Επικοινωνία Χρυσομάλλη – Γεωργαντά για το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας: Οι απαντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και οι θέσεις του βουλευτή Μεσσηνίας

/

Ανακοίνωση, σχετικά με το ζήτημα του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, εξέδωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ο κ. Χρυσομάλλης σημειώνει ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον οποίο ζήτησε πλήρη ενημέρωση για το ζήτημα. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε στον Βουλευτή ότι η νέα απόφαση που ρυθμίζει τα του ΠΟΠ της ελιάς Καλαμάτας είναι «πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο. αλλά και τις προβλέψεις της Απόφασης 1149/2022 του ΣτΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσομάλλης, στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι περιμένει από τον Υπουργό το σύνολο των δεδομένων εκείνων που οδήγησαν στη νέα απόφαση και «ειδικά το σκεπτικό εκείνο που περιγράφει πως δεν πλήττεται από το περιεχόμενο της απόφασης η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Χρυσομάλλη:

«Με μια νέα, ομολογουμένως αιφνιδιαστική για όλους μας, απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταχωρείται εκ νέου η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», προκαλώντας αναστάτωση στη Μεσσηνία. Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προϊόν εσωτερικής υπηρεσιακής διαβούλευσης με τους σχετικούς φορείς και όχι με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αλλά και τους βουλευτές της Μεσσηνίας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.

Επικοινώνησα άμεσα με τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά και ζήτησα πλήρη και αναλυτική πληροφόρηση για την νέα αυτή απόφαση καθώς και για το σκεπτικό της. Ο Υπουργός μου τόνισε «πως πρόκειται για μια απόφαση πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και τις προβλέψεις της Απόφασης 1149/2022 του ΣτΕ, βασισμένη σε γνωμοδότηση της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού, η οποία ελήφθη με πλειοψηφία 6-2. Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά, με την συγκεκριμένη προσθήκη πλέον η χώρα μας διαθέτει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την πώληση ελιάς Καλαμάτας από τρίτες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να επηρεάζεται ουδόλως η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Οφείλουμε όλοι μας να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την ονομασία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τον συγκεκριμένο τρόπο παρασκευής της, από οποιονδήποτε προσπαθεί να την καπηλευθείή επιθυμεί την ελεύθερη χρήση της στην παγκόσμια αγορά. Προφανώς κανείς άλλος πλην των Μεσσήνιων παραγωγών δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε παγκόσμιο επίπεδο, καιθαβρεθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να το κάνει. Είναι δε αυτονόητο πως οποιοδήποτε τυποποιητής τολμήσει να εισάγει από το εξωτερικόελιές ποικιλίας Καλαμών, να τις βαφτίσει ελληνικές και να τις τυποποιήσει προς εξαγωγή θα μας βρίσκει πάντα απέναντί του. Οφείλει δε ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς ελιάς Καλαμάτας και σε αυτό αναμένουμε από τον Υπουργό να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Περιμένω από τον Υπουργό το σύνολο των δεδομένων εκείνων που οδήγησαν στη νέα αυτή απόφαση και ειδικά το σκεπτικό εκείνο που περιγράφει πως δεν πλήττεται από το περιεχόμενο της απόφασης η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Σε κάθε περίπτωση παραμένω αμετακίνητος αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την προστασία της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/POPEliaKalamatas, τόσο σε σχέση με την εν λόγω απόφαση όσο και με τις προσπάθειες της για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ και εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του. Μόνο με την ενίσχυση και προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα κατορθώσουμε να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας, λαμβάνοντας τη θέση που μας αξίζει στην παγκόσμια αγορά».

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρέμβαση της παράταξης Τατούλη για το ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας: Μύδροι κατά Μαντά – Λαμπρόπουλου και Νίκα – Σοβαρές αιχμές για την Ένωση Μεσσηνίας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Θρυλική υποδοχή στον Μαρσέλο [video]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.