Πορεία της πανδημίας στη Μεσσηνία: Σημάδια σταθεροποίησης βλέπουν οι επιστήμονες

//

Με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και σημαντικών επιστημόνων, αλλά και εκπροσώπων τοπικών φορέων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η διαδικτυακή εκδήλωση του δήμου Καλαμάτας με θέμα «Πανδημία: Νεότερα Δεδομένα και Στέλεχος Όμικρον».

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Κατά τη διάρκεια του webinar ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής, παρουσίασε στοιχεία, σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας στον Νομό και τις νοσηλείες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Κρούσματα

Ο κ. Καθηγητής αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα στον Νομό σημείωσε: «Έχουμε και εδώ (σσ στη Μεσσηνία) τη ραγδαία αύξηση, όπως παρατηρήθηκε στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας, με την κορύφωση να παρατηρείται την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η αποκλιμάκωση είναι πιο έντονη την εβδομάδα που διατρέχουμε. Έχουμε, λοιπόν, ευχάριστα νέα, καθώς παρατηρείται μια μεγάλη και γρήγορη αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, κατά αναλογία με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Πίνακας με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Μεσσηνία σε εβδομαδιαία βάση:

Νοσηλείες

Όσον αφορά στα στοιχεία που αφορούν στις νοσηλείες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ο κ. Παρασκευής σημείωσε: «Και εδώ η εικόνα είναι παρήγορη, καθώς δεν έχουμε μεγάλη αύξηση των νοσηλειών, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει σταθεροποίηση».

Ο πίνακας με τις νοσηλείες σε εβδομαδιαία βάση στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας:

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Όσον αφορά τις νοσηλείες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ο καθηγητής Επιδημιολογίας υπογράμμισε: «Κάτι το οποίο είναι αισιόδοξο είναι ότι ο ημερήσιος αριθμός νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ φαίνεται να μην παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και να σταθεροποιείται σε νούμερα τα οποία δεν είναι ανησυχητικά».

2.200 ασθενείς στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας

Σε σχέση με τις νοσηλείες στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας σημαντική ήταν και η παρέμβαση της διοικήτριας της Νοσηλευτικής Μονάδας, Ελένης Αλειφέρη, η οποία συμμετείχε στην διαδικτυακή εκδήλωση.

Η κα Αλειφέρη σημείωσε ότι το Νοσοκομείο της Καλαμάτας έχει επιδείξει ανθεκτικότητα, ενώ ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί σε αυτό 2.200 ασθενείς.

Η κα Αλειφέρη επίσης υπογράμμισε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν δυσκολίες στη Νοσηλευτική Μονάδα και εκτίμησε ότι η εικόνα θα παραμείνει ίδια και για τις επόμενες δύο.

Τέλος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου της Καλαμάτας αναφέρθηκε στη σημασία της απόφασης να έχουν έγκαιρα πρόσβαση οι πολίτες στην τρίτη δόση του εμβολίου, ωστόσο, παρατήρησε ότι παραμένει το πρόβλημα των ανεμβολίαστων. «Βλέπουμε οικογένειες ολόκληρες να νοσούν βαριά» είπε χαρακτηριστικά η κα Αλειφέρη.

Πλεύρης: Σημαντική η πρωτοβουλία του δήμου της Καλαμάτας

Στην αξία της πρωτοβουλίας του δήμου Καλαμάτας να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών στάθηκε ο υπουργός Υγείας, Θανάσης, καθώς όπως τόνισε είναι σημαντικό οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν στην προσπάθεια ενημέρωσης.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας δήλωσε αισιόδοξος και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κορονοϊός δεν επιφυλάσσει άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ανέφερε επίσης ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο ο εμβολιασμός, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να θεωρήσουμε ότι η παραλλαγή της «όμικρον» είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια

Στο webinar συμμετείχε, όπως και σε όλα τα προηγούμενα, και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος στάθηκε στην αξία της προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτών. Τόνισε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στον Νομό παραμένουν χαμηλά και υπογράμμισε ότι οι ενημερωτικές προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχαρίστησε όλους τους γιατρούς της Μεσσηνίας για την προσπάθειά που καταβάλουν.

Δήμαρχος Καλαμάτας: Συνεχίζουμε τη μάχη, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί

Κατά την έναρξη της διαδικτυακής εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δήμου για την ενημέρωση, αλλά και στην τήρηση των μέτρων.

Επανέλαβε ότι ο δήμος Καλαμάτας είναι στην πρώτη γραμμή και δήλωσε αισιόδοξος ότι το 2022 θα αφήσουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας.

«Είμαστε εδώ σε αυτή τη μάχη. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση συντόνισε ό συνεργάτης σε θέματα υγείας του δήμου Καλαμάτας, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου.

Ολόκληρη η ενημερωτική εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο:

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

262 κρούσματα κορονοϊού στη Μεσσηνία τις τελευταίες 24 ώρες – 20.107 μολύνσεις και 88 νέοι θάνατοι σε ολόκληρη τη χώρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ