Με τις ευλογίες του Παναγιώτη Νίκα η προσπάθεια να «κοπεί» η πρόσβαση της Καλαμάτας στο φυσικό αέριο!

//

Σχεδόν πανηγυρική ήταν η ανακοίνωση της περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με το θέμα της παραπομπής στο Συμβούλιο της Επικρατείας του ζητήματος του αναδόχου για τη διανομή φυσικού αερίου στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που ανέβηκε στο site της περιφέρειας Πελοποννήσου το βράδυ της Τετάρτης γίνεται γνωστό ότι η πιο πάνω υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΣτΕ από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

Στο Διοικητικό εφετείο έχει προσφύγει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), όπως είχε πράξει νωρίτερα και για τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Τρίπολης και της Κορίνθου. Μάλιστα στην πρώτη περίπτωση η περιφέρεια Πελοποννήσου είχε παρέμβει υπέρ της προσφυγής της ΔΕΔΑ.

Οι επιπτώσεις στο έργο της Καλαμάτας

Πλέον, μετά τις εξελίξεις που ανακοινώθηκαν από την περιφέρεια Πελοποννήσου γεννιέται έντονος προβληματισμός στη Μεσσηνία, δεδομένου ότι οι δικαστικές εμπλοκές, ιδίως στο ΣτΕ, απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιλυθούν.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η εταιρία διανομής φυσικού αερίου «Hengas», η οποία έχει λάβει αδειοδότηση για την ανάπτυξη δικτύου στην Καλαμάτα, παρουσίασε τον σχεδιασμό της, προκειμένου ο Νομός να βγει από την ενεργειακή απομόνωση.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Γίνεται αντιληπτό ότι οποιαδήποτε εμπλοκή στη δικαιοσύνη θα πάει το έργο πίσω, με αποτέλεσμα ο Νομός να περιμένει ακόμα περισσότερο, προκειμένου να αποκτήσει ένα κρίσιμο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό εργαλείο, όπως το φυσικό αέριο.

Το πολιτικό παρασκήνιο

Η υπόθεση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο έχει προκαλέσει τη σύγκρουση του Περιφερειάρχη με στελέχη της Νέα Δημοκρατίας, καθώς ο κ. Νίκας, για άγνωστους λόγους, έχει επιλέξει να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη πλευρά από εκείνες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του δικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Νίκας δεν έχει διστάσει να γυρίσει την πλάτη ακόμα και σε πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης, να συγκρουστεί με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο, καθώς και αυτοδιοικητικούς.

Το …δημόσιο

Η ρητορική του κ. Νίκα εναντίον του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε πόλεις της Πελοποννήσου, αφορά κυρίως το δημόσιο χαρακτήρα του έργου.

Ο κ. Νίκας υποστηρίζει ότι με τη ΔΕΔΑ διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του και αυτή είναι η «σημαία», με την οποία πορεύεται στο δημόσιο διάλογο.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Ωστόσο, το επιχείρημα του κ. Νίκα είναι αστείο, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι η ΔΕΔΑ αποτελεί σήμερα θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ Υποδομών, της οποίας η ιδιωτικοποίηση ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Ο «πόλεμος» στην Καλαμάτα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό έργο που αφορά την Καλαμάτα και βρίσκει απέναντί της τον πρώην δήμαρχό της και νυν περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο κ. Νίκας εμφανίστηκε να αντιδρά και στην υλοποίηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 80.000.000, να διαφοροποιείται από την επιλογή της δημοτικής αρχής και να υιοθετεί τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το φυσικό αέριο:

Η υπόθεση του αναδόχου για τη διανομή του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο παρέπεμψε την μείζονα αυτή υπόθεση το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Στο εν λόγω δικαστήριο έχει προσφύγει η ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) δύο φορές, την πρώτη για την παραχώρηση σε ιδιώτη αδειών παροχής φυσικού αερίου στην Τρίπολη και την Κόρινθο (με παρέμβαση και της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέρ της ΔΕΔΑ) και την δεύτερη για την παραχώρηση σε ιδιώτη ανάλογων αδειών για την Καλαμάτα και την Σπάρτη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε, εντάσσει το φυσικό αέριο στις φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους, επομένως και να ενταχθούν έργα για το φυσικό αέριο στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως δικαιώνουν την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι προσανατολισμένη στον δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο των υποδομών για το φυσικό αέριο.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο καιρός στην Καλαμάτα την Πέμπτη: Έως 32 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία [αναλυτική η πρόβλεψη]

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ωμή παρέμβαση Νίκα στο Δήμο: Προγραμματίζει σύσκεψη για την Καλαμάτα χωρίς τον δήμαρχο της πόλης – Αντιδράσεις από το εσωτερικό της παράταξής του

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ