Καλή αναμένεται η φετινή παραγωγή σύκων – Προβληματισμός για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας

Μια καλή παραγωγική χρονιά, σε σχέση τουλάχιστον με την ποσότητα, εκτιμά ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ότι θα είναι η φετινή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «ΑγροΤύπο» ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σοδειά θα είναι καλή, ωστόσο, προσέθεσε ότι είναι κρίσιμο να μην υπάρξουν καύσωνες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

«Aυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η γονιμοποίηση των δέντρων. Η εικόνα είναι ότι θα έχουμε φέτος μια καλή ποσοτικά παραγωγή σύκων. Ειδικότερα τα αρδευόμενα χωράφια θα έχουν υψηλές αποδόσεις. Η ξηρασία των τελευταίων μηνών έχει δημιουργήσει πρόβλημα στα ξερικά χωράφια που είναι και τα περισσότερα στην καλλιέργεια. Αυτό που ελπίζουν οι παραγωγοί είναι να μην υπάρξουν καύσωνες το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ.

Εξαγωγές

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εξαγωγών, τονίζοντας ότι η ζήτηση παραμένει μεγάλη.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού για τα ξερά σύκα της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ποσότητες για να καλύψουν τις παραγγελίες. Μια καλή παραγωγική χρονιά στην χώρα μας δίνει μια παραγωγή 2.500 τόνων που κυρίως πάει για εξαγωγές. Πρόσφατα βρέθηκα σε μια εμπορική έκθεση στις ΗΠΑ και είδα μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον αλλά υπάρχει θέμα με τον όγκο παραγωγής. Γίνονται νέες φυτεύσεις αλλά παράλληλα έχουμε την απόσυρση από την παραγωγική διαδικασία των γερασμένων δέντρων», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Αύξηση της παραγωγής και αναδιάρθρωση της καλλιέργειας

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας, καθώς έτσι μόνο μπορεί να αυξηθεί η παραγωγή, αλλά και να υπάρξει αναβάθμιση στην ποιότητα του προϊόντος.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

«Η λύση για να αυξηθεί η ποσότητα παραγωγής σύκων είναι η αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Έχουν όμως ενταχθεί πολλές καλλιέργειες στο πρόγραμμα τα κονδύλια δεν αρκούν. Το κόστος για αναδιάρθρωση καλλιέργειας είναι μεγάλο και η ενίσχυση που δίνουν στους παραγωγούς μικρή», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και προσέθεσε: «Ο συνεταιρισμός, που πρέπει να διαχειρίζεται το πρόγραμμα θα πάρει 1 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν φτάνει για την όλη διαδικασία, ενώ η ΣΥΚΙΚΗ θα πρέπει να βρει τα υπόλοιπα 500.000 ευρώ από ιδία χρηματοδότηση. Αυτό είναι πολύ δύσκολο στην περίοδο που είμαστε με την έλλειψη ρευστότητας. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι τα δέντρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέες ποικιλίες. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στα σύκα γιατί η αγορά αναζητά την ήδη υπάρχουσα ποικιλία καλαματιανά σύκα (τσαπέλες). Εκτιμώ ότι το πρόγραμμα δεν θα τρέξει και τα κονδύλια δεν θα απορροφηθούν».

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με την νέα αερολιμενάρχη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γαλλία: Μέτρα 25 δισεκ. ευρώ για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ