«Θεριεύουν» οι αντιδράσεις κατά των παρεμβάσεων στην παραλία της Καλαμάτας – Συγκέντρωση πολιτών και συλλογή υπογραφών

5 Φεβρουαρίου 2022

Δυναμική αποκτούν οι αντιδράσεις που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας και προβλέπονται στο master plan του λιμανιού. Συγκέντρωση πολιτών και αυτοδιοικητικών την Κυριακή. Συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Όλο και περισσότερες, αλλά και πιο δυναμικές γίνονται οι φωνές που αντιδρούν στις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας, ανάμεσα στο Πανελλήνιο και τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, οι οποίες προβλέπονται στο master plan του λιμανιού της Καλαμάτας.

Συγκέντρωση πολιτών την Κυριακή στο Πανελλήνιο

Όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», Μανώλη Μάκαρη, την Κυριακή (11:00 πμ) θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση πολιτών στο Πανελλήνιο με θέμα την προστασία του προλιμένα. Στην εν λόγω συγκέντρωση αναμένεται να παρευρεθούν πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αλλά και αυτοδιοικητικοί.

Συλλογή υπογραφών

Την ίδια στιγμή εξελίσσεται πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών στο διαδίκτυο (δες εδώ) κατά των παρεμβάσεων. Το σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας το έχουν προσυπογράψει ήδη περισσότεροι από 250 πολίτες και σε αυτό αναφέρεται:

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ο προλιμένας της Καλαμάτας αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της πόλης. Είναι η μοναδική περίπτωση ακτής δίπλα σε λιμάνι στην οποία οι πολίτες μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα και συνδετικός κρίκος με την ακτή χιλιομέτρων ανατολικά του.

Ταυτόχρονα είναι και στοιχείο συλλογικής μνήμης καθώς εκεί έφθαναν οι καλαματιανοί για κολύμπι, για διασκέδαση και για να περάσουν ¨εθιμικά¨τα “σαράντα κύματα”. Αλλά και φυσικό μνημείο στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά φύση και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά τα στοιχεία “θυσιάζονται” στο βωμό μιας “ανάπλασης” που προβλέπεται από το master plan του λιμανιού σύμφωνα με το οποίο χωροθετούνται κυριολεκτικά “μέσα στη θάλασσα” υπερμεγέθη κτήρια, μπαζώνεται η θάλασσα για να δημιουργηθεί προβλήτα και γίνονται ευρείας έκτασης επεμβάσεις κατά μήκος της ακτής στο όνομα του “ναυταθλητισμού” και της “ανάπτυξης” που “ονειρεύονται” εκείνοι που εκτιμούν ως “φιλέτο” την φυσική προίκα της πόλης.

Εκφράζουμε την ριζική αντίθεσή μας στο σχέδιο αυτό, αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε πράξεις που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο και θα προσβάλουν τη συλλογική μνήμη. Και ζητάμε τη μελέτη εναλλακτικών λύσεων στην αντιμετώπιση υφιστάμενων αναγκών με την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών και επέκτασή τους σε περιοχές που είναι δυνατόν να τις υποδεχθούν χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος.

Διάβασε και αυτό: Περιβαλλοντική – Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας: «Όχι» στη δόμηση πάνω στον αιγιαλό

Πολιτική σύγκρουση

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει ήδη και πολιτική σύγκρουση, καθώς πριν από λίγες μέρες ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις που προβλέπονται «έγκλημα» και κάλεσε ευθέως τους πολίτες να αντιδράσουν. Στις δηλώσεις του κ. Μπένου απάντησε άμεσα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος κάνοντας λόγο για «απόψεις που απέχουν από την πραγματικότητα, τη θέση του Δήμου, τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί». Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα επίσης έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους σχεδόν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων των αντιπολιτεύσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα αναμένεται να τεθεί και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς Περιφερειάρχης είναι ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος γνωρίζει άριστα το θέμα, δεδομένου ότι το έχει χειριστεί κατά το παρελθόν.

Διάβασε και αυτό: Σήκωσε το γάντι ο Βασιλόπουλος: Αιχμηρή απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας στην …οργή Μπένου για το λιμάνι της Καλαμάτας

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

314 κρούσματα κορονοϊού στη Μεσσηνία το Σάββατο – 16.023 μολύνσεις και 72 νέοι θάνατοι στη χώρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τσίπρας στην «Αυγή της Κυριακής»: Ζητά εκλογές και υπόσχεται μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παρίσι: Στη Μεσσηνία η πρώτη διανυκτέρευση – Αναλυτικά η διαδρομή [φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι (26/7-11/8), ξεκινώντας το ταξίδι

Παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας: Η βία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα αστυνόμευσης – Απαιτεί συγκρότηση εθνικού σχεδίου

Παρέμβαση, σχετικά με τα φαινόμενα βίας, τα οποία εμφανίζονται με ένταση στην ελληνική κοινωνία, κάνει με άρθρο του στην «Απογευματινή» ο Μητροπολίτης

Δείτε επίσης