Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

//

Αναφορές σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον τόπο, εμπεριείχε η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ενεργειακά, στα γεωπολιτικά και στα εθνικά θέματα, στα εσωτερικά ζητήματα, ενώ έδωσε το στίγμα του για το ιδεολογικό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στους σύνεδρους της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έχει κανένα νόημα να «χαϊδέψει αυτιά», καθώς έτσι ο λόγος του δεν ήταν χρήσιμος ούτε για τη χώρα, ούτε για την παράταξη.

Αμέσως μετά ο Μεσσήνιος πολιτικός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στο γεωπολιτικό πλαίσιο που την καθορίζει. Ανέφερε ότι τα πρόσφατα μέτρα για τους λογαριασμούς του ρεύματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, ζήτησε να υπάρξει μόνιμη λύση, Ελληνική και Ευρωπαϊκή. «Η Ευρώπη πολλές φορές καθυστερεί», είπε δεικτικά ο πρώην Πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης ήταν λάθος», καθώς οδήγησε στην εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη η χώρα μας να είναι ενεργειακά αυτόνομη. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αναδείξει τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. «Κάποιοι τότε είχαν δεύτερες σκέψεις», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο 2012, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδράνησε. Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα δυόμιση τελευταία χρόνια «άργησε» και προσέθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε λάθος την άμεση απολιγνιτοποίηση.

Στη συνέχεια ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και ευθύς εξαρχής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τόνισε ότι «η Τουρκία είναι σφιχτά δεμένη με τη Ρωσία», ότι « το δόγμα της ”γαλάζιας πατρίδας” βοηθάει τη Ρωσία», καθώς υπονομεύει τις συμμαχίες της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ουσιαστικά συντηρεί την ενεργειακή επιβολή της Ρωσίας.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ορθώς η χώρας μας προχώρησε στην αγορά μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία και υπογράμμισε ότι ακόμα πιο ορθά η Ελλάδα υπέγραψε τη σχετική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Ακολούθως ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «λόμπι του κατευνασμού», στους οπαδούς δηλαδή της «εύκολης τακτοποίησης των εθνικών θεμάτων». «Συγκρούστηκα με αυτούς του κυρίους», τόνισε συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς και εξήγησε γιατί θεωρεί λάθος τις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία. «Την ώρα των τετελεσμένων του Ερντογάν δεν κάνεις διάλογο», είπε ο Μεσσήνιος πολιτικός, προσθέτοντας ότι έτσι νομιμοποιείς την γείτονα χώρα και αποδυναμώνεις όσους ζητάμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέδειξε, επίσης, την αντίφαση της διεθνούς κοινότητας, η οποία επιβάλει, ορθά όπως υπογράμμισε, κυρώσεις στη Ρωσία επειδή «ποδοπάτησε το διεθνές δίκαιο», αλλά δεν πράττει το ίδιο με την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνο το σημείο της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς τόνισε με νόημα ότι μετά τον πόλεμο έρχεται η ειρήνη και κάλεσε άπαντες «να έχουμε το νου μας στην επόμενη ημέρα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία για τα τεκταινόμενα στη Θράκη σημειώνοντας ότι είναι «το επόμενο βήμα της Τουρκίας», ενώ εξέφρασε συνολικά τους φόβους του για την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Από την ομιλία του κ. Σαμαρά δεν θα μπορούσε να λείπει το ζήτημα των Σκοπίων, καθώς είναι γνωστή η ευαισθησία τους για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτήρισε για μια ακόμα τη συμφωνία των Πρεσπών «άθλια», «έγκλημα» και «εθνικά επικίνδυνη».

Επίσης ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Σαμαρά στα ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο, τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν «Πρέσπες του Αιγαίου».

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε ιδεολογικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Νέα Δημοκρατία. Επανέλαβε ότι η ΝΔ «δεν μπορεί να γίνει Ποτάμι» και προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει άνοιγμα στην κοινωνία, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τον εαυτό μας».

«Κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει», είπε καταχειροκροτούμενος ο πρώην Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πάντως ότι «στη δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά».

Ακολούθως, ο Μεσσήνιος πολιτικός τόνισε ότι όπου τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροδεξιάς μεταλλάχθηκαν συρρικνώθηκαν, ενώ αναφέρθηκε στην μετατόπιση κεντρώων ηγετών της Ευρώπης προς τα δεξιά. «Τα δικά τους καράβια έρχονται στα δικά μας λιμάνια. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς να σαλπάρουμε για λιμάνια ξένα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Εν συνεχεία ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ερχόμενες εκλογές και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να ζήσουμε επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα». Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα ο Μεσσήνιος πολιτικός τόνισε ότι είναι «εθνικά αδιανόητη» η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους σύνεδρους της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο πατριωτισμός δεν είναι ανάμνηση του χθες, αλλά πυξίδα για το μέλλον».

«Είμαστε η λαϊκή, η αστική και πάνω από όλα η πατριωτική παράταξη. Είμαστε η Νέα Δημοκρατία και θα πάμε μπροστά για το καλό της πατρίδας μας», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του σε κλίμα ενθουσιασμού ο Αντώνης Σαμαράς.

Διάβασε και αυτό: Συνέδριο ΝΔ: «Αρχηγική» είσοδος του Αντώνη Σαμαρά

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Eκτιμήσεις πως το 2022 ο τουρισμός θα προσεγγίσει τα μεγέθη του 2019

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνέδριο ΝΔ: «Αρχηγική» είσοδος του Αντώνη Σαμαρά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.