Σταϊκούρας: Xορήγηση εφάπαξ επιδόματος πριν από το Πάσχα σχεδιάζει η κυβέρνηση

16 Φεβρουαρίου 2022

Τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος στους οικονομικά ασθενέστερους πριν από το Πάσχα σχεδιάζει η κυβέρνηση, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός ανέφερε ότι το επίδομα αυτό «προφανώς είναι στη σκέψη μας». Εξήγησε πως από τις αρχές του έτους «έχουμε μετρήσει τα πάντα για την απώλεια εσόδων», όπως π.χ. από τη μείωση του ΦΠΑ, ή από τη μείωση των φόρων στα καύσιμα. «Έχουμε μετρήσει αν αυτό που εισηγούνται κάποιοι πάει στον πολίτη γιατί ξέρετε πολύ καλά πολλές φορές χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτά τα μέτρα προς το παρόν απορρίπτονται.

Σημείωσε ότι «έχουμε μετρήσει και το πώς θα στηρίξουμε περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συνεπώς, ανάλογα με την εκτέλεση προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο που φαίνεται να είναι πολύ καλή, φαίνεται τα έσοδα σε σχέση με τους στόχους να είναι πολύ αυξημένα, αλλά μετά από έναν κακό Ιανουάριο λόγω της υγειονομικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Επεσήμανε πως «αν συνεπώς έχουμε καλύτερο προϋπολογισμό και το πρόβλημα συνεχίζεται με την ίδια ένταση το επόμενο διάστημα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά». Αναφέροντας, παράλληλα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που τώρα υπάρχει, διατέθηκε (σε μείωση του ΕΝΦΙΑ, στο αγροτικό πακέτο κ.ά.). Και έκανε λόγο για στήριξη στοχευμένα και όχι με μόνιμο τρόπο. «Έχουμε μετρήσει τις δημοσιονομικές δυνατότητες, έχουμε πολλές εναλλακτικές, θα επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση με την παροχή κάποιας ρευστότητας σε αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε, τονίζοντας την ανάγκη για αποφάσεις με φειδώ και για κινήσεις στο πλαίσιο του εφικτού.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση», ανέφερε και επεσήμανε ότι ισχύει ακόμα η εκτίμηση για αποκλιμάκωση το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ εάν το πρόβλημα εξακολουθήσει και το β’ εξάμηνο, θα είναι ηπιότερο. «Ο πληθωρισμός πλήττει το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε.

Για τα περαιτέρω μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των νοικοκυριών, ο υπουργός δήλωσε ότι μειώθηκε σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ και έως το 2023 θα έχει καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, «πάγωσε» τις συζητήσεις για νέο «κούρεμα» στις επιστρεπτέες προκαταβολές. «Θα πρέπει να έχουμε στην άκρη κάποιους πόρους για δυσμενή σενάρια», είπε χαρακτηριστικά.

City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κατάληψη της κεντρικής πλατείας: Στην Καλαμάτα οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες [φωτογραφίες]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μόσχα: Οι ένοπλες δυνάμεις θα επιστρέψουν στις κανονικές θέσεις τους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Αριστερά: «Δεν έφταναν η συγκάλυψη και οι φραστικές επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, πλέον η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει με ξύλο και ύβρεις»

«Την ώρα που γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, με την άρον άρον διαβίβαση της δικογραφίας στη

Δείτε επίσης