Ηχηρή παρέμβαση του Βασίλη Τζαμουράνη: Ανακοίνωση με 4 «καυτά» ερωτήματα για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος

//

Ανακοίνωση, σχετικά με το ζήτημα του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και τα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης εγγράφου του υπουργείου Υποδομών σύμφωνα με το οποίο η παραλιακή χάραξη υπερτερεί της λύσης που έχει επιλεγεί (βελτίωση του υφιστάμενου άξονα), εξέδωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος», Βασίλης Τζαμουράνης.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ο κ. Τζαμουράνης στην ανακοίνωσή του θέτει μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα, τα οποία αφορούν το δήμο Καλαμάτας και στα οποία οφείλει να απαντήσει η δημοτική αρχή, δεδομένου ότι με την παραλιακή χάραξη τα αναπτυξιακή οφέλη για την περιοχή θα είναι πολλαπλάσια από αυτά της βελτίωσης της υφιστάμενης οδού.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του σημειώνει ο Βασίλης Τζαμουράνης:

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Έχουν περάσει  δύο χρόνια αφότου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας συζήτησε (και δεν κατάφερε να γνωμοδοτήσει)  επί της  ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του δρόμου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ» και συγκεκριμένα επί της μελέτης που είχε στείλει το Υπουργείο Υποδομών και αφορά στην  λεγόμενη βόρεια χάραξη (δηλ. την βελτίωση της υφιστάμενης εθνικής οδού από τον  Ριζόμυλο  μέχρι τον κόμβο του αυτοκινητόδρομου πλησίον του αεροδρομίου και στην συνέχεια μέχρι την Καλαμάτα όπου συνδεόταν με την Νέα είσοδο στον κόμβο Ζαφείρη).

Και ενώ τα δύο αυτά χρόνια κανείς ουσιαστικά δεν γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζει το Υπ. Υποδομών, η αποκάλυψη πρόσφατα από τον κυβερνητικό βουλευτή Μεσσηνίας κ. Μιλτ. Χρυσομάλλη συγκριτικής έκθεσης της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπ. Υποδομών δημιουργεί ερωτηματικά και ενδεχομένως νέα δεδομένα.

Στην έκθεση αναδεικνύονται για πρώτη φορά τα εξής κυρίαρχα δεδομένα:

Α)  ότι η παραλιακή χάραξη (που ξεκινά από τον κόμβο της Διασποράς και διασχίζει τον κάμπο σε απόσταση περίπου 600 μέτρων από την θάλασσα  μέχρι τον Ριζόμυλο) υπερτερεί σε 13 τουλάχιστον σημεία έναντι της βόρειας.

Β) Η μελέτη της παραλιακής είναι απολύτως ώριμη και είναι δυνατόν άμεσα να ξεκινήσει

Γ) Ότι το κόστος της παραλιακής χάραξης εκτιμάται από την αρμόδια υπηρεσία θα είναι μικρότερο έναντι του κόστους της βόρειας χάραξης.

Ειδικά για το κόστος τότε με έμφαση είχε τονισθεί από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου ότι η Παραλιακή χάραξη είναι κατά πολύ ακριβότερη και ότι δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

Μετά απ’ αυτά λοιπόν ανακύπτουν και στον πιο καλόπιστο ορισμένα ερωτήματα.

  • Γιατί η παραπάνω συγκριτική αξιολόγηση δεν υπήρχε τότε στον φάκελο του θέματος;
  • Τι τελικά έχει γίνει από το Υπουργείο τα 2 χρόνια που πέρασαν; (εκπονήθηκαν μελέτες, έγιναν προπαρασκευαστικές εργασίες όπως γεωτεχνικές έρευνες, κτηματογράφηση, καταμέτρηση επικειμένων κλπ και σε ποια τμήματα;)
  • Ποιοι οι τελικοί σχεδιασμοί του Υπ. Υποδομών; Υιοθέτησαν κάποιες από τις βελτιωτικές  προτάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Καλαμάτας και Μεσσήνης;
  • Οι Δήμαρχοι Καλαμάτας και Μεσσήνης, οι οποίοι όφειλαν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας και να ενημερώνουν τους πολίτες, γνώριζαν για την συγκριτική έκθεση ή αιφνιδιάστηκαν; Και τι πρόκειται  να κάνουν;

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει άμεσα, επίσημα και δεσμευτικά να απαντηθούν, ώστε να γνωρίζουν οι Μεσσήνιοι  τι τελικά πρόκειται να γίνει. Διότι δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι το έργο θα συζητιέται μέχρι τις εκλογές και στην συνέχεια δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, ενώ κάποιοι άλλοι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι αν τελικά υλοποιηθεί θα αρχίσει από το Αεροδρόμιο προς τον Ριζόμυλο και ουδέποτε θα κατασκευασθεί το τμήμα προς Καλαμάτα, οπότε πράγματι το κόστος θα μειωθεί.

Νομίζω ότι η κάθοδος του Πρωθυπουργού στην πόλη μας για την παρουσίαση του  νέου ΕΣΠΑ 2021-2027  είναι η χρυσή ευκαιρία ν’ αποσαφηνισθούν τα  πράγματα, να επιλεγεί η συμφερότερη  και αναπτυξιακά  ωφελιμότερη χάραξη και να ορισθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

 Αυτό πρέπει να είναι και το κοινό αίτημα όλων.

 Αναμένουμε!

Διάβασε και αυτό: Καλαμάτα – Ριζόμυλος: Σιωπή μετά το αποκαλυπτικό έγγραφο – Το παρασκήνιο, τα ερωτήματα και η …αγωνία

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ελιά Καλαμάτας: Έρχεται νέα Υπουργική Απόφαση – Σε αδιέξοδο η Μεσσηνία από τους αγροτοπατέρες της κακιάς ώρας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κορονοϊός: Δύο νέες εισαγωγές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το τελευταίο 24ωρο – Έξι ασθενείς στην κλινική covid

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τριγμοί στη «γαλάζια πολυκατοικία»: Ρουκέτες του δημάρχου Άργους εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου – Τι …διαμηνύει από το Facebook ο Καμπόσος στον Νίκα

Ευθεία επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, και του πρώην αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και νυν προέδρου