Μετά από 10 χρόνια …φαγούρας: Εποχή ΤΕΡΝΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου

//

Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια ολόκληρα χρόνια για να λειτουργήσει η πρώτη υποδομή της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοποννήσο. Ο σχεδιασμός Τατούλη, οι παλινωδίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή στάσης από τον Παναγιώτη Νίκα και ο …φόβος για τις αντιδράσεις που παραμένει.

Το ημερολόγιο έγραφε 27 Νοεμβρίου του 2011 όταν η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ) ενέκρινε το έργο της Κεντρικής Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

10 χρόνια μετά, στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, ξεκίνησε να λειτουργεί το έργο, έστω και χωρίς να έχουν κατασκευαστεί όλες υποδομές που υπάρχουν στη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, την ΤΕΡΝΑ.

Με την έναρξη λειτουργίας του έργου μπαίνει τέλος σε μια δεκαετή περίοδο, κατά την οποία οι Πελοποννήσιοι είδαν πολλά και άκουσαν ακόμα περισσότερα.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Η ιστορία του έργου σφραγίστηκε από τον επίπονο σχεδιασμό του, τις πολιτικές παλινωδίες και σκοπιμότητες που «φρέναραν» την υλοποίησή του για πολλά χρόνια, τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν με ήπιο ή με άγριο τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Πατέρας» του έργου θεωρείται ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης. Αυτός και η παράταξή του είναι εκείνοι που οραματίστηκαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν το έργο σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αρνητικός παράγοντας στην εξέλιξη του έργου ήταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση της περιόδου 2012 – 2015, παρότι είχε υιοθετήσει το έργο, παρότι οι υπουργοί της πανηγύριζαν στην υπογραφή της σύμβασης, φέρει μεγάλη ευθύνη για τις καθυστερήσεις. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι η περίφημη ΑΕΠΟ του έργου εκδόθηκε από το αρμόδιο υπουργείο 3 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική του έγκριση, στις 5 Νοεμβρίου του 2014.

Ανάλογες ευθύνες, αν όχι μεγαλύτερες, φέρει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αρχικά επέλεξε έναν άλλο δρόμο στη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτόν της τοπικής διαχείρισης. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δύο χρόνια για να προσγειωθεί η κυβέρνηση στην πραγματικότητα και να κατανοήσει ότι οι δήμοι ξεχωριστά και ο καθένας μόνος του δεν μπορούν να προχωρήσουν στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Ωστόσο, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η αυτοδιοίκηση έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς ακολουθούσαν οι εκλογές του 2019. Είναι η περίοδος που εμφιλοχωρούν στην Περιφέρεια οι πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους, χρησιμοποιούν ακόμα και αθέμιτες πρακτικές, προκειμένου το έργο να μην ξεκινήσει επί ημερών του Πέτρου Τατούλη.

Η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί ντροπή για τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Πελοποννήσου. Περιφερειακοί Σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί με την παράταξη Τατούλη, αλλά εν τω μεταξύ έχουν …μετακομίσει και στηρίζουν την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα, μπλοκάρουν κάθε διαδικασία που σχετίζεται με το έργο.

Την ίδια στιγμή εμφανίζονται στο προσκήνιο ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι ο ανάδοχος του έργου τους άρπαξε περιουσιακά τους στοιχεία …νύχτα! Ο θόρυβος είναι μεγάλος, ως δια μαγείας όμως, αμέσως μετά τις εκλογές και τη νίκη του κ. Νίκα όλα ξεχνιούνται. Οι θορυβούντες αποσύρονται και κανείς δεν μαθαίνει ποτέ τι απέγιναν οι διεκδικήσεις τους. Κανείς δεν μαθαίνει αν τελικά η ΤΕΡΝΑ τους άρπαξε τα οικόπεδα, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν, και αν και με ποιο τρόπο αυτή η υπόθεση τακτοποιήθηκε.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της περιφέρειας Πελοποννήσου το ενδιαφέρον στρέφεται στον νέο περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα. Πρόκειται για τον αυτοδιοικητικό που τα προηγούμενα χρόνια είχε κάνει «επανάσταση» εναντίον του έργου, ο οποίος όμως έχει φροντίσει σε ανύποπτο χρόνο να περάσει στην απέναντι όχθη και από πολέμιος του έργου να γίνει υποστηρικτής του.

Όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ του δήμου Καλαμάτας θυμούνται ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Παναγιώτη Νίκα, τότε δήμαρχο, να αφήνει άφωνους αυτοδιοικητικούς και δημοσιογράφους και να υποστηρίζει ότι η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων είναι η μοναδική λύση για την Πελοπόννησο. Είναι η στιγμή που όσοι βλέπουν πίσω από τις λέξεις καταλαβαίνουν ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει λάβει τις αποφάσεις του, έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Νίκας καλείται να φέρει σε πέρας ένα έργο που δεν του ανήκει. Το πρώτο διάστημα η αμηχανία του και προσπάθειά του να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντιφάσεις του είναι χαρακτηριστική. Το πολιτικό του «εγώ» αρνείται να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο να αποδεχθεί ότι είναι αναγκασμένος να ολοκληρώσει το έργο του προκατόχου του και πολιτικού του εχθρού, Πέτρου Τατούλη. Υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει στο έργο, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται να το υλοποιεί.

Αυτή τη φορά όμως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν είναι ο κυρίαρχος στις εξελίξεις και οι όποιες, έστω λεκτικές, παλινωδίες του δεν έχουν μεγάλη σημασία. Το έργο το παίρνει πάνω της η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θέλει να τελειώνει με την συγκεκριμένη υπόθεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει, το ίδιο και ο ανάδοχος του έργου, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Κρίσιμες λεπτομέρειες του έργου περνούν από τα χέρια υπουργών και από τα γραφεία του Μαξίμου με διαδικασίες …εξπρές και έτσι ο δρόμος ανοίγει για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

Η Πελοπόννησος, επιτέλους, κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυση του πιο σημαντικού της προβλήματος, της διαχείρισης των σκουπιδιών της.

Εκείνο που μένει είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή όλων των υποδομών του έργου, προκειμένου η λειτουργία του να περάσει από τη μεταβατική φάση στη μόνιμη.

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πλέον, οι δήμοι της περιφέρειας Πελοποννήσου θα πρέπει να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη, προκειμένου να καλύψουν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με δεδομένο ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 αυτή η διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το πως θα εξελιχθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ακόμα αρνούνται να αποδεχθούν την κατασκευή και λειτουργία υποδομών στον τόπο τους.

Τελευταία, αλλά καθόλου αμελητέα λεπτομέρεια: Το έργο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων έχει εξαιρετικά μεγάλο οικονομικό αντικείμενο. Τα επόμενα 28 χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η Σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, μικρά και μεγάλα συμφέροντα θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν οφέλη. Η αρχή έχει γίνει ήδη με τους μεταφορείς των απορριμμάτων και θα εξελιχθεί με το μεγάλο κονδύλι της προβολής, που συνοδεύει το εν λόγω έργο.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κοινή δήλωση Αραχωβίτη, Φάμελλου και Χαρίτση για την αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Για να τοποθετήσουν ένα φανάρι: 45 μέρες μετράνε τα αυτοκίνητα που περνούν από τον δρόμο – καρμανιόλα του ΟΑΕΔ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις