Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Νέα ρύθμιση για τους εργάτες γης – Ικανοποίηση του Π. Μαντά

Ψηφίσθηκε από τη Βουλή η ρύθμιση για την «Απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, μετά από συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κωρονοϊού covid-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την εν λόγω ρύθμιση:

  • Δίνεται η δυνατότητα παραμονής και εργασίας στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στη χώρα και δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους.
  • Εντάσσονται στην κατά παρέκκλιση διαδικασία του άρθρου 16 του Ν. 4783/2021, για την οποία λειτουργεί ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Αφορά 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3.
  • Ενισχύεται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων φορέων για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στόχος της διάταξης είναι:

  • Η άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης εργατών γης στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας.
  • Η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και η ενίσχυση των αγροτοκαλλιεργειών.
  • Η απρόσκοπτη τροφοδότηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αποτροπή του κινδύνου έλλειψης εποχικών αγροτικών προϊόντων.
  • Επίσης, αντιμετωπίζεται και  το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση που προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας εργασίας για πέντε χρόνια και μάλιστα με πολύ απλουστευμένη διαδικασία.

Αναφερόμενος στην τροπολογία τόνισε ότι μέσω αυτής θα βοηθηθούν οι παραγωγοί μας στη συγκομιδή των προϊόντων τους και κάλεσε τα κόμματα να την υπερψηφίσουν.

Μαντάς: Ικανοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα οι αγροτικοί σύλλογοι

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς:

Δυνατότητα να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην χώρα μας, δίνει τροπολογία της κυβέρνησης που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα που διατύπωσαν το τελευταίο διάστημα οι αγροτικοί σύλλογοι, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος έλλειψης εργατών γης.

Με βάση όσα αναφέρονται στην τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και για τους οποίους δεν έχει ρυθμιστεί το καθεστώς διαμονής τους, μπορούν να αποκτήσουν άδεια διαμονής αποκλειστικά για προσωρινή απασχόληση σε εποχικές αγροτικές εργασίες.

Η προσωρινή αυτή άδεια αφορά σε περίοδο από 30 έως 90 ημέρες, ενώ δίνεται το δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 90 ημέρες εφόσον χρειαστεί. Με τον τρόπο αυτό θεσπίζεται ένα νέο πλαίσιο για όσους πολίτες τρίτων χωρών βρίσκονται ήδη στη χώρα μας, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό των εργατών γης που έχουν μετακληθεί για αγροτικές εργασίες από άλλες χώρες.

Το παραπάνω ζήτημα ήταν ένα από τα κεντρικά αιτήματα που κατατέθηκαν υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά από τον βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων Τριφυλίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν επίσης και άλλες δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατών γης, όπως η επέκταση του χρόνου μετάκλησης μέχρι τα 5 έτη, η εντατικοποίηση των διακρατικών επαφών και συμφωνιών με χώρες που έχουν ανθρώπινο δυναμικό που ενδιαφέρεται να έρθει στη χώρα μας, καθώς και η ένταξη στα προγράμματα επιδοτήσεων των δαπανών προμήθειας ειδικών κατασκευών στέγασης.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αναστασόπουλος: Επιπλέον πόροι για τη δακοκτονία – Η πορεία του προγράμματος στη Μεσσηνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

O κορονοϊός δείχνει τα δόντια του στη Μεσσηνία: Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ