Νέα δεδομένα στη Μεσσηνία φέρνει η απογραφή: Προβληματισμός σε 5 δήμους – Μόνη «κερδισμένη» η Καλαμάτα

//

Σοβαρό προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, τα οποία δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο πληθυσμός της Μεσσηνίας έχει μειωθεί κατά 9,4%, σε σχέση με την απογραφή του 2011.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με τα νέα στοιχεία, πλέον, η Μεσσηνία διαθέτει ένα δήμο με πληθυσμό μεγαλύτερο των 70.000 (Καλαμάτας με 71.894), ένα δήμο με πληθυσμό λίγο πάνω από 20.000 (Τριφυλίας με 22.367), δύο δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 20.000 (δήμος Μεσσήνης με 19.200 και δήμος Πύλου – Νέστορος με 17.179) και δύο δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 (δήμος Δυτικής Μάνης με 5.772 και δήμος Οιχαλίας με 8.508).

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ο προβληματισμός, πέρα από το γενικό ζήτημα που θέτει συνολικά στη Μεσσηνία η μείωση του πληθυσμού της, σχετίζεται με τους δήμους Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος.

Αυτό που προβληματίζει είναι αν και με ποιο τρόπο επηρεάζονται οι χρηματοδοτήσεις των δήμων με λιγότερο πληθυσμό από 20.000, κατηγορία την οποία πλέον ανήκουν οι συγκεκριμένοι δήμοι.

Οι επιπτώσεις ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι «φρέσκα», ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής, καθώς διαμορφώνει το μέλλον των συγκεκριμένων δήμων για τα επόμενα 10 χρόνια.

LG i.s.: Προσιτά και ανταγωνιστικά ασφαλιστικά πακέτα

Ο ίδιος προβληματισμός υπάρχει και για τους δύο δήμους της Μεσσηνίας με τον μικρότερο πληθυσμό, τον δήμο Δυτικής Μάνης και τον δήμο Οιχαλίας. Η μείωση κατά 24% του πληθυσμού του δήμου Οιχαλίας και κατά 16% του πληθυσμού του δήμου Δυτικής Μάνης, μπορεί να μην αλλάζει προς το χειρότερο την σειρά τους στην κατανομή πόρων, αποτελούν όμως καμπανάκι κινδύνου για δύο ολόκληρες περιοχές με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά με κοινή συνισταμένη τις μεγάλες ανάγκες.

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

Προβληματισμός επικρατεί και στο δήμο Τριφυλίας, καθώς μπορεί ο πληθυσμός να μην έπεσε κάτω από το όριο των 20.000 κατοίκων, η μείωσή του, ωστόσο, ήταν αισθητή, δεδομένου ότι ξεπερνά το 18% σε σχέση με την απογραφή του 2011.

Η μόνη κερδισμένη περιοχή της Μεσσηνίας από τα στοιχεία της απογραφής είναι ο δήμος Καλαμάτας. Ο δήμος αυξάνει τον πληθυσμό του κατά 2.135 άτομα και ξεπερνά το όριο του 70.000. Οι αριθμοί της απογραφής επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση της Καλαμάτας, της οποίας ο πληθυσμός τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταθερά.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σύρος ΥΠΕΞ: Ο Ερντογάν δεν έλαβε την υποστήριξη της Τεχεράνης ή της Μόσχας για επίθεση στη Συρία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Μεσσηνία και η ΝΔ …τρομάζουν τον Νίκα: Ένα βήμα πριν το «ναι» στο αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στην Πελοπόννησο: Με τις ευλογίες Νίκα υποψήφιος δήμαρχος Άργους – Μυκηνών ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στον Δημήτρη Καμπόσο

Την υποψηφιότητά του για δήμαρχος στον δήμο Άργους – Μυκηνών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου