Αντιπλημμυρικό έργο Καλαμάτας: Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στον ποταμό Νέδοντα

/

Σημαντικές παρεμβάσεις στον ποταμό Νέδοντα προβλέπονται στο πλαίσιο του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας (8 Ιουλίου) και σύμφωνα με αυτή οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Νέδοντα είναι:

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

Εκβάθυνση ποταμού και ανακατασκευή υφιστάμενης κάλυψης:

Στο ιδιαίτερα ανεπαρκές υδραυλικά καλυμμένο τμήμα (με υποστυλώματα στην κοίτη και πλάκα κάλυψης) που αρχίζει από το ύψος της οδού Κιλκίς μέχρι το ύψος της οδού 23ης Μαρτίου, μήκους 260μ, προβλέπεται εκβάθυνση του ποταμού και καθαίρεση και ανακατασκευή της υπάρχουσας κάλυψης έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι σημερινές λειτουργίες και εγκαταστάσεις στην συγκεκριμένη επιφάνεια.

Εκβάθυνση ποταμού χωρίς ανακατασκευή υφιστάμενων καλυμμένων τμημάτων:

Στα τμήματα από το ύψος της γέφυρας ΟΣΕ μέχρι την οδό Κιλκίς και από το ύψος της 23ης Μαρτίου μέχρι το τέλος της υπάρχουσας κάλυψης (οδός Λέικων), συνολικού μήκους 540μ, προβλέπεται εκβάθυνση του ποταμού. Τα συγκεκριμένα τμήματα είναι καλυμμένα και συνεπώς θα παραμείνουν καλυμμένα έτσι ώστε να διατηρηθούν οι δραστηριότητες της πόλης που πραγματοποιούνται στην συγκεκριμένη επιφάνεια.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Εκβάθυνση ποταμού σε μη καλυμμένα τμήματα:

Στις περιοχές της σημερινής ανοικτής διατομής, προβλέπεται για την ενίσχυση της παροχετευτικότητας του ποταμού η εκβάθυνση των εν λόγω τμημάτων με διατήρηση των υφιστάμενων παρειών τους.

Ανάντη της Χ.Θ. 0+700 και έως περίπου τη γέφυρα Μακεδονίας η εκβάθυνση είναι μικρή και προβλέπεται και κατασκευή συμπαγών στηθαίων επί των υφιστάμενων τοιχείων.

Ανάντη της οδού Μακεδονίας τα έργα αυτά αφορούν σε συνολικό μήκος 1.500m σε δύο τμήματα. Το πρώτο από το ύψος της οδού Μακεδονίας μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή και το δεύτερο από την Γέφυρα Λέικων (πέρας της υφιστάμενης κάλυψης) μέχρι και την Γέφυρα Σπάρτης.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Διαπλάτυνση ποταμού:

Για την ενίσχυση της παροχετευτικότητας του ποταμού στο τελικό του τμήμα προ της εκβολής προβλέπεται η διαπλάτυνση (κυρίως προς τα δυτικά) ώστε να μην θιγούν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις και λειτουργίες που είναι σε επαφή με την ανατολική όχθη του ποταμού (Αντλιοστάσιο ακαθάρτων, κλπ).

Το διαπλατυνόμενο τμήμα (μήκους 700μ) αρχίζει περί τα 100μ κατάντη της γέφυρας της οδού Ευαγγελιστρίας.


Διαμόρφωση εκβολής:

Από την εκβολή στην θάλασσα μέχρι και 80μ περίπου ανάντη δεν προβλέπονται ειδικά τεχνικά έργα. Θα γίνει κατάλληλος καθαρισμός και διαμόρφωση της όχθης ώστε σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη παροχετευτικότητα και να εξασφαλίζεται η υψομετρική στάθμη για την αποτροπή από την εισχώρηση της θάλασσας.

Μετά την κατασκευή των έργων, θα γίνει αποκατάσταση της σημερινής – υφιστάμενης κατάστασης στο καθαιρούμενο και ανακατασκευασμένο τμήμα της κάλυψης του π. Νέδοντα, καθώς και λοιπές αποκαταστάσεις εφόσον απαιτηθούν.

Γέφυρες:

Στο προτεινόμενο έργο αναδιευθέτησης του π. Νέδοντα, υπάρχουν συνολικά 14 υφιστάμενες γέφυρες (11 οδικές, 1 σιδηροδρομική και 2 πεζογέφυρες), οι οποίες παρέχουν πρόσβαση στα εκατέρωθεν του ποταμού τμήματα της πόλης.

Με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, επτά (7) οδικές γέφυρες, η μια (1) σιδηροδρομική γέφυρα και οι δυο (2) πεζογέφυρες διατηρούνται, ενώ τέσσερεις (4) οδικές γέφυρες καθαιρούνται και ανακατασκευάζονται.

*Το έργο, εκτός από τις παρεμβάσεις στον Νέδοντα, προβλέπει την παροχέτευση των ανάντη της Περιμετρικής οδού λεκανών των ρεμάτων Λαγκάδας και Ελαφογκρέμη μέσω υδραυλικής σήραγγας, η οποία θα κατασκευαστεί υπογείως. Τα όμβρια ύδατα οδηγούνται μέσω του ρέματος Καραμπογιά στον π. Νέδοντα και προβλέπεται η διευθέτηση του ρ. Καραμπογιά. Το έργο, σύμφωνα με την ΜΠΕ, έχει σχεδιαστεί με επάρκεια παροχετευτικότητας για περίοδο επαναφοράς τα 50 έτη ενώ παράλληλα διασφαλίζεται και επιτυγχάνεται η παροχέτευση της πλημμύρας 100‐ετίας.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καλαμάτα: Στην Οικονομική Επιτροπή το αίτημα για παράταση ολοκλήρωσης του έργου της Αναγνωσταρά – Τι ζητάει ο εργολάβος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σαρώνει ο κορονοϊός και στη Μεσσηνία: 272 κρούσματα καταγράφηκαν στον Νομό την Τρίτη – Η εικόνα στην χώρα και στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βόμβα στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου: Πάνω από 2.200.000 ευρώ τα χρέη δήμων στην ΤΕΡΝΑ – Έκκληση Νίκα για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις

Μόλις λίγοι μήνες χρειάστηκαν, προκειμένου να εμφανιστούν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων

Οριστικό «διαζύγιο»: Και επίσημα εκτός της επιτροπής Νίκα για το αντιπλημμυρικό ο δήμος Καλαμάτας – Να μπει στον …πάγο το έργο ζητά από το υπουργείο Υποδομών η περιφέρεια Πελοποννήσου

Οριστικό είναι πλέον το «διαζύγιο» μεταξύ του δήμου Καλαμάτας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ζήτημα του