Υστερία και φόβος: Κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης ταμπλετών ιωδίου στην Καλαμάτα – Άδειασαν ράφια φαρμακείων

//

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασε η ζήτηση ταμπλετών ιωδίου και στην Καλαμάτα, καθώς τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι σπεύδουν να προμηθευτούν το συμπλήρωμα.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν φαρμακοποιοί της Καλαμάτας τα συγκεκριμένα σκευάσματα, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν γίνει περιζήτητα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει εξαντληθεί το όποιο απόθεμα υπήρχε!

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένη ζήτηση των εν λόγω σκευασμάτων έχει υπάρξει και σε άλλες πόλεις της χώρας, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τι είναι οι ταμπλέτες ιωδίου

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος στο iatropedia.gr, «τα χάπια ιωδίου είναι ιώδιο. Το ιώδιο που βάζουμε στο αλάτι για να έχουμε ιώδιο στον οργανισμό μας. Αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και από τη διατροφή μας. Αλλά επειδή η διατροφή μας δεν έχει και πολύ ιώδιο, γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα σκευάσματα. Είναι το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Αυτό είναι».

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα 

Πώς δρουν όμως προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας; Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

«Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. 

Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», συμπληρώνει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Για αυτό και το Βέλγιο, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συνήθως μοιράζει δισκία ιωδίου σε οποιονδήποτε ζει σε απόσταση 10 ή 15 χιλιομέτρων από έναν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής. 

Τα χάπια ιωδίου, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι ωστόσο πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους. 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θρίλερ με μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των Ουκρανών: Πληροφορίες για εκτέλεση με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους – Σύσταση για χρήση σε συνωστισμό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ