Δήμαρχοι: Πολλαπλά εγκεφαλικά από το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης

/

Έκτακτη Συνάντηση είχαν την Παρασκευή οι δήμαρχοι της χώρας. Το θέμα της συνάντησης ήταν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα οποία πλήττουν καθολικά και καθοριστικά και τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιέγραψε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την εφαρμογή ενός εκτάκτου σχεδίου δράσης, το οποίο θα ανανεώνεται αναλόγως με τις εξελίξεις.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ από την κλινική City Hospital στο κέντρο της Καλαμάτας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την απερίφραστη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο η Ελληνική Αυτοδιοίκηση να εκφράσει ομόθυμα την πλήρη αποδοκιμασία της σε χώρες και καθεστώτα που επιχειρούν ασκώντας βία, να αλλάξουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σήμερα στην Ουκρανία και πιθανόν αύριο και κάπου αλλού στην ευρύτερη γειτονιά μας, παραβιάζοντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες καθώς και την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη της στον Ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα στους δημάρχους της Ουκρανίας.

«Για μας, για την Ελληνική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου,  πρώτο ζητούμενο είναι να τελειώσει σήμερα ο πόλεμος για να αναχαιτιστεί η τεράστια ανθρωπιστική κρίση και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που προκαλεί. Ενώ δηλώνουμε έτοιμοι να βγούμε και πάλι μπροστά για την ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στη διαχείριση μιας κρίσης που μας αφορά άμεσα, γιατί δοκιμάζει τις αντοχές δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας, που ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Ουκρανία».

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους Δημάρχους, επισήμανε αναφερόμενος στα νέα δεδομένα και τις έκτακτες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί, ο κ. Παπαστεργίου. «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε, παρατηρώντας ότι η  kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα. Έτσι δηλαδή οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ!

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα 

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η καταβολή από το ΥΠΕΣ μιας επιπλέον δόσης ΚΑΠ ως ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πρότεινε μετά το Πάσχα να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα από την επιτροπή ΥΠΕΣ και Οικονομικών και να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των δήμων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των ΔΕΥΑ της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση, είπε, είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε χθες με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές».

Ωστόσο, σημείωσε, κοινή λύση για δήμους και ΔΕΥΑ, είναι  η ενεργειακή αυτονόμησή τους, με τη δημιουργία ειδικού προγράμματος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων στο πλαίσιο λειτουργίας των  ενεργειακών κοινοτήτων και μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι θα εξασφαλίσουν επάρκεια ενέργειας για τις ανάγκες τους αλλά και δωρεάν απόδοση ενός ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας σε φτωχά νοικοκυριά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου ηλεκτρικού χώρου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες των δήμων.

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε, είπε, κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν».

Ειδική αναφορά έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο νέο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι οι δήμοι, μέσω των Camp σε σημεία της χώρας αλλά και μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και των διαμερισμάτων που είχαν εξασφαλιστεί, απέκτησαν σημαντική εμπειρία.

«Την ώρα αυτή, τόνισε, το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ μικραίνει, ενώ την ίδια ώρα οι ροές από Ουκρανούς πρόσφυγες αυξάνουν. Θα είναι κρίμα να αφήσουμε διαμερίσματα και προσωπικό που ήδη απέκτησαν εμπειρία και να αναγκαστούμε μετά από λίγες εβδομάδες να ψάχνουμε λύσεις. Προτείνουμε να γίνουν άμεσα συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να κρατήσουμε το ΕΣΤΙΑ ως έχει. Θα το χρειαστούμε».

Σ. Πέτσας: Η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στους δήμους

Κατά την τοποθέτησή του στη Συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι κι ανέφερε αναλυτικά ποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί ως σήμερα από την Κυβέρνηση, για την οικονομική στήριξη των δήμων.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούν τη χρηματοδότηση έργων σε δήμους, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενώ δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα δρομολογηθούν λύσεις, σε συνεργασία και με άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία σε όλα τα ζητήματα που έχουν θέσει οι δήμοι. Με προτεραιότητα στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων των δήμων στο ΤΠ&Δ. Τη διασφάλιση της ένταξης έργων όλων των δήμων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Την επιβολή και το ύψος του τέλους ταφής. Τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη αλλά και τις δράσεις για τα αδέσποτα. Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι η ενίσχυση των δήμων με προσωπικό, καθώς και η επιτάχυνση των ρυθμών για την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: 

«Η ενεργειακή κρίση έρχεται να βομβαρδίσει για μια ακόμα φορά τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και όλες τις δημοτικές δομές. Η αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Σε όλες τις κρίσεις, σε όλες τις μάχες. Δίπλα στους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες. Το αυτονόητο διεκδικούμε για να κρατηθούμε όρθιοι, γιατί αν πέσουν οι Δήμοι θα πέσει όλη η κοινωνία μας. Αυτή είναι η αγωνία μας και προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να υπάρξουν λύσεις. Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Πέτσα και με ειλικρινή συνεργασία Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κατάλληλες λύσεις στήριξης των Δήμων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σκουπίδια: Καταγγελίες από τη Μεσσηνία κατά της ΤΕΡΝΑ – Με αστυνομία και εισαγγελείς απειλεί ο Νίκας όσους αντιδρούν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Η ΤΕΡΝΑ τινάζει στον αέρα τους προϋπολογισμούς των δήμων της Μεσσηνίας – Ζητούν περισσότερα χρήματα για «υπερβάλλουσες ποσότητες» σκουπιδιών

Άκρως αποκαλυπτική η σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, με θέμα «την υπερβάλλουσα ποσότητα απορριμμάτων»