Παρέμβαση Χρυσομάλλη για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος και την παράκαμψη της Πύλου – «Περιμένω απαντήσεις» διαμηνύει ο βουλευτής

8 Φεβρουαρίου 2022

Με γενικότερες αναφορές στον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» η παρέμβαση του βουλευτή Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτου Χρυσομάλλη, για την παράκαμψη της Πύλου.

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την επιλογή προσωρινού αναδόχου για το κρίσιμο για το νομό μας οδικό έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» και σε σχέση με την Περιμετρική Οδό της Πύλου, η οποία δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το έργο Σ.Δ.Ι.Τ., ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επιλογή προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή του ιδιαίτερα σημαντικού και κρίσιμου για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας οδικού άξονα «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη», δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστο γεγονός για όλους μας, παρά τις, δυστυχώς χρόνιες, καθυστερήσεις και τα σοβαρά σημεία προβληματισμού που ακόμα υπάρχουν, για τα οποία αναμένουμε μέσα από τις μελέτες του αναδόχου να δούμε αν αυτά θα επιλυθούν.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Παρόλα αυτά, στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά για την Περιμετρική Οδό της Πύλου, ένα απαραίτητο οδικό έργο που θα συνδέσει τα τμήματα Ριζόμυλος – Πύλος και Πύλος – Μεθώνη, καταργώντας τη διέλευση μέσα από την Πύλο.

Η Περιμετρική ξεκινά από τη γνωστή θέση “Μηδέν” και καταλήγει στη σημερινή διασταύρωση προς Μεσοχώρι, στο δρόμο Πύλου-Μεθώνης. Άρα στο υφιστάμενο Σ.Δ.Ι.Τ. ο δρόμος από την Καλαμάτα θα σταματά στο “Μηδέν” και θα συνεχίζει από τη διασταύρωση προς Μεσοχώρι για τη Μεθώνη. Στο συγκεκριμένο έργο είχα αναφερθεί με δημόσια τοποθέτησή μου ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, τονίζοντας τόσο τη σημασία του για το σύνολο του άξονα, όσο και το μικρό κόστος του, καθώς δεν περιλαμβάνει μεγάλα τεχνικά έργα.

Η μελέτη της περιμετρικής της Πύλου αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 51472/2250-03/12/2013 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΔΑ: ΒΛΓΥΟΡ1Φ-3Ο0), η οποία έχει ισχύ έως το 2023 και αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Ριζόμυλος-Πύλος-Περιμετρική Πύλου-Μεθώνη».

Η συμπερίληψη της περιμετρικής της Πύλου έλειπε ήδη από την ανακοίνωση του Υπουργείου τον Ιανουάριο του 2021, σχετικά με την έναρξη της Β’ Φάσης, όπου δεν αναφερόταν στα διακριτά τμήματα του έργου. Επιπλέον, και με δεδομένο ότι το Σ.Δ.Ι.Τ. ήταν ήδη δημοπρατημένο και άρα δεν μπορούσε να τροποποιηθεί, κατέθεσα Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Απρίλιο του 2021 (5794/8.4.21), ερωτώντας μεταξύ άλλων τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο, προκειμένου να ενταχθεί η περιμετρική οδός της Πύλου σε νέα εργολαβία, με δεδομένο το γεγονός ότι το έργο δεν έχει συμπεριληφθεί στο εγκεκριμένο Σ.Δ.Ι.Τ. και πλέον δεν μπορεί να συμπεριληφθεί με τροποποίηση σε αυτό.

Στην απάντηση του Υπουργείου, τον Ιούνιο του 2021 (152254/10.6.21), αναφερόταν ότι δεν υφίστανται εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί Όροι, ενώ το θέμα της Περιμετρικής θα συζητηθεί κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, προκειμένου να περιληφθεί στο έργο με άσκηση δικαιώματος προαίρεσης εκ μέρους του Δημοσίου.

Με νέα Ερώτηση (2025/23.12.21) προς το Υπουργείο κατέθεσα και την σχετική υφιστάμενη Απόφαση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, τονίζοντας πως η Περιμετρική Οδός της Πύλου έχει αδιαμφισβήτητα εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και σημείωνα ότι τυχόν άσκηση προαίρεσης από πλευράς του Δημοσίου σημαίνει αύξηση του φυσικού αντικειμένου της Σύμπραξης, με παράλληλη αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού της προκήρυξης εις βάρος του Δημοσίου, ερωτώντας εάν το Υπουργείο έχει προϋπολογίσει το αναγκαίο ποσό για την αύξηση του προϋπολογισμού που θα απαιτηθεί για την περιμετρική οδό της Πύλου, σε περίπτωση που ασκηθεί προαίρεση και αν ναι από πού θα αντληθεί αυτό.

Η Περιμετρική της Πύλου είναι ένας απαραίτητος κρίκος στην κατασκευή του άξονα «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη», που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πύλου και θα διευκολύνει αφάνταστα τους οδηγούς που θα κινούνται σε αυτόν, καταργώντας την διέλευση μέσα από την Πύλο. Οφείλουμε επομένως όλοι να αναλάβουμε την προσπάθεια να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο της κατασκευής του δρόμου και να μην αφεθεί για ένα άγνωστο μέλλον. Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργείου στην Ερώτησή μου, τόσο για την Περιμετρική, όσο και για άλλα μείζονα θέματα του δρόμου «Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη», οπότε και θα επανέλθω με νέα τοποθέτηση μου».

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σοκάρει η ομολογία για τη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου στην Αίγυπτο

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όλα ο Παναγιώτης Νίκας;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Χρυσομάλλης: Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για τον δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας – Αιχμές για τα «δια των ενεργειών μου»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το

Μαντάς για Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό, διατηρώντας τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το

Αντώνης Σαμαράς: Η υποψηφιότητα Μουρούτη δεν έχει σχέση με εμάς, λένε κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού

Σαφείς αποστάσεις παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς από την υποψηφιότητα του Γιώργου Μουρούτη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές. Και τούτο, καθώς η ανακοίνωση

Υποσχέσεις Μαντά για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας – «Διασφαλίσεις» ζητά ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου

Την ανάγκη να διατηρηθεί η σημερινή τοπική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου της Κυπαρισσίας «και να δοθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις για αυτό», υπογράμμισε ο

Προκλητική απάντηση του υπουργείου Υγείας: Kαλύπτονται επαρκώς οι υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Ανατολικής Πυλίας

Επαρκή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων Κορώνης, Λογγά και Χαροκοπιού διαπιστώνει το υπουργείο υγείας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της

Δείτε επίσης