Η …ξερή ανακοίνωση Νίκα για την ελιά Καλαμάτας

Η χωρίς κανένα σχόλιο ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, για το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, δείχνει τη δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Με ποιους να πάει;

Με τους πατριώτες του Μεσσήνιους που …νίκησαν ή με τους Λάκωνες ψηφοφόρους του, οι οποίοι έχασαν;

Η ανακοίνωση του κ. Νίκα:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή κατά της απόφασης του πρώην υφυπουργού Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία η ποικιλία Καλαμών χαρακτηρίστηκε συνώνυμη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) “Ελιά Καλαμάτας”, συνέπεια της οποίας ήταν να πωλούνται στην Ευρώπη προϊόντα με την ονομασία “Kalamata Olives” από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, αποκλειστικά μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”), ενώ οι παραγωγοί ελιάς της ποικιλίας αυτής άλλων περιοχών (εκτός της Μεσσηνίας) θα αναγράφουν ποικιλία “Ελιές Καλαμών” και την περιοχή προέλευσης (π.χ. Αμφισσα).

Ειδικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1149/2022 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του “Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης” που ζητούσε να ακυρωθεί η από 7.2.2018 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Ανάπτυξης (τροποποίησε παλαιότερη του 2016) ως προς το σκέλος της καταχώρησης στο Μητρώο Ποικιλιών της ποικιλίας ελιάς με την ονομασία “Kalamata”.

Ο Σύλλογος υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του όρου ελιά Καλαμάτας ως συνώνυμο της ποικιλίας της ελιάς Καλαμών, παρά το γεγονός, η ονομασία “Καλαμάτα” αποτελεί προστατευόμενο δικαίωμα προέλευσης, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί παραπλανητική ένδειξη για τους καταναλωτές.

Με την απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση λόγω μη νόμιμης αιτιολογίας, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν στην καταχώριση του ονόματος “Kalamata”, χωρίς να λάβουν υπόψη τις προϋποθέσεις του επιτάσσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αναγνώρισε την ονομασία “Καλαμάτα” (“Kalamata”), ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της ελιάς Καλαμών.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

θα γίνει της …ελιάς!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελιά Καλαμάτας: Η πρώτη αντίδραση εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας – Aίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ VIRAL