Ελιές Καλαμάτας: Αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία και στη Λακωνία για την απόφαση του ΣτΕ

Ανακοίνωση, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις ελιές Καλαμάτας, εξέδωσε ο Δήμαρχος Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος.

Στην ανακοίνωση (agrinionews.gr) σημειώνεται:

«Τόσο με την ιδιότητα του συμμετέχοντος στην ως άνω δίκη ως διάδικος ο Δήμος μας όσο και ως ο Δήμος που έχει την μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς ποικιλία Καλαμάτα παγκοσμίως, πρέπει να αναφέρω μετά βεβαιότητας, ότι η εν λόγω απόφαση οδηγεί σε τραγικό  αδιέξοδο έναν πολύ σοβαρό κλάδο της εθνικής οικονομίας μας.

Το πρώτο σε εξαγωγές αγροτικό προϊόν της χώρας μπαίνει ξανά σε περιπέτειες και σε περιδίνηση με ανυπολόγιστες ζημιές για όλο το φάσμα των εμπλεκομένων . Παραγωγοί, μεσίτες, μεταποιητές, εξαγωγείς, μεταφορείς, πρακτορεία, αλυσίδες Σ/Μ, εισαγωγείς βρίσκονται έωλοι και αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που παράγει φόβο, ανασφάλεια, και ζημιές σε κάθε στάδιο,  μετακυλιώμενες αλυσιδωτά με τελικό αποδεκτή και τον έλληνα παραγωγό.

Η κατάσταση μάλιστα αυτή είναι τόσο γενικευμένη πανελλαδικά, με εξαίρεση την Μεσσηνία,  αφού αφορά την παραγωγή  70.000 τόνων περίπου στην Αιτωλοακαρνανία , 35.000  τόνων περίπου στη Λακωνία, 20.000 τόνων στη Φθιώτιδα ,και περίπου 10.000 τόνων στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε δικαίως μπορούμε να μιλάμε για εθνικό ζήτημα!

Αν μάλιστα σκεφθεί κανείς ποσό ευάλωτη θα γίνει η διακίνηση του προϊόντος μας στο εξωτερικό όταν θα δύνανται ανταγωνίστριες χώρες να κάνουν χρήση του ονόματος Καλαμάτα, και όχι εμείς,  που με τόσο κόπο και για γενιές δουλέψαμε  σκληρά σαν χώρα για να καταστεί αναγνωρίσιμο διεθνώς το προϊόν αυτό, τότε επιβεβαιώνεται ότι είναι πράγματι εθνικό το ζήτημα.

Φυσικά ζούμε σε μια ευνομούμενη χώρα, όπου οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι και πρέπει να είναι σεβαστές.

Η νομική  επάρκεια της εν λόγω απόφασης είναι ζήτημα εξεζητημένα νομικό, ανήκει στους αρμόδιους.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη, ότι και οι ίδιες οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές είχαν απορρίψει την καταγγελία περί παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.

Πέραν  όμως από τα αυστηρά νομικά , η αλήθεια είναι ότι διαταράσσεται ένας αποδοτικός και δυναμικός κλάδος, ο ελαιοκομικός, η λειτουργία του οποίου πρέπει να εξασφαλιστεί χωρίς φυσικά να καταπατούνται δικαιώματα και φυσικά πρέπει να μετρηθούν  οι αντοχές του, συνυπολογίζοντας τα προβλήματα της αστάθειας,  που βίωσε και βιώνει λόγω της πανδημίας, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Διότι και στο «επιχειρείν» πολύ εύκολα και γρήγορα γκρεμίζεις κάτι, πολύ δύσκολα όμως το στήνεις!».

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Την ίδια στιγμή δηλώσεις (agriniopress.gr) για το ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής:

«Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, πάρα μόνο μια διαρροή. Περιμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση για να δούμε αναλυτικά περί τίνος πρόκειται. Αν είναι όπως τα λένε οι Μεσσήνιοι, χαρά στους Αιγυπτίους».

Αντιδράσεις και στη Λακωνία

Ανακοίνωση, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ εξέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος», Μιχάλης Σταματάκος.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ο κ. Σταματάκος σημειώνει:

Η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα είναι φανερό πλέον πως έχει αφήσει τη Λακωνία στο έλεος της. Απόλυτη ένδεια από σοβαρά αναπτυξιακά έργα και κανένα ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων των Λακώνων πολιτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο αφού ο συνεργάτης του κ.Νίκα και αρμόδιος για τα αγροτικά ζητήματα Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ.Στάθης Αναστασόπουλος εκδηλώνει έντονο ενθουσιασμό σε πανηγυρικό τόνο για τη δήθεν «επιτυχία» της Μεσσηνίας μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας». 

Ο Μεσσήνιος κ.Αναστασόπουλος θριαμβολογεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Μεσσήνιων παραγωγών και τυποποιητών και παράλληλα αδιαφορεί για τις επιπτώσεις και τις βλάβες που μπορεί να επιφέρει αυτή η απόφαση στους Λάκωνες παραγωγούς.

Καλώ τον κ.Νίκα άμεσα να καλέσει έκτακτη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το ζήτημα ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μετά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εάν υλοποιηθεί άμεσα είναι σίγουρο πως θα επιφέρει ζημία στους Λάκωνες ελαιοκαλλιεργητές και πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά του προϊόντος, αφού σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν οι ποσότητες που προέρχονται από τη Μεσσηνία.

Καλώ άμεσα τον κ.Νίκα να αντικαταστήσει τον κ.Αναστασόπουλο και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του γιατί απεδείχθη πως δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το σύνολο των συμφερόντων των παραγωγών της Πελοποννήσου και κινείται αποκλειστικά με τοπικιστικά κριτήρια.

Αναμένω με ενδιαφέρον τη δημόσια θέση των Λακώνων Αντιπεριφερειαρχών.

Στηρίζουν και πως την επέκταση του ΠΟΠ και στη Λακωνία;

Το κρυφτό τελείωσε όλοι μπροστά στις ευθύνες μας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας, Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Η κα Σπυριδάκου αναφέρει:

Τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής και οι συνεργάτες του κ.Νίκα οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο θεσμικός τους ρόλος και τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση ότι υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των Πελοποννησίων πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εκδηλώνουν άκρατο τοπικισμό, οπαδικές συμπεριφορές και να εκφράζουν νοοτροπίες του τύπου «ο θάνατος σου, η ζωή μου», πανηγυρίζοντας για κάτι που οι ίδιοι δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή.

Μία παρόμοια συμπεριφορά επέδειξε ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκ Μεσσηνίας προερχόμενος, κ.Στάθης Αναστασόπουλος, μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου σχετικά με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», σύμφωνα με την οποία πλέον αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κτλ. θα μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Την ίδια λοιπόν χρονική στιγμή που στη Λακωνία οι παραγωγοί και τυποποιητές της «ελιάς Καλαμών» αγωνιούν για την τύχη του προϊόντος τους, που παρεμπιπτόντως η ποσότητα της Λακωνίας αντιστοιχεί στο 25 με 30 % της παραγωγής πανελλαδικά (ενώ της Μεσσηνίας στο 3%), ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής για τα αγροτικά θέματα κ.Αναστασόπουλος αδιαφορεί πλήρως για τους Λάκωνες και φυσικά και για τους Αρκάδες παραγωγούς και επιλέγει να κομπάζει και να πανηγυρίζει για τη δήθεν «νίκη» του, κάνοντας προκλητικές δηλώσεις σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης με έδρα τη Μεσσηνία, στα οποία παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Μεσσηνίας, εμπαίζοντας τους Λάκωνες παραγώγους και για να τους «χρυσώσει» το χάπι κάνει αναφορά σε δήθεν επέκταση του ΠΟΠ σε αόριστο χρόνο και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Ξεπερνώντας κάθε όριο μάλιστα ο κ.Αναστασόπουλος προσπαθεί να πιστωθεί την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι ο ίδιος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι επί ημερών της Περιφερειακής Αρχής Νίκα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια.

Το θέμα προτάθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση και ελήφθη σχετική απόφαση μετά από αίτημα 29 συμβούλων της Αντιπολίτευσης ενώ είχαν κάνει σχετικές παρεμβάσεις με επερωτήσεις οι Περιφερειακές Σύμβουλοι Ντίνα Νικολάκου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Πετράκος.

Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου διαφωνήσαμε οι Λάκωνες Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων γιατί αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τους παραγωγούς της Λακωνίας, εκτός από τους δύο Αντιπεριφερειάρχες του κ.Νίκα!

Για τη διεύρυνση του ΠΟΠ που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ.Νίκας έχει αδιαφορήσει πλήρως και σε καμία συνάντηση του μέχρι σήμερα με τους αρμόδιους Υπουργούς δεν έχει θέσει το θέμα.

Ο κ.Περιφερειάρχης οφείλει να διευκρινίσει αν αποδέχεται την ουσία, το πνεύμα και το ύφος του κ.Αναστασόπουλου, ο οποίος κινήθηκε με βάση καθαρά τοπικιστικά κίνητρα και να πράξει τα δέοντα, αποδεικνύοντας ότι είναι Περιφερειάρχης όλης της Πελοποννήσου.

Οι Αντιπεριφερειαρχες Λακωνίας κ. Βερούτης και κ.Τζινιέρης τηρούν σιγή ιχθύος.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν δέχτηκαν να συνταχθούν στην κοινή γραμμή για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των Λακώνων παραγωγών.

Ελπίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους Λάκωνες στη συγκεκριμένη στιγμή που ευθέως θίγονται τα συμφέροντα των αγροτών μας.

Τέλος, τη θέση του για την απόφαση του ΣτΕ εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος Λακωνίας, Γιώργος Πουλοκέφαλος.

Σημειώνει ο κ. Πουλοκέφαλος:

Η αναμενόμενη ούτως ή άλλως απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για την τύχη του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας βγήκε και προφανώς δικαιώνει τους προσφεύγοντες! Θα πει κανείς και πολύ καλά έκαναν οι Μεσσήνιοι και στήριξαν την κατοχυρωμένη από αυτούς από το έτος 1992 ονομασία προέλευσης ενός προϊόντος που εξαγόταν παλαιόθεν από το Λιμάνι της Καλαμάτας και όλοι το γνώριζαν εκτός Ελλάδος ως kalamata olives !

Για τους Λάκωνες παραγωγούς όμως αυτή η εξέλιξη δεν είναι η καλύτερη και θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα γιατί θα αναγκάζονται πλέον να πωλούν το προϊόν τους ως «Ελιά Καλαμών» και μόνον. Που ναι μεν στην εσωτερική κατανάλωση δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά στην εξαγωγή δεν θα έχει καμία τύχη το προϊόν αυτό γιατί στον καταναλωτή εκτός Ελλάδος το «Kalamon olives» δεν του λέει τίποτα!

Άρα θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα στην απορρόφηση του προϊόντος με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας της Λακωνίας και κυρίως στα νέα παιδιά, τους νέους παραγωγούς που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια της ελιάς.

Βέβαια επειδή η ζήτηση της ελιάς εκτός Ελλάδος είναι μεγάλη και η Μεσσηνία καλύπτει μόνον το 3% της Πανελλαδικής παραγωγής θα δούμε φαινόμενα που υπήρχαν πριν από την περιβόητη απόφαση Αποστόλου του 2018!

Δηλαδή παράνομες υπογραφές, παράνομες διακινήσεις μέσω Μεσσηνίας, παράνομα «βαφτίσια» κλπ, με το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα φυσικά για όλα αυτά τα αλισβερίσια!

Το σίγουρο είναι ότι έρχονται πέτρινα χρόνια για τους δικούς μας παραγωγούς!

Για την ταμπακιέρα βέβαια καμία κουβέντα: Τις παράνομες ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων ποσοτήτων από την αλλοδαπή και εν συνεχεία επανεξαγωγή τους ως «Ελιά Καλαμάτας», ποσότητες που προσεγγίζουν τις 20.000 τόνους !

Και ακόμη επειδή από το έτος 2003 έχει εγγραφεί στον διεθνή κατάλογο ποικιλιών η ποικιλία της ελιάς Καλαμών ως συνώνυμη της ελιάς Καλαμάτας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και χωρίς καμία αντίδραση, θα έχουμε το εξής ευτράπελο:

Στις διεθνείς αγορές οι Αιγύπτιοι παραγωγοί, οι Τανζανοί, οι Αυστραλοί και λοιποί, θα μπορούν να πωλούν το προϊόν τους ως kalamata olives, αλλά οι Λάκωνες δεν θα μπορούν!

Αυτές είναι οι συνέπειες της χθεσινής απόφασης του ΣΤΕ!

Δεν θα αφήσουμε βέβαια ασχολίαστο το γεγονός ότι για να βρουν συμμάχους οι προσφεύγοντες φίλοι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν την λεγόμενη «διεύρυνση»! Δηλαδή έριξαν το …τυράκι της φάκας στους Λάκωνες για να υπάρξει στήριξη στο αίτημα προς το ΣΤΕ ότι στο ΠΟΠ θα μπουν και οι Λάκωνες παραγωγοί!

Προφορική και μόνον δέσμευση χωρίς να αναγράφεται πουθενά μέχρι να τσιμπήσουν οι αφελείς !

Και όπως θυμόμαστε …..τσίμπησαν αρκετοί! Και όλοι εμείς που δείχναμε ευθαρσώς τη φάκα είμαστε οι κακοί , που δεν καταλαβαίναμε τον γειτονικό …. πόνο και την καλοπροαίρετη θέση των γειτόνων μας!

Και στήριξαν την προσφυγή και οι Λάκωνες στο Συμβούλιο Επικρατείας των φίλων Μεσσηνίων!

Αλλά, μετά την αναχώρηση από το ταμείον ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, που λέγαμε κάποτε! Περαστικά μας !

Εν αναμονή των δικών μας αντιδράσεων!

Εάν είναι αντιδράσεις όπως της «Νοσηλευτικής» τότε είναι γνωστό το αποτέλεσμα: Δάκρυα πάνω στο χυμένο γάλα!

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καραμανλής: Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να γίνει παγκόσμιος -Αιχμές κατά ΗΠΑ, τι είπε για Τουρκία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο Μέγαρο Μουσικής για την ομιλία Καραμανλή ο Αντώνης Σαμαράς [φωτογραφίες]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ