Αντικρουόμενες δηλώσεις, επαναστατικές εμμονές και εκκωφαντικές απουσίες συνθέτουν το τοπίο, σχετικά με τον διάλογο που έχει ανοίξει στην πόλη της Καλαμάτας, αναφορικά με το μέλλον του λιμανιού και τον χαρακτήρα του.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, και οι χθεσινές του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.
Ο κ. Βασιλόπουλος αναφερόμενος στον χαρακτήρα του λιμανιού, το οποίο είναι μείζον για το μέλλον της Καλαμάτας, δήλωσε τα εξής:
«Το Λιμάνι μας επιθυμούμε να έχει χαρακτήρα κυρίως Τουριστικό. Σε αυτή τη κατεύθυνση προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη πρωτοβουλιών προσέλκυσης τουρισμού μέσω υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, μέγα γιότ και υδροπλάνων, χωρίς βέβαια να καταργείται και η δυνατότητα Εμπορικής δραστηριότητας με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων σύγχρονων λιμενικών υποδομών».
Η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας εμπεριέχει μια μεγάλη αντίφαση: Την ίδια στιγμή που μιλάει για λιμάνι τουριστικού χαρακτήρα, δηλώνει ταυτόχρονα ότι το λιμάνι θα έχει και εμπορικό χαρακτήρα με σύγχρονες μάλιστα λιμενικές υποδομές. Αυτό σημαίνει ότι στον περιορισμένο χώρο του λιμανιού της Καλαμάτας θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη δύο εκ διαμέτρου αντίθετων δραστηριοτήτων: Η τουριστική και η εμπορική.
Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει ουσιαστική εμπορική δραστηριότητα σε ένα λιμάνι και σύγχρονες λιμενικές υποδομές εμπορικού χαρακτήρα αντιλαμβάνονται ότι, για να έχει νόημα μια τέτοια δραστηριότητα στο λιμάνι της Καλαμάτας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μεγάλη έκταση του χώρου και να προσαρμοστούν οι υποδομές (δρόμοι κλπ) της πόλης σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Άραγε, υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε ένα λιμάνι που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού;

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli
Τα φορτηγά από την Κρήτη
Αν η αντίφαση των δηλώσεων του δημάρχου Καλαμάτας θέτουν εύλογα ερωτήματα, οι δηλώσεις του πρώην δημάρχου της πόλης και νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, προκαλούν σύγχυση.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίας του στον εορτασμό του Αγίου Χασραλάμπους, πολιούχου των Φιλιατρών, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στην αξία της κατασκευής του άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας είπε:
«Θα δώσει (σσ ο οδικός άξονας Καλό Νερό – Τσακώνα) τη δυνατότητα να αποτελέσει το λιμάνι της Καλαμάτας προορισμό για φορτηγά πλοία από την Κρήτη, συνδέοντας ουσιαστικά σε καθημερινή βάση την Πελοπόννησο με την Κρήτη με βιώσιμο τρόπο, χωρίς ανάγκη κρατικών ενισχύσεων».
Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Νίκα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα υποστήριζε όταν ήταν δήμαρχος Καλαμάτας. Ο κ. Νίκας ήταν θιασώτης του τουριστικού χαρακτήρα του λιμανιού της πόλης. Τώρα, ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μιλά για «φορτηγά από την Κρήτη», τα οποία θα φτάνουν στο λιμάνι της Καλαμάτας και από εκεί θα …ξεχύνονται στις εθνικές, προκειμένου να μεταφέρουν προϊόντα και εμπορεύματα.
Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε ένα λιμάνι που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού;

Ο θαυμαστός κόσμος των αντιπολιτεύσεων
Την ίδια στιγμή, οι αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι συλλογικότητες, οι πολίτες, ακόμα και τα ΜΜΕ, αντί να μιλούν για το μείζον, για το χαρακτήρα δηλαδή του λιμανιού της Καλαμάτας, αντί να εστιάζουν στις αντιφάσεις, όπως οι παραπάνω, και να προσπαθούν να συμβάλουν δυναμικά και δημιουργικά στην άρση των ασαφειών, κάνουν «επανάσταση» για τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις στον προλιμένα. Ασχολούνται μονοδιάστατα με μια αμμουδιά λίγων μέτρων και κάνουν ότι δεν βλέπουν ή δεν βλέπουν καν το μείζον. Βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος.
Βεβαίως ο προλιμένας και η παραλία που υπάρχει εκεί είναι σημαντική, βεβαίως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι ήπιου χαρακτήρα. Από την άλλη όμως με την ίδια βεβαιότητα θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι κάποια στιγμή η πόλη θα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά. Δεν μπορεί στην συγκεκριμένη παραλία να υπάρχουν παραπήγματα, δεν μπορεί να λέμε «ναι» στον ναυταθλητισμό, αλλά να επιμένουμε και να επαναστατούμε στην προοπτική και στην ιδέα των αλλαγών.
Όσο αντιφατικές είναι οι δηλώσεις του κ. Βασιλόπουλου και του κ. Νίκα, άλλο τόσο αντιφατική είναι και η αντίληψη όσων αντιδρούν, όσων διαμαρτύρονται για τον προλιμένα, αλλά δεν λένε κουβέντα για το μείζον, για τον χαρακτήρα του λιμανιού.

Το άβουλο επιμελητήριο και η σιωπή του επιχειρηματικού κόσμου
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, με αφορμή το «αύριο» του Λιμανιού, ο επιχειρηματικός κόσμος του τόπου είναι θεατής.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ο θεσμικός φορέας και εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, παραμένει σιωπηλό, καθώς δεν έχει παρέμβει, δεν έχει εκφράσει άποψη, δεν έχει καταθέσει σχέδιο και προτάσεις για το λιμάνι της Καλαμάτας.
Ο πρόεδρός του, αυτός που έχει την ευθύνη, κάνει όλα τα άλλα, μετράει καραβάκια και βλέπει βαρκούλες να αρμενίζουν δηλαδή, αλλά δεν κάνει αυτό για το οποίο έχει εκλεγεί. Αποδεικνύεται μοιραίος και άβουλος για μια ακόμα φορά.
Οι παρεμβάσεις Καραμπάτου
Τελικά, μέσα στο γενικό αλαλούμ που επικρατεί, ο μόνος που έχει εκφράσει ξεκάθαρη θέση για το λιμάνι της Καλαμάτας είναι ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.
Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την πρόταση του κ. Καραμπάτου, ο οποίος επιμένει σε ένα λιμάνι εμπορικού χαρακτήρα, οφείλει να ομολογήσει ότι, τουλάχιστον, έχει θέση και μιλάει για το κρίσιμο και το μείζον, που είναι ο χαρακτήρας του λιμανιού της Καλαμάτας.