Ολομέτωπη επίθεση της Παναγιωτοπούλου στον Λεβεντάκη : «Η Τριφυλία έχει γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη στην ανάπτυξη και στο μέλλον»

/

Σκληρή κριτική στον δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, ασκεί η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χαίδω Παναγιωτόπουλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο.

Δήμος Καλαμάτας: Πολιτιστικό καλοκαίρι 2022

Συγκεκριμένα, η κα Παναγιωτοπούλου ασκεί δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή και απαριθμεί ένα προς ένα τα σοβαρά προβλήματα του δήμου. Σημειώνει, δε, ότι «κάθε ευκαιρία για χρηματοδότηση και ανάπτυξη χάνεται», προσθέτει ότι της Τριφυλίας «δεν της αξίζει το ζοφερό μέλλον που έχει προδιαγραφεί με τα σημερινά δεδομένα» και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν έχουμε άλλο καιρό για πειράματα».

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Μάλιστα, κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η κα Παναγιωτοπούλου απευθύνει κάλεσμα στις τρεις μεγάλες ενότητες του Δήμου Τριφυλίας (Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους) ζητώντας να αφήσουν πίσω τους «τις τοπικιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος», να αντιληφθούν ότι «το “διαίρει και βασίλευε” που επιχειρούν κάποιοι, μας οπισθοδρομεί».

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κας Παναγιωτοπούλου:

Την 11-8-2022  επισκέφτηκα τον κ. Δήμαρχο Καλαμάτας κ.  Αθανάσιο Βασιλόπουλο, όπου συζητήσαμε, παρουσία και τουκ. Αντιδημάρχου Καλαμάτας κ.  Νίκου Μπασακίδη, την μεγάλη  επιτυχία του Δήμου,  ένταξης της πόλης της  Καλαμάτας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  των  «100κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης έως το έτος 2030», το σχεδιασμό και τη διαδρομή της επιτυχίας αυτής και βεβαίως τις «έστω» αντανακλαστικές θετικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει  η δράση αυτή  για όλη τη Μεσσηνία και φυσικά για το Δήμο Τριφυλίας, όπως για παράδειγμα στον τομέα των συγκοινωνιών και μεταφορών.

Επίσης ενημερώθηκα ότι στο Δήμο Καλαμάτας βρίσκονται σε εξέλιξη 66 έργα προϋπολογισμού 41.250.000 ευρώ, έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτήσεις 25 έργα προϋπολογισμού 38.110.000 ευρώ, έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε αναμονή αξιολόγησης 19 προτάσεις προϋπολογισμού 56.130.000 ευρώ!

Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία στο  μέλλον θα γίνει αφόρητη για όλους όσους δεν έχουν δράσει ήδη και δεν δράσουν  άμεσα.

Οι άξονες που θα κινηθεί η πόλη της Καλαμάτας στο παραπάνω πρόγραμμα είναι :

1)Μεταφορές –Αστική Κινητικότητα

2) Κτήρια και εγκαταστάσεις

3) Ενέργεια – Περιβάλλον

4) Πολεοδομικός Σχεδιασμός – Αστικό Περιβάλλον

5) Κυκλική Οικονομία – Διαχείριση Αποβλήτων

6) Ανθεκτικότητα της Πόλης και σχετικές υποδομές 

7) Οικονομία και Κοινωνία.

Εντός αυτών των θεματικών αξόνων χρηματοδοτούνται  έργα για μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών χωρίς ΙΧ, τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, την κυκλοφορία και στάθμευση των ΙΧ, τη δημόσια συγκοινωνία  και τις μεταφορές εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις, την κατασκευή μη ενεργοβόρων σύγχρονων κατοικιών και κτηρίων, την επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτηρίων και διατηρητέων, την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και έξυπνων – ψηφιακών τρόπων διαχείρισης τόσο των δικτύων διανομής όσο και των καταναλώσεων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία από τη ρύπανση της θάλασσας και του ατμοσφαιρικού αέρα, την εξασφάλιση καθαρού και επαρκούς πόσιμου νερού, την  πολεοδομική επέκταση της πόλης, τον επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης, την ανάπτυξη έξυπνων και οικολογικών περιοχών, τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, τη μείωση των οικιακών αποβλήτων, την ευαισθητοποίηση της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, την ανθεκτικότητα της πόλης σε τεχνολογικές υποδομές, σε οικονομικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, την  προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, για τρόπους βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής, για την καινοτομία στην μεταποίηση, για την ουδέτερη τουριστική επιχειρηματικότητα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και άλλα πολλά.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος φαίνεται να προσεγγίζει περίπου το ποσό των 10.000 ευρώ ανά κάτοικο της πόλης της Καλαμάτας. Συγχαρητήρια λοιπόν στη Δημοτική Αρχή για την μετάβαση της Καλαμάτας  στο μέλλον και εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία για την ολοκλήρωση του υψηλού αυτού στόχου τους και του συνολικού έργου τους. 

Από την άλλη πλευρά ως Τριφύλια, ανησυχώ ιδιαίτερα για το παρόν και το μέλλον του Δήμου μας, διότι έχει μείνει τόσο πίσω από τις εξελίξεις, που αν το 2019 προεκλογικά έλεγα ότι ο δήμος μας ήταν ουραγός των εξελίξεων, πλέον λέω ότι η Τριφυλία έχει γυρίσει επιδεικτικά  την πλάτη στις εξελίξεις, στην ανάπτυξη και στο μέλλον και έχει μείνει στάσιμη, τουλάχιστον μισό αιώνα πίσω.

Ενώ γύρω μας,  δίπλα μας, πανελλαδικά, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια, οι εξελίξεις και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες τρέχουν, ενδεικτικά επισημαίνω ότι εμείς στην Τριφυλία δεν έχουμε καταφέρει ούτε τα βασικά: Πίνουμε νερό από δίκτυο απαρχαιωμένο αμιάντου στην Κυπαρισσία,  στους Γαργαλιάνους ο βιολογικός είναι ακόμη, μόνο ένας φάκελος, το κολυμβητήριο της Κυπαρισσίας  δεν λειτουργεί γιατί δεν επιμελήθηκε κανένας τον καθαρισμό της πισίνας και εν μέσω του καλοκαιριού δεν επαρκεί το νερό για να γεμίσει η πισίνα, τα δημοτικά κτήρια καταρρέουν και οι τρείς μεγάλες πόλεις ερημώνουν.  

Υποβολή προτάσεων για χρηματοδοτούμενα έργα υποδομών δεν έχουν γίνει από την παρούσα Δημοτική Αρχή, πλην ελαχίστων, που προέρχονται από τα προηγούμενα έτη, μελέτες απορρίπτονται, διαγωνισμοί ακυρώνονται, οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκτέλεση έργων δεν τηρούνται, η καθημερινότητα παραπαίει, υποθηκεύεται η περιουσία του Δήμου για μια ρύθμιση στη ΔΕΗ για τις οφειλές της ΔΕΥΑΤ για να προλάβουν τη διακοπή του ρεύματος από τα αντλιοστάσια, τα σκουπίδια, ιδίως το καλοκαίρι,  έπνιξαν τις γειτονιές και τους δρόμους, μια παράνομη χωματερή φλέγεται και ξαναφλέγεται, σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ανακύκλωση – πράσινα σημεία – μονάδες κομποστκ.α) δεν υπάρχει, παρά αναμένουμε «ατενίζοντας τον ουρανό», την ολοκλήρωση της ΤΕΡΝΑ στην Καλλιρρόη για να μεταφέρουμε σύμμικτα τα απορρίμματα.

Οι παραλίες της Τριφυλίας δεν καθαρίζονται ακόμα και εν μέσω της τουριστική περιόδου και γενικά η εγκατάλειψη είναι κυρίαρχο στοιχείο στο Δήμο Τριφυλίας, ενώ ταυτόχρονα κάθε ευκαιρία για χρηματοδότηση και ανάπτυξη χάνεται, η μία πίσω από την άλλη!

Η Τριφυλία έχει ιστορία, έχει παράδοση, έχει κουλτούρα, έχει πολιτισμό, που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων.

Δεν της πρέπει και δεν της αξίζει αυτό το παρόν της Τριφυλίας, δεν της αξίζει το ζοφερό μέλλον που έχει προδιαγραφεί με τα σημερινά δεδομένα.

«Οι καιροί ου μενετοί»,  γι΄ αυτό ας ομονοήσουμε οι τρείς μεγάλες δημοτικές ενότητες, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, αφήνοντας πίσω μας  τις τοπικιστικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και ας αντιληφθούμε ότι το «διαίρει και βασίλευε» που επιχειρούν κάποιοι, μας οπισθοδρομεί.  

Φίλοι μου και συμπολίτες μου, αποδείχθηκε ότι  πωλήθηκαν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στην Τριφυλία.

Η  ισχύς εν τη ενώσει για να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στην επόμενη μέρα! Δεν έχουμε άλλο καιρό για πειράματα στην Τριφυλία.

Κυπαρισσία, 18-8-2022

ΧΑΪΔΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ευρωπαϊκό ενόργανης: Κορυφαίος στον προκριματικό ο Πετρούνιας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΥΡΙΖΑ: H ΝΔ με απίστευτα λογικά άλματα διαστρεβλώνει την απάντηση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ