ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας: Χαμόγελα ικανοποίησης στο ΠΑΣΟΚ για την απόφαση Γεωργαντά – Για «δικαίωση» μιλούν βουλευτές του κόμματος

/

Ικανοποίηση προκάλεσε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ η τελευταία απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ρυθμίζει το πλαίσιο του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.

Χαρακτηριστική, της ικανοποίησης που επικρατεί, αποτελεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του κ. Κωνσταντόπουλου σημειώνεται:

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Η υπ’αριθμ.1773/251441 (ΦΕΚ Β’ 4641/2-9-2022) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία εντάσσεται στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών ο όρος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» ως συνώνυμος του όρου «Καλαμών», «λυτρώνει» χιλιάδες εξαγωγείς του προϊόντος που αντιμετώπιζαν πληθώρα προβλημάτων την τελευταία εικοσαετία. 
 
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε προηγούμενη σχετική υπουργική απόφαση και έφερε τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών εκτός Μεσσηνίας σε αδιέξοδο, καθώς δεν θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν την ονομασία “Kalamataolives”, ονομασία που ίσχυε στις συναλλαγές επί 90 χρόνια ως συνώνυμη της ονομασίας Καλαμών. Όπως μάλιστα επεσήμανα με ερώτηση που κατέθεσα κατόπιν αυτών προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και είχα αναφέρει και παλαιότερα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι μία από τις κυρίαρχες καλλιεργούμενες ποικιλίες στον κάμπο του Μεσολογγίου και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία που στηρίζει το εισόδημα χιλιάδων καλλιεργητών της περιοχής. Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια παραγωγή του νομού είναι 40.000 τόνοι της ποικιλίας «Καλαμάτα», συνεισφέροντας στο 44% της συνολικής παραγωγής της χώρας.
 
Για όλους λοιπόν αυτούς τους παραγωγούς αλλά και για όλους όσοι συνεισφέραμε στον αγώνα αυτόν, η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση. Η νέα Υπουργική Απόφαση παρέχει το πλαίσιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις ιδιαιτερότητες του προϊόντος αυτού, όπως είναι η παραγωγή του σε διαφορετικούς νομούς και ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, που είναι ο μεγάλος παραγωγός της ελιάς Καλαμών. 

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΣΤΑΤ: Ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το β’ τρίμηνο 2022, με άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,7%

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διπλωματικές πηγές: Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας η επιστολή της Τουρκίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΑΣΟΚ

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές και στη Μεσσηνία: Για πρωθυπουργό που καλύπτει το παρακράτος κάνει λόγο ο Μ. Γερονικολός – Ο Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει το πλέγμα των παρακολουθήσεων δηλώνει ο Αλ. Χαρίτσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί και στην πολιτική σκηνή της Μεσσηνίας το ζήτημα των υποκλοπών, καθώς την Παρασκευή

Σφοδρές αντιδράσεις και στη Μεσσηνία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: Για «σκοτεινές πρακτικές» μιλάει ο Μενέλαος Γερονικολός – Για «μεθόδους παρακράτους» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας

Αντιδράσεις στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και στη Μεσσηνία προκαλούν όσα εξελίσσονται και έχουν