Η πρώτη δήλωση Βασιλόπουλου μετά το «όχι» του ΔΣ Καλαμάτας στο αντιπλημμυρικό – Οι πολιτικές προεκτάσεις και οι …αποκαλύψεις

//

Αποφασιστική ήταν η αντίδραση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμάτας και την αρνητική απόφαση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αντιπλημμυρικού έργου του «Μορέα», το οποίο έχει προυπολογισμό 80.000.000 ευρώ και θεωρείται το πιο κρίσιμο έργο για τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

Η δημοτική αρχή, δήλωσε στο messiniapress ο δήμαρχος Καλαμάτας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, παραμένει υπέρ του έργου, καθώς το θεωρεί αναγκαίο. Μάλιστα, ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε ότι το έργο θα το στηρίξει και στο επερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου θα τεθεί προς συζήτηση η ΜΠΕ.

Οι προεκτάσεις

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι δεν είναι αποφασιστικού χαρακτήρα, αλλά γνωμοδοτικού, ανέδειξε πολιτικά ζητήματα, τα οποία προέκυψαν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αλλά και το από το τελικό αποτέλεσμα.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Το πρώτο ζήτημα που έχει σηκώσει μεγάλη κουβέντα είναι η στάση του προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, ο οποίος δεν υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, αλλά προτίμησε να δηλώσει «παρών».

Η ψήφος του κ. Λύρα θεωρείται καθοριστική, δεδομένου ότι αν υπερψήφιζε την πρόταση της δημοτικής αρχής τα υπέρ και τα κατά θα συγκέντρωναν τους ίδιους ψήφους (21) και θα ενεργοποιούνταν η διάταξη που λέει ότι σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η άποψη υπέρ της οποίας τάσσεται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος είχε ήδη ψηφίσει θετικά.

Με λίγα λόγια, αν ο κ. Λύρας ψήφιζε «ναι» στην πρόταση η δημοτική αρχή θα είχε εξέλθει του Δημοτικού Συμβουλίου, οριακά νικήτρια, αντί ηττημένη.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της κοινότητας Καλαμάτας, παρότι είναι επικεφαλής ενός πολυσυλλεκτικού σώματος (Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας), ανήκει ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία και τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί με την παράταξη του κ. Βασιλόπουλου.

Ο Π. Λύρας

Ένα δεύτερο ζήτημα που επίσης έχει συζητηθεί είναι το γεγονός ότι όλες οι αντιπολιτεύσεις καταψήφισαν την Μελέτη, διαψεύδοντας όσους προδίκαζαν ότι δεν θα επιμείνουν στις ενστάσεις τους και τελικά, υποτίθεται μπροστά στην αναγκαιότητα του έργου, θα κάμπτονταν, όλες ή κάποιες από αυτές, και θα υπερψήφιζαν τη ΜΠΕ. Η εκτίμηση αυτή διαψεύστηκε παντελώς, δεδομένου ότι όλες οι αντιπολιτεύσεις είπα με ένα στόμα «όχι» στο έργο και έστειλαν ηχηρό μήνυμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική στάση των αντιπολιτεύσεων έχει προκαλέσει οργή στη δημοτική αρχή, καθώς στελέχη της μιλούν ευθέως για μικροπολιτικά παιχνίδια με θύμα την Καλαμάτα. Το συγκεκριμένο αφήγημα αναμένεται να είναι εκείνο με το οποίο θα πορευθεί η παράταξη Βασιλόπουλου στη βέβαιη αντιπαράθεση με τις παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα, ίσως το σημαντικότερο που ανέδειξε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι όσα έχουν σχέση με τις τοποθετήσεις του γενικού Διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Καρνέση, αλλά και του εκπροσώπου της εταιρείας, η οποία έχει αναλάβει το έργο με τη διαδικασία της μελέτης – κατασκευής (Μορέας), Γ. Συριανού, οι οποίοι ήταν …αποκαλυπτικοί σε πολλά ζητήματα, που δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο έργο.

Ο Γ. Καρνέσης
Ο Γ. Συριανός

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Θρίλερ» στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Οριακό «όχι» στη ΜΠΕ του αντιπλημμυρικού των 80.000.000 ευρώ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές – 700.000 ευρώ από το κληροδότημα Λυκούργου Σκιά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Τριφυλίας: «Δυνατά» η Χάιδω Παναγιωτοπούλου – «Υποχωρούν» τα στηρίγματα Κατσίβελα – Ο ρόλος του Περικλή Μαντά

Κινητικότητα επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την υποψηφιότητα που θα στηρίξει η «γαλάζια»