Ελιά Καλαμάτας: Επέκταση του ΠΟΠ στην Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα ζητά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Την τροποποίηση της αρχικής αίτησης, ως προς τη γεωγραφική περιοχή, ή την επικαιροποίηση των προδιαγραφών για να γίνει επέκταση της ζώνης ΠΟΠ της ελιάς Καλαμάτας πρότεινε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας, ο κ Φαρμάκης πρότεινε την τροποποίηση της αρχικής αίτησης ως προς τη γεωγραφική περιοχή ή την επικαιροποίηση των προδιαγραφών και επέκταση της ζώνης ΠΟΠ στους νομούς της Μεσσηνίας της Λακωνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας.

Επίσης, πρότεινε τη διερεύνηση της δυνατότητας υποβολής νέων αιτήσεων καταχώρισης ομώνυμων γεωγραφικών ενδείξεων με την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ» (π.χ. kalamata olives συνοδευόμενη από την ονομασία της γεωγραφικής περιοχής προέλευσης του προϊόντος) σύμφωνα με το άρθρο 30 της Πρότασης του Νέου Κανονισμού (Brussels, 2.5.2022 COM(2022) 134 final/2 2022/0089 (COD).

Ακόμα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει νέο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που θα προβαίνει στην καταχώρηση του συνωνύμου «kalamata» στο Μητρώο Ποικιλιών  – αφού προηγουμένως αποφανθούν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – διατυπώνοντας ουσιαστική τεχνική κρίση σχετικά με την συνδρομή των πέντε (5) προϋποθέσεων του άρθρου 42, παρ.1 του ισχύοντος σήμερα Κανονισμού 1151/2012.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Έκρηξη» Μαρινάκη – Αλαφούζου κατά ΕΠΟ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική υπηρεσία ενημέρωσης και αποπληρωμής ο οφειλών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ