έως την παράλια, μέσω του ανατολικού κέντρου. 

Για το συγκεκριμένο έργο μίλησε την Πέμπτη δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία των Αντιδημάρχων, Νίκου Μπασακίδη, και Ανδρέα Καραγιάννη, καθώς και του ειδικού συνεργάτη – πολιτικού μηχανικού, Βασίλη Κουτραφούρη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για το Δήμο, καθώς μια μεγάλη διεκδίκηση έλαβε απόφαση ένταξης και βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση.

Η σκληρή δουλειά, η σωστή προετοιμασία, ο σχεδιασμός μας και οι διεκδικήσεις μας φέρνουν αποτελέσματα.

Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξ αρχής ψηλά τον πήχη ως προς τη διεκδίκηση μεγάλων έργων και χρηματοδοτήσεων και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς ο Δήμος μας εξασφάλισε ένα ακόμα σπουδαίο έργο. Ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της Ανατολικής Πόλης μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναβάθμισης αστικού τοπίου.

Αναφέρομαι στην απόφαση ένταξης που εξασφαλίσαμε μέσα από τον άξονα 6 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, μία πρόταση για την αναζωογόνηση του Ανατολικού Κέντρου με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει με την υλοποίησή της, τα 17 εκατ. €.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι μιλάμε για ένα τεράστιο πρότζεκτ που προβλέπει παρεμβάσεις αναζωογόνησης στο χώρο των πρώην λυομένων «Βάγια» και στο χώρο του Παλιού Στρατοπέδου, καθώς και διαμόρφωση των οδών διασύνδεσης των περιοχών αυτών, με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία. Μία παρέμβαση σε περισσότερα από 110 στρέμματα που θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία της εν λόγω περιοχής.

Βήμα το βήμα, με συγκροτημένο σχέδιο και όραμα, η Δημοτική Αρχή κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της με ορίζοντα όχι τους επόμενους μήνες, αλλά τα επόμενα χρόνια.

Να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό τον κ. Πέτσα, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και που μαζί εξετάσαμε την παρέμβαση σε αρκετές συναντήσεις μας, καθώς επίσης και είναι σημαντικό να το πω, για το αμέριστο ενδιαφέρον, και την καταλυτική του υποστήριξη, τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε επίσης λάβει σχετική ενημέρωση για το πρότζεκτ αυτό, όπως και συνολικά για όλο τον σχεδιασμό μας για την Καλαμάτα των επόμενων χρόνων».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του Δημάρχου στον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη, στον ειδ. συνεργάτη Βασίλη Κουτραφούρη καθώς και σε στελέχη του Δήμου όπως οι: Π. Κουράκλη, Μ. Νταμάτη, Χρ. Λυκουργιά και Π. Νασόπουλου.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε:

«Η αρχή γίνεται με την εκπόνηση των μελετών και ακολούθως, έχοντας διασφαλισμένους τους πόρους, θα εκκινήσουν και τα σχετικά έργα.

Αναφερόμαστε σε μία ολιστική παρέμβαση, με αναπλάσεις, διασύνδεση περιοχών, οδούς ήπιας κυκλοφορίας, διαδρομές περιπάτου και ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη δράσεων και άλλα.

Συνεχίζουμε. Δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε μπροστά μας πολλά έργα να υλοποιήσουμε, ακόμα περισσότερα σε επίπεδο σχεδιασμού και μελετών, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία δημοτική αρχή οφείλει να έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον κι αυτό ακριβώς πράττουμε. Με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας».

Την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη εξέφρασε με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ο οποίος παρουσίασε λεπτομέρειες ως προς την παρέμβαση και στους στόχους που αυτή θα κληθεί να εξυπηρετήσει.

«Ο σχεδιασμός εδώ και δύο χρόνια είναι καθημερινός και συνεχής, πάντα υπό τις κατευθύνσεις του Δημάρχου. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον της πόλης με ολιστική προσέγγιση και όραμα και όχι αποσπασματικά» σημείωσε ο κ. Κουτραφούρης ο οποίος αναφορικά με την εν λόγω μεγάλη παρέμβαση τόνισε ότι έρχεται να ενισχύσει τον πραγματικό σκοπό και το ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής πολεοδομικό όραμα του Ανατολικού Κέντρου, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στο μετασεισμικό σχεδιασμό της πόλης καθώς και να αναβαθμίσει τόσο λειτουργικά όσο και βιοκλιματικά μια μεγάλη έκταση της Ανατολικής Συνοικίας , που προέκυψε μετά από την αντίστοιχη Πράξη Εφαρμογής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΑΝΩ