Επιτάχυνση των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο: Στο επίκεντρο θαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας

12 Απριλίου 2022

Ο Κυπαρισσιακός κόλπος και η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανοιχτά της Μεσσηνίας και εντάσσεται στο θαλάσσιο οικόπεδο με την ονομασία «Δυτικά της Κρήτης», θα βρεθούν στο επίκεντρο των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Οι έρευνες θα επικεντρωθούν σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή, οι οποίες είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Γρήγορα και αξιόπιστα: PCR και Rapid τεστ στο City Hospital

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας. Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Στο ζήτημα της επιτάχυνσης των ερευνών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές. «Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο τόνισε «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κίνημα Αλλαγής: Ζυμώσεις για την εκλογή γραμματέα της Ν.Ε. Μεσσηνίας – Δύο ενδιαφερόμενοι μέχρι τώρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τέλος από 1η Μαΐου στα πιστοποιητικά νόσησης και τα self test – Χωρίς μάσκες από 1η Ιουνίου – Αναλυτικά τα νέα μέτρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παρίσι: Στη Μεσσηνία η πρώτη διανυκτέρευση – Αναλυτικά η διαδρομή [φωτογραφίες]

Ολοκληρώθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι (26/7-11/8), ξεκινώντας το ταξίδι

Παρέμβαση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας: Η βία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με μέτρα αστυνόμευσης – Απαιτεί συγκρότηση εθνικού σχεδίου

Παρέμβαση, σχετικά με τα φαινόμενα βίας, τα οποία εμφανίζονται με ένταση στην ελληνική κοινωνία, κάνει με άρθρο του στην «Απογευματινή» ο Μητροπολίτης

Δείτε επίσης