Σκληρή κριτική Κοσμόπουλου για το αντιπλημμυρικό του Μορέα – Οι ενστάσεις και οι δικαστικές …ουρές

//

Σφοδρή κριτική εναντίον της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Κυρίαρχο θέμα τη συνέντευξης ήταν το ζήτημα του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας (προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ), του οποίου η μελέτη και η κατασκευή έχει ανατεθεί στον Μορέα, την εταιρεία που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Τρίπολη – Κόρινθος.

Τα ερωτήματα

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Κοσμόπουλος αρχικά σημείωσε ότι «εντελώς ξαφνικά πριν από τέσσερις ημέρες λάβαμε γνώση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας και καλούμαστε σε ασφυκτική προθεσμία λίγων ημερών να αξιολογήσουμε μελέτη η οποία μαζί με τα σχέδια υπερβαίνει τις 750 σελίδες».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας συνεχίζοντας αναρωτήθηκε:

«Γιατί τόση ταχύτητα από τη Δημοτική Αρχή για τη λήψη απόφασης όταν, όπως φαίνεται από το έγγραφο της περιφέρειας, η μελέτη ήταν σε γνώση της από το τέλος Νοεμβρίου του 2021; Γιατί καθυστέρησε να μας ενημερώσει σχετικά;

Τι νόημα έχει, πέρα από μία επίφαση δημοκρατικότητας, η πρόσκληση του δημάρχου για ενημέρωση των επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σήμερα το απόγευμα στις τρεις η ώρα όταν το θέμα θα έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας;».

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

«Η Αντιπλημμυρική Προστασία της Πόλης οφείλει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες του 2016», σημείωσε στη συνέχεια χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμόπουλος κάνοντας αναφορά στις πλημμύρες του 2016.

Η σύνδεση με το δικαστήριο για τις πλημμύρες του 2016

Ωστόσο, η πιο πάνω αναφορά του κ. Κοσμόπουλου στις πλημμύρες του 2016 δεν ήταν η μοναδική.

Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Κοσμόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του και κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τέθηκε το ερώτημα αν κατά τη γνώμη του η επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν το αντιπλημμυρικό σχετίζονται με τη δικαστική διαδικασία, που αφορά την απόδοση ευθυνών για τις πλημμύρες του 2016.

«Πιθανότητα να συνδέεται με το δικαστήριο για τις πλημμύρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμόπουλος απαντώντας στο ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι για τις φονικές πλημμύρες του 2016 είναι πολιτικά πρόσωπα, αλλά και η εταιρεία «Μορέας». Οι κατηγορούμενοι σε πρώτο βαθμό έχουν αθωωθεί, ωστόσο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση και η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου, από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.

Οι επιφυλάξεις για το έργο

Ο κ. Κοσμόπουλος παρουσίασε αναλυτικά τις ενστάσεις του για το έργο.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι τόσο η Μελέτη όσο και η Κατασκευή των έργων έχουν ανατεθεί στην ίδια εταιρεία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, ενώ δεν προτείνονται εναλλακτικές λύσεις πλην της μηδενικής (να μην γίνει δηλαδή η οποιαδήποτε παρέμβαση).

«Οι εμφανιζόμενες δύο λύσεις είναι , όπως και αναφέρεται στη μελέτη, παρόμοιες ως προς τη σχεδίαση. Εστιάζουν και οι δύο στην αύξηση της παροχετευτικότητας της διατομής του Νέδοντα είτε με συνδυασμό εκβάθυνσης αυτού στο μεγαλύτερο μέρος του και διεύρυνσής του προς δυσμάς στα τελευταία 700 μέτρα (Λύση 1), είτε με αμφίπλευρη διεύρυνση του ποταμού από τη γέφυρα της Σπάρτης έως την εκβολή του στο Μεσσηνιακό κόλπο (Λύση 2). Επί πλέον στη Λύση 1, η οποία και προτείνεται, η παροχέτευση των ανάντι της περιμετρικής οδού λεκανών των ρεμάτων Λαγκάδας και Ελαφογκρέμη μέσω υδραυλικής σήραγγας η οποία μέσω του ρέματος Καραμπογιά θα οδηγεί τα όμβρια ύδατα στο Νέδοντα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.

Οι προτάσεις

Τέλος, ο κ. Κοσμόπουλος κατέθεσε τις προτάσεις του για το εν λόγω έργο.

Συγκεκριμένα πρότεινε:

1) Η ύπαρξη του περιμετρικού Συλλεκτηρίου Αγωγού ο οποίος θα παραλαμβάνει τα όμβρια από τη Δυτική Καλαμάτα – ρέμα Ελαφογκρέμης (οδός Γλαύκου), ρέμα Λαγκάδα (οδός Δράκου) και μέσα από το ρέμα Καραμπογιά τα οδηγεί στο Νέδοντα είναι μονόδρομος. Τα πιο πάνω αναφερθέντα ρέματα δεν πρέπει όμως να στραγγαλιστούν πλήρως αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να παραλαμβάνουν την ποσότητα των ομβρίων που επιτρέπουν οι υπάρχουσες σήμερα υποδομές και να διοχετεύεται στο συλλεκτήριο αγωγό η πλεονάζουσα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε εμπλουτισμό του υπεδάφους ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων.

2) Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ομβρίων της λεκάνης του Νέδοντα πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετηθεί η κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό ώστε να μειωθεί η ποσότητα και η ορμή των υδάτων που τελικά θα καταλήγουν σε αυτόν κάτω από το Λιθωμένο φίδι.

Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας λύσης είναι πολλά και συνάδουν απόλυτα με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα.

Η πρόταση του Υπουργείου, αν και ιδιαίτερα ακριβή, θα καταστεί χρήσιμη για την πόλη πιθανόν μία φορά στα 50 ή στα 100 χρόνια ενώ η πιο πάνω αναφερθείσα θα είναι άμεσα , μετά την κατασκευή των φραγμάτων και διαρκώς ωφέλιμη για την πόλη ,που έχει ενταχθεί στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε., αλλά και τους κατοίκους της έχοντας έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα , παρέχοντας το αναγκαίο υγρό στοιχείο στο περιβαλλοντικό πάρκο (κάτω φράγμα) και ικανές ποσότητες ύδατος στα πυροσβεστικά ελικόπτερα σε περίπτωση που χρειαστεί κατάσβεση πυρκαγιάς (άνω φράγμα).

Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι στην πλημμύρα του 2016 δεν υπήρξε πρόβλημα με το Νέδοντα καθώς η στάθμη του ποταμού παρέμεινε τουλάχιστον 2,50μ κάτω από τη στέψη του.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ο Νέδοντας από τη γέφυρα της Σπάρτης μέχρι την εκβολή του θα λειτουργεί πλέον ως κλειστός αγωγός και αντιμετωπιζόμενος ως τέτοιος μπορεί να σκεπαστεί και σε άλλα τμήματά του δίνοντας στην πόλη πολλούς κοινόχρηστους χώρους και θέσεις στάθμευσης.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Εν αναμονή της επιλογής νέου ειδικού συνεργάτη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Μαλλιά κουβάρια» το στρατόπεδο Ανδρουλάκη στη Μεσσηνία μετά τις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ