Στο φως σημαντικά ευρήματα της Αρχαίας Θουρίας: «Εντυπωσιακά αποτελέσματα», δηλώνει η Ξένη Αραπογιάννη – Για «αρχαιολογικό θυσαυρό» κάνει λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας [φωτογραφίες]

Τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αρχαία Θουρία, είδε από κοντά ο δήμαρχος Καλαμάτα,ς Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και ξεναγήθηκε από την επικεφαλής της ανασκαφής, Ξένη Αραπογιάννη. 

Οι φετινές ανασκαφικές εργασίες που ολοκληρώνονται, διήρκεσαν δύο μήνες και αποκάλυψαν μέρος του κοίλου του θεάτρου (ο αμφιθεατρικός χώρος, με τα εδώλια, τις σκάλες και τα διαζώματα, γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές) που χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης η κα Αραπογιάννη δήλωσε:

« Ήταν μια ιδιαίτερα κοπιώδης και πολύ – πολύ δύσκολη προσπάθεια η οποία ήρθε σε πέρας χάρη στο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό που έχω δίπλα μου. Έτσι πήγαν όλα πάρα πολύ καλά και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ας σκεφτεί κανείς ότι το κοίλον ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα αυτής της ανασκαφής του θεάτρου, καταλαβαίνει την ικανοποίησή μας για το φετινό αποτέλεσμα. Αν δούμε λίγο το κοίλον μπορούμε να σκεφτούμε πώς θα είναι όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Θα είναι ένα τρομερά εντυπωσιακό θέαμα».

Η κα Αραπογιάννη ξεναγεί τον κ. Βασιλόπουλο στον αρχαιολογικό χώρο

«Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Δήμαρχο Καλαμάτας για τη συμπαράστασή του, την ηθική και οικονομική μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει. Αλλά και για την ηθική του συμπαράσταση γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο θέατρο, έχει έρθει δύο και τρεις φορές κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που μας βοηθούν, το εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, τον Γιάννη Κακούρο που είναι αρχαιολόγος συνεργάτης μου, τον Γιώργο Νίνο που είναι αρχιτέκτων, τον Βασίλη Πάνου τοπογράφο. Μιλώ για τους βασικούς συνεργάτες μου αλλά και όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά δούλεψαν υπεράνθρωπα για να βγουν αυτά τα αποτελέσματα», συμπλήρωσε η κα Αραπογιάννη.

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ανασκαφής αλλά και τη σημαντικότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Θουρίας, επισήμανε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας: «Είναι πολύ σημαντικό ότι μόνο δέκα λεπτά από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Θουρίας. Εδώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την κυρία Ξένη Αραπογιάννη και τους συνεργάτες της, με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας που είναι πάντα εδώ και στηρίζει, με όλους αυτούς που προσπαθούν και αναδεικνύουν κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαφορά του αρχαιολογικού χώρου από πέρυσι μετά την αποκάλυψη τόσων πραγμάτων». 

Ο Δήμος Καλαμάτας είναι αρωγός στην ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας, μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί και χρηματοδοτεί με 30.000 € τον χρόνο

Η Θουρία, την οποίας η κατοίκηση ανάγεται στην 3η χιλιετία π.Χ., ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας μέχρι το 369 π.Χ. που ιδρύθηκε η Αρχαία Μεσσήνη. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν το 2009 υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση της Δρος Ξένης Αραπογιάννη και συνεχίζονται έως σήμερα.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Φωτογραφίες από την ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας:

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιτούδης: «Η λέξη βάθρο μας αγγίζει σαν όνειρο»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Giannis: «Δεν είμαστε έτοιμοι για μετάλλιο»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ