Σύγκρουση δια …αλληλογραφίας για τη σταφίδα: Ανταλλαγή επιστολών με φόντο τη διάθεση του προϊόντος

Σφοδρή σύγκρουση εξακολουθεί να προκαλεί το ζήτημα της σταφίδας. Τελευταίο επεισόδιο των αντιπαραθέσεων αποτελεί η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του εξαγωγέα, Νικήτα Κουνινιώτη, και του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Η επιστολή του Νικήτα Κουνινιώτη:

Αξιότιμε κύριε Μαντά,

Ενημερωθήκαμε για την ανακοίνωση σας σχετικά με το θέμα της κορινθιακής σταφίδας, ένα θέμα με το οποίο έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα.

Παρά την ενασχόλησή σας, όμως διαπιστώνουμε πως είσαστε ελλιπέστατα ενημερωμένος.

Συνεχίζετε να αναφέρετε πως η τιμή της σταφίδας έχει φτάσει στα 0,50 λεπτά, ενώ εάν είχατε την υπομονή να ερευνήσετε την αγορά και είχατε λάβει πλουραλιστική ενημέρωση θα διαπιστώνατε ότι αυτή η τιμή δεν υπάρχει.

Καθώς δε η ενημέρωση που έχετε πιθανόν να είναι μονόπλευρη, έχετε μπερδέψει την  τιμή της αγοράς με την προκαταβολή που δίνει η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, η οποία είναι 0,50 λεπτά. Το οποίο βέβαια κάνει παραβιάζοντας τον νόμο, που κι εσείς έχετε ψηφίσει, καθώς για την αγορά είναι υποχρεωτικό να εκδίδεται οριστικό τιμολόγιο.

Το οποίο βέβαια είναι μέγα θέμα και δεν θα έπρεπε να το προσπερνάτε

 Συνημμένα θα βρείτε τιμολόγια αγοράς από την εταιρία μας μέχρι και σήμερα όπου αγοράζουμε σταφίδες στην τρέχουσα τιμή της αγοράς πού είναι 1.00 ΕΥΡΩ/ΚΙΛΟ. Έχετε δει μήπως  έστω ένα τιμολόγιο κομμένο στα 0,50 λεπτά/κιλό που λέτε?

Είναι δυνατόν η τιμή να είναι 0,50 λεπτά και η εταιρεία μας να αγοράζει σε τιμή διπλάσια;

Θα παρακαλούσα εκ μέρους όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων του κλάδου, μεταποιητικές εταιρείες, ανεξάρτητους συνεταιρισμούς και παραγωγούς που μας εμπιστεύονται χρόνια να διορθώσετε τις, για άλλη μια φορά λανθασμένες και παραπλανητικές δηλώσεις σας, και να φροντίσετε να ενημερωθείτε εκ νέου από όλους του εμπλεκόμενους του κλάδου για να αποκτήσετε μια πλήρης εικόνα της αγοράς και της πραγματικότητας. 

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη σας να απευθυνθείτε στους σταφιδοπαραγωγούς -ψηφοφόρους σας  αλλά πρέπει να γνωρίζετε με σαφήνεια  πως η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας, αφορά την διαβίωση μας, την βιωσιμότητα των  εταιρειών μας, του ανθρώπινου δυναμικού μας, των συνεργατών μας και των σταφιδοπαραγωγών που μας εμπιστεύονται.

Παρακαλώ πάρα πολύ, εξετάστε και παρουσιάστε τη σωστή εικόνα ή μην ασχολείστε γιατί παρεμβαίνοντας με δηλώσεις τέτοιου τύπου, δημιουργείτε λανθασμένες εντυπώσεις στην αγορά, ιδίως στους πελάτες μας στο εξωτερικό, οι οποίοι ακούγοντας αυτές τις λανθασμένες τιμές πιέζουνε όπως είναι φυσιολογικό για παρακάτω τιμή διάθεσης του προϊόντος το οποίο εκτός από επικίνδυνο  είναι και σε  βάρος όλων μας, βεβαίως δε και των παραγωγών.

Με εκτίμηση, Νικήτας Κουνινιώτης

Η απάντηση του Περικλή Μαντά:

Αξιότιμε κύριε Κουνινιώτη,

Σε απάντηση της από 14/01/2022 επιστολής σας σχετικά με τις θέσεις που δημόσια διατύπωσα για την ομαλοποίηση της αγοράς της κορινθιακής σταφίδας, την εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απορρόφηση των αποθεμάτων σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό και το αίτημα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οφείλω να σας ενημερώσω ότι όποιον παραγωγό και αν ρωτήσετε, μάλλον θα σας πει ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να πανηγυρίζετε για τη τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, την οποία επιλέγετε να προσφέρετε στους παραγωγούς αυτή την περίοδο.

Είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό, αντί για τους σχετικούς πανηγυρισμούς, να συνταχθείτε στην κοινή προσπάθεια όλων μας να επανέλθει η τιμή του προϊόντος στο ύψος της τελευταίας πενταετίας, έτσι ώστε κάθε παραγωγός να αμείβεται ανάλογα και σε πλήρη αντιστοιχία με τον κόπο και την εργασία του, ιδιαίτερα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Το γεγονός όμως ότι αποφεύγετε ακόμη και σήμερα, έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, να συνταχθείτε στην κοινή αυτή προσπάθεια, πιθανότατα σημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή είτε αντίκειται στα επιχειρηματικά σας συμφέροντα, είτε θεωρείτε την εξευτελιστική αυτή τιμή ως την ενδεδειγμένη για το προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω με την ευκαιρία που μου δίνετε και όσον αφορά τη «μονόπλευρη» και «ελλιπή» ενημέρωση που αναφέρετε ότι έχω λάβει, ότι η ενημέρωσή μου για το θέμα της σταφίδας προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν καθ’ όλα έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, αφού συνήθως αυτοί είναι που πληρώνουν κάθε φορά το “μάρμαρο” της δικής σας επιχειρηματικής στρατηγικής. Προφανώς η επιχειρηματική σας στάση και πολιτική αποτελεί δικό σας δικαίωμα και προνόμιο και έχετε κάθε περιθώριο να τη διαμορφώνετε όπως εσείς νομίζετε, ωστόσο καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι τόσο εμένα, όσο και εσάς, οι παραγωγοί μας γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο. Διότι γνωρίζουν τόσο εμένα ως πολιτικό, που σε πληθώρα περιπτώσεων έχω κληθεί να υπερασπιστώ τα συμφέροντά τους. Αλλά γνωρίζουν και εσάς ως επιχειρηματία, που για πολλές δεκαετίες έχετε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους.

Αντιλαμβάνομαι την ενόχλησή σας από τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ότι το ΥπΑΑΤ σκοπεύει να προβεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος απορρόφησης του αποθέματος του 2020, με τη δέσμευση ότι οι πράξεις στην αγορά της σταφίδας μετά την εκκίνηση του προγράμματος θα ανέλθουν στο ποσό των 1,40 ευρώ ανά κιλό. Πιθανόν να πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν σας εξυπηρετεί, δεδομένης της γνωστής στάση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης “κρίσης” της κορινθιακής σταφίδας, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Αφού όμως επιλέξατε τη δημόσια συζήτηση και διαφωνία μαζί μου, και δεδομένου ότι οι δικές μου θέσεις είναι εδώ και μήνες γνωστές σε όλους, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθείτε και να απαντήσετε κι εσείς με τη σειρά σας στα εξής σημαντικά ερωτήματα:

Εφόσον η εταιρία που εκπροσωπείτε προτίθεται να υλοποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη κλειστή συνεδρίαση που προσκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 16 Δεκεμβρίου 2021 και βάσει της οποίας προβλέπεται απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό, για ποιον λόγο πραγματοποιείτε κατά δήλωσή σας αγορές προϊόντος με τιμή 1,00 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή κάτω από το συμφωνηθέν ποσό, λίγες ημέρες πριν τεθεί η συμφωνία σε εφαρμογή και σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης των παραγωγών, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται;

Συμφωνείτε με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου να μην συνεχίσουν να αναγκάζονται οι παραγωγοί να πουλήσουν το προϊόν τους στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από 0,50 έως 1,00 € και να αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος απορρόφησης του υπουργείου;

Εκτιμώ ότι οι στιγμές αυτές δεν προσφέρονται για άγονες αντιδικίες και αντιπαραθέσεις. Είναι φανερό σε όλους ότι για να βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μοναδική προοπτική για βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και για την εύρωστη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου στις τιμές που καθορίστηκαν και σε καμία περίπτωση χαμηλότερες, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο.

Εφόσον με γνωρίζετε έστω και λίγο, θα πρέπει να ξέρετε ότι τουλάχιστον στον βαθμό που με αφορά, δεν πρόκειται να σταματήσω μέχρι την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος που έχει ανακύψει, μέσα από την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά της κορινθιακής σταφίδας και τη διασφάλιση των συμφερόντων κάθε Έλληνα παραγωγού.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Λαχτάρα» για τους επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μήλου: Αεροπλάνο βγήκε εκτός διαδρόμου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στα χέρια του Καραμανλή η παράκαμψη της Γιάλοβας – Τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση με 45.000.000 ευρώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ