Ελιά Καλαμάτας: Άνοστη συνάντηση και ανούσια συζήτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δύο ανακοινώσεις, μια του δήμου Καλαμάτας και μια της περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν το …αποτέλεσμα της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την ελιά Καλαμάτας.

Η συνάντηση ήταν ενημερωτικού και διερευνητικού χαρακτήρα και ουσιαστικά δεν έκανε κανένα πιο σοφό, σε σχέση με το μέλλον του προϊόντος. Παράλληλα, από τη συνάντηση δεν απαντήθηκε το κρίσιμο ερώτημα, σε σχέση με το τι σχεδιάζει να πράξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διαχειριστεί τα δεδομένα που θέτει η απόφαση του ΣτΕ για τη χρήση του ονόματος.

Η Hengas φέρνει το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα

Ως εκ τούτου, καθώς ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν, εκείνο που απέμεινε είναι οι πιο κάτω ανακοινώσεις.

Η ανακοίνωση του δήμου Καλαμάτας:

Το πρώτο βήμα για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία της Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Χριστιάνας Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε συζήτηση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και κατατέθηκαν προτάσεις με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του προϊόντος.

Ως θέματα τέθηκαν η μεταβατική περίοδος χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα», η επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ, η διερεύνηση πιθανής επέκτασης ζώνης και μέσω της Ε.Ε. η θωράκιση του προϊόντος έναντι τρίτων χωρών.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Στις 31 Μαΐου όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είχα αναφέρει ότι πέραν των άλλων είναι σημαντικό να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος. Και η σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε. Ως φορείς καταθέσαμε απόψεις και προτάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε στη θέσπιση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού μας προϊόντος. Μένει ο διάλογος να συνεχιστεί και σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».  

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Η ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου:

Το θέμα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά -το πρωί σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου- αυτοδιοικητικών, αγροτικών και συνεταιριστικών παραγόντων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

“Ουσιαστική” χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης τη σημερινή σύσκεψη -στην οποία μετείχε επίσης και η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου-, επισημαίνοντας παράλληλα:

“Μεταφέραμε στον υπουργό πως η απόφαση του ΣτΕ είναι σωστή και αποτελεί ευκαιρία ώστε να τακτοποιηθεί ένα θέμα που πάνω από δέκα χρόνια πλήττει το προϊόν. Ακόμα, του γνωστοποιήσαμε τις κοινές εκ μέρους όλων των φορέων -και της Λακωνίας και της Μεσσηνίας-, θέσεις μας σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Πλέον, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, έκδοση απόφασης από τον υπουργό -η οποία θα έχει και πολιτική διάσταση βεβαίως-, κι ακόμα αγώνας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά στην προστασία του προϊόντος, ενώ τονίσαμε πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία για την επέκταση της ΠΟΠ και σε Λακωνία, νότια Αρκαδία και νότια Ηλεία -χωρίς να “ξεχειλώσει” όμως και με βάση τις κοινές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Οι εν λόγω περιοχές, εξ άλλου, παράγουν πάνω από το 1/3 της ποσότητας ελιάς Καλαμάτας στην Ελλάδα” δήλωσε ο Π. Νίκας.

Ο υπουργός από την πλευρά του, όπως είπε ο περιφερειάρχης, αναγνώρισε ότι είναι πολύ θετικές οι θέσεις που του μεταφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση και δήλωσε ότι συλλέγει απόψεις συνεχίζοντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις,ενώ  άμεσα θα επιδιώξει να έχει και τις θέσεις επιστημονικών φορέων, προκειμένου να καταλήξει.

Όπως δήλωσε δε, θα είναι ιδιαίτερα ευτυχής αν επιτύχει να είναι ο υπουργός που θα λύσει προς την δίκαιη κατεύθυνση ένα πράγματι υπαρκτό πρόβλημα, έτσι ώστε να συμβάλλει στην προστασία του σημαντικού αυτού προϊόντος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, ο αντιπρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Δημήτρης Γυφτέας, ο γραμματέας του Συλλόγου Γιάννης Σταθόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Πεϊμανίδης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στον Αντώνη Σαμαρά στραμμένα τα βλέμματα: Διήμερη παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού στη Μεσσηνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επιμένουν ψηλά τα κρούσματα στη Μεσσηνία: 161 μολύνσεις σε ένα 24ωρο – Η επιδημιολογική εικόνα σε ολόκληρη τη χώρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ