Ιράν: Διπλωματικό θρίλερ με τους Έλληνες ναυτικούς – Πλακιωτάκης: Με πειρατεία ισοδυναμεί η επίθεση κατά των δυο πλοίων

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Σε επικοινωνία με το Υπουργείο Ναυτιλίας το πλήρωμα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ η επικοινωνία του Υπουργείου Ναυτιλίας με τους ναυτικούς των δύο δεξαμενόπλοιων έχει αποκατασταθεί και οι εννέα Έλληνες και ο ένας Κύπριος ναυτικοί, οι οποίοι βρίσκονται στη γέφυρα και στις καμπίνες τους έχουν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους. Πάντως, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση απελευθέρωσης των ναυτικών.

Πηγή: iefimerida.grΙράν: Διπλωματικό θρίλερ με τους Έλληνες ναυτικούς -Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το πλήρωμα – iefimerida.gr

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών έγραψε το Σάββατο στο twitter πως «Οι παμπάλαιοι δεσμοί μας με την Ελλάδα και το λαό της θεμελιώνονταν πάντοτε στον αμοιβαίο σεβασμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο διπλωματικός πυρετός έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να προβαίνει σε αυστηρό διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη αναφορικά με το συμβάν. Σε διάβημα προέβη και το κυπριακό ΥΠΕΞ καθώς ένας υπήκοος της χώρας βρίσκεται επίσης μεταξύ των πληρωμάτων.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας […] Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν., αναφέρει μεταξύ άλλων το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ξένες αντιδράσεις

Πάντως και το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αντέδρασε έντονα στο συμβάν καταδικάζοντας την βίαιη κατάληψη των δυο τάνκερ.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ», επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / iefimerida.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μενδώνη: Δια της διπλωματικής οδού θα αναζητηθούν οι ημερομηνίες των συνομιλιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Έφυγε από τη ζωή Δάκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ