Ανακοίνωση, με αφορμή την επίσκεψη του τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού στη Μεσσηνία, εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του Νομού.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
Το ψυχικό σθένος, την αντοχή και τη συνεισφορά των εργαζομένων του δημόσιου συστήματος υγείας, διαχρονικά αλλά και ειδικότερα στην κρίσιμη εποχή της πανδημίας που βιώνουμε, εξήρε ο Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσκεψή του στα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Καλαμάτας και στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, την Παρασκευή 14.01.2021, συνοδευόμενος από το Βουλευτή Μεσσηνίας Αλέξη Χαρίτση, τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργο Μακρή και μέλη της επιτροπής υγείας του κόμματος.
Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας
Ο π. Υπουργός Υγείας μετά από διεξοδική συζήτηση με το προσωπικό των δομών, που επισκέφτηκε, τα γενικά αλλά και τοπικά προβλήματα με επιτακτικό θέμα, αυτό της υποστελέχωσης, ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών και άλλου προσωπικού, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης του ηθικού του προσωπικού των δομών υγείας και προέταξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για αναβάθμιση των εργασιακών, μισθολογικών και εκπαιδευτικών συνθηκών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ και με διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων με λύση νομικά κατοχυρωμένη και αυτοδίκαιη ανανέωση, όσο διαρκεί η πανδημία.
Επίσης πρότεινε τη πρόβλεψη αυτόματου μηχανισμού αναπλήρωσης των κενών για κάθε θέση που κενώνεται στο ΕΣΥ και ειδικό πλάνο προσλήψεων στοχευμένα σε δομές που υστερούν και σε νέες ανάγκες λόγω πανδημίας (όπως επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση μετά από covid-19) και θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων για άγονες ειδικότητες, άγονες δομές ή τμήματα, όπου μάλιστα υπάρχει πρόταση κοστολογημένη και δημοσιονομικά υλοποιήσιμη.
Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που εγκαταλείφθηκε από την σημερινή κυβέρνηση, όπως η προοπτική εξέλιξης των ΤΟΜΥ. Η απουσία σχεδίου προ και μετά νοσοκομειακής διαχείρισης και εμπιστοσύνης στην ΠΦΥ, που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην διαχείριση της πανδημίας, οδήγησαν τη λειτουργία της, στη φάση αυτή, σχεδόν μόνο ως “mega εμβολιαστικό κέντρο”. Η πανδημία και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν, απαιτούν την κατά προτεραιότητα στήριξη υπηρεσιών όπως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, η κοινοτική φροντίδα, η κατ’ οίκον φροντίδα και παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, η τηλεϊατρική κ.α.
Η απαξίωση του Ε.Σ.Υ., που συνεχίζει καθημερινά κι αποκλειστικά να προσφέρει σε όλους τους πολίτες (και) στην διάρκεια της πανδημίας, με τις πολιτικές του “ΜΗ”, της ΜΗ θωράκισης, της ΜΗ στελέχωσης και της ΜΗ ανανέωσης σε ανθρώπινο δυναμικό, την οποία υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας, με το ανάλογο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην δημόσια υγεία, αποτελεί την στρατηγική εκείνη πολιτική της ΝΔ που αποβλέπει σε ένα Ε.Σ.Υ. γερασμένο και σε αδιέξοδο, ώστε, μετά το τέλος της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο της για Σ.Δ.Ι.Τ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την εκχώρηση του Ε.Σ.Υ. σε ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, σχέδιο που θα υποβαθμίσει το δημόσιο αγαθό της υγείας ΄΄για όλους΄΄ σε εμπορικό προϊόν κερδοσκοπίας ΄΄για κάποιους λίγους΄΄.
Το νέο ισχυρό Ε.Σ.Υ. που – αντίθετα – θέλει και σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ είναι «Ένα νέο ΕΣΥ» με αξία στη ζωή, δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση, είναι εθνική επιταγή. H κορυφαία προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.