Νέες προκλήσεις Ακάρ: Μην τολμήσετε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι

Σε νέα κατά μέτωπον επίθεση τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό δίκτυο Haber Global, ο Ακάρ μίλησε για διάφορα θέματα, από την πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση στη Συρία έως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να παραλείψει την Ελλάδα και το Κυπριακό.

Mάλιστα, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λέει ψέματα και διαστρεβλώνει την αλήθεια και δεν επιθυμεί ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας, ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Το επαναλαμβάνουμε αυτό. Ο πρόεδρος μας αυτό είπε. Δεν αστειευόμαστε. Μην επιχειρείτε κάποια περιπέτεια σαν κακομαθημένοι, βασιζόμενοι σε άλλους. Ελάτε σαν άνθρωποι να κάτσουμε να μιλήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, λόγω της «στρατιωτικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου -όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι, της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση F-16 στη γειτονική χώρα, του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και του Κυπριακού.

Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την αναστολή των πωλήσεων F-16 στην Τουρκία στην ομιλία του στο Κογκρέσο τον Μάιο, ο Ακάρ χαρακτήρισε αυτή την ομιλία… αγενή: «Αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν μεγάλη ντροπή. Έδωσε αυτή την ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Θα σταματήσουν όλοι να δουλεύουν για να δουν τι λέει ο Μητσοτάκης;», είπε με σαφή ειρωνεία ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Κατά την άποψή του, πάντως, φαίνεται πως υπάρχουν θετικά μηνύματα για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ. «Πιστεύουμε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, θα λάβει τη σωστή απόφαση λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις με την Τουρκία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι θετικές εξελίξεις σχετικά με τα F-16 και τον εκσυγχρονισμό θα συνεχιστούν στον στρατιωτικό τομέα των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου:

«Κάναμε τα σχέδιά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με τον εξοπλισμό των νησιών. Παρά τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις, λέμε να μιλήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα ειρηνικά. Μιλάμε για ειρήνη λέμε, αλλά κανείς δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται αυτό ως αδυναμία.

Δεν θα παραβιάσουν τα δικαιώματά μας. Δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά ούτε με εξοπλισμό ούτε με συμμαχίες. Έχουμε απόλυτο δίκιο. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, είμαστε αποφασισμένοι και είμαστε ικανοί για αυτό. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε σαν άντρες. Ας επωφεληθούν εξίσου οι χώρες μας από τα πλούτη του Αιγαίου», τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος λέγοντας:

«Η μεγαλύτερη συμβολή που έχουμε κάνει για την ειρήνη στην Κύπρο είναι η ειρηνευτική επιχείρηση. Μετά από αυτή την επιχείρηση, βλέπουμε ότι η Κύπρος ζει ειρηνικά. Είπαν επίσης “όχι” στο σχέδιο Ανάν. Όχι, κύριε, δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε πλέον τις ίδιες διαπραγματεύσεις. Δύο κυρίαρχα και εξίσου ανεξάρτητα κράτη. Αυτή είναι η λύση που έχουν συμφωνήσει η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Εμείς είμαστε ο εγγυητής, οι άλλοι εγγυητές ξέρουν τι κάνουν. Έχουμε έγκυρη εγγύηση βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα εκπληρώσουμε όλες μας τις ευθύνες όσον αφορά την εγγύηση μας».

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τα… δίνει όλα για Καλάθη ο Παναθηναϊκός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σρι Λάνκα: Στις φλόγες η κατοικία του πρωθυπουργού μετά την εισβολή διαδηλωτών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ