Μαντάς: Ζητά μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα – Συνάντηση με Πέτσα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

2 Φεβρουαρίου 2022

Παρέμβαση μέσω του Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, ζητώντας να υπάρξει άμεση μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα, από την κατηγορία του 13% που βρίσκονται σήμερα στην χαμηλή του 6%.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς, το τελευταίο διάστημα «τα κόστη ενέργειας και παραγωγής έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί», προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε παραγωγούς, μεταποιητές, συνεταιριστικούς φορείς και εμπορικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Παράλληλα τονίζει ότι οι ανατιμήσεις είναι οριζόντιες και επηρεάζουν πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα, ενώ επιβαρύνεται ολόκληρη η παραγωγική αλυσίδα, φθάνοντας μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον ο βουλευτής Μεσσηνίας παραθέτει μια σειρά συγκριτικών στοιχείων αναφορικά με τις ανατιμήσεις που εντοπίζονται σε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται τεράστιες αυξήσεις με διπλασιασμό του κόστους.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η κατάσταση αυτή υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες των αγροτών, οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία ανταπεξέρχονται στα αυξημένα κόστη, καθώς και υποσκάπτει τις προσπάθειές τους για ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κατά τον βουλευτή θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το επιπλέον βάρος και οι οικονομικές υποχρεώσεις που πολλοί αγρότες κουβαλούν από την εποχή των μνημονίων, γεγονός που φέρνει πολλούς από αυτούς αντιμέτωπους με τα ενδεχόμενα εγκατάλειψης της γης ή ακόμα και της χρεοκοπίας.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από το τρέχον κύμα ακρίβειας, ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο περιθώριο και αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί για άλλα μέτρα που εμπίπτουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και ρωτά εάν η κυβέρνηση προγραμματίζει άλλες φοροαπαλλαγές ή φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Επιπλέον ο κ. Μαντάς είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει τον υπουργό για τη ανάγκη αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου αγροτικής οδοποιίας της Μεσσηνίας, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για τον πρωτογενή τομέα, τους παραγωγούς και συνολικά την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Παράλληλα, συζήτησε με τον Υπουργό τους τρόπους με τους οποίους είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η αναβάθμιση του δικτύου πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, δεδομένου ότι πρόκειται για ζώνες πυροπροστασίας που αποτελούν σημαντικό επιχειρησιακό άξονα για την άμεση και αποτελεσματική δράση της Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρο τον νομό.

Ο Βουλευτής και ο Υπουργός είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν επίσης για τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται σε όλους τους δήμους της Μεσσηνίας να εντάξουν τοπικά έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και να λάβουν τη σχετική κρατική χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, ο κ. Μαντάς ενημέρωσε τον υπουργό ότι οι δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και ζήτησε να υπάρξουν ανάλογες ενέργειες και για τους δήμους Πύλου-Νέστορος, Τριφυλίας, Οιχαλίας και Δυτικής Μάνης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι όλες οι περιοχές της Μεσσηνίας θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν ένα σημαντικό «παράθυρο» ευκαιρίας που παρέχεται από το κράτος, προκειμένου να υλοποιηθούν απαραίτητα έργα υποδομής που βελτιώνουν και αναβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο κάθε περιοχής.

Ο Βουλευτής και ο Υπουργός συζήτησαν τέλος για την πορεία των ήδη ενταγμένων έργων υποδομής σε ολόκληρο τον νομό, η οποία μέχρι στιγμής κρίνεται ικανοποιητική χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις.

Παράλληλα, συζήτησαν για επιπλέον δράσεις που μπορούν να προγραμματιστούν στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καλαμάτα: Γυναίκα γλύτωσε την τελευταία στιγμή από …ιπτάμενο στέγαστρο!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μίλτος Χρυσομάλλης: Εξαιρετικά νέα από τον νέο Αναπτυξιακό για τη Μεσσηνία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

Αντώνης Σαμαράς: Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

Σαφείς αποστάσεις παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς από την υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές. Και τούτο, καθώς η ανακοίνωση

Υποσχέσεις Μαντά για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας – «Διασφαλίσεις» ζητά ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου

Την ανάγκη να διατηρηθεί η σημερινή τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσίας «και να δοθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για αυτό», υπογράμμισε ο

Προκλητική απάντηση του υπουργείου Υγείας: Kαλύπτονται επαρκώς οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Πυλίας

Επαρκή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων Κορώνης, Λογγά και Χαροκοπιού διαπιστώνει το υπουργείο υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της

Δείτε επίσης