Αναταραχή στο ποδόσφαιρο: «Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Super League και ομάδων

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την πρώτη ανακοίνωση εναντίον ΕΠΟ και ΑΕΚ, τις αντιδράσεις της Ένωσης και της ΠΑΕ Βόλος, το διαχωρισμό θέσης από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, η Super League επανήλθε με δεύτερη ανακοίνωση.

Η διοργανώτρια αρχή, σε πιο ήπιο τόνο, υπενθυμίζει την ομοφωνία των μελών του συνεταιρισμού για τον ορισμό μόνο αλλοδαπών διαιτητών στα ντέρμπι των «Big-5» και σε άλλους κρίσιμους αγώνες, αλλά και μια δεύτερη συμφωνία, για ανεξάρτητο οργανισμό διαιτησίας που θα ορίζει την επαγγελματική διαιτησία.

Επίσης, επανέρχεται στην ανακοίνωση της περασμένης Δευτέρας από την ΑΕΚ για τη διαιτησία του Βούλγαρου Καμπάκοφ και κάνει λόγο για «σκιές» και ναρκοθέτηση του ελληνικού ποδοσφαίρου και καλεί όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει, «διαφορετικά είναι μια ακόμα συκοφαντία», όπως αναφέρεται.

Η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τις ανακοινώσεις κάποιων μελών, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι που έχει να κάνει και με τους τύπους και με την ουσία.

Μετά την κλήρωση της Super League 2022-23 οι ομάδες-μέλη του Συνεταιρισμού (όπως επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι της Super League στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ), συμφώνησαν ΟΛΕΣ σε δυο ζητήματα:

Α) Θα ορίζονται μόνο ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια που παίζουν μεταξύ τους οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ Άρης, ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ΠΑΕ ΑΕΚ αλλά και σε κρίσιμα παιχνίδια μεταξύ άλλων ομάδων.

Β) Θα υπάρξει ανεξάρτητος οργανισμός διαιτησίας της Super League που θα ορίζει την επαγγελματική διαιτησία. Ο οργανισμός αυτός ήδη αρχίζει τη λειτουργία του και μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορεί να αναλάβει το εγχείρημα “επαγγελματική διαιτησία”.

Ακριβώς επειδή όλα αυτά είναι γνωστά, συμφωνημένα από ΟΛΟΥΣ και αποδεκτά από το Συνεταιρισμό, υπήρξε ζήτημα με τον ορισμό του διαιτητή κ. Σιδηρόπουλου στον αγώνα Παναθηναϊκός-ΑΕΚ και άλλαξε ο ορισμός και τη θέση του πήρε ο κ. Καμπάκοφ.

Στην συνέχεια αυτού του αγώνα λοιπόν η ΠΑΕ ΑΕΚ, μέλος του Συνεταιρισμού, εξέδωσε μια επίσημη ανακοίνωση στην οποία περιγράφει μια “παράγκα” διαιτησίας στην οποία εντάσσονται οι ξένοι διαιτητές, ακόμα και οι ελίτ που σφύριξαν και θα ξανασφυρίξουν τις ομάδες μας  και ο κύριος Κλάτενμπεργκ ονομαστικά ενώ δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση αν και ο κύριος Μπένετ ανήκει σε αυτή την “παράγκα των ξένων διαιτητών”;

Και αυτή η αναφορά γίνεται, όταν είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων-μελών αποφάσισαν πως θα είναι ο κ. Κλάτενμπεργκ που θα ηγηθεί της Επαγγελματικής Διαιτησίας.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ, μέλος της Super League, κάνει επίθεση σε στελέχη του Συνεταιρισμού, σε διαιτητές fifa/uefa που θα βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους οι ομάδες μας στα διεθνή παιχνίδια, η Εθνική μας ομάδα αλλά και οι ποδοσφαιριστές των ομάδων μελών της Super League που θα παίζουν με τις Εθνικές τους ομάδες. Επίσης θα τους βρίσκουν οι ομάδες μας σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα βαθμολογικά παιχνίδια της Super League.

Με τέτοιες πρακτικές αφήνονται σκιές σε ολόκληρο τον οργανισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και ναρκοθετούμε το μέλλον του. Όποιος έχει στοιχεία ή ενδείξεις έστω, για “παράγκες”, το επαναλαμβάνουμε, ας τα προσκομίσει. Διαφορετικά είναι μια ακόμα συκοφαντία.

Προφανώς αναφορές χαμηλότατου επιπέδου σε ανακοινώσεις, δε θα απαντηθούν».

Το πλήρες κείμενο της πρώτης ανακοίνωσης:

«H Super League, ως Συνεταιρισμός που αποτελεί το βασικό και άμεσο οικονομικό αρωγό του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, θεωρούσε αυτονόητη και επιβεβλημένη την αντίδραση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στην άκρως συκοφαντική ανακοίνωση της ΑΕΚ, κατά αξιωματούχων, διαιτητών και παραγόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, των διαιτητών του αγώνα της Super League Παναθηναϊκός-ΑΕΚ.

Αυτοί που η ΑΕΚ χαρακτηρίζει ως “παράγκα” στην ανακοίνωσή της, είναι αξιωματούχοι που ανήκουν στους κόλπους της UEFA και της FIFA και ελιτ διαιτητές. Δεν ξεκαθαρίζει μάλιστα αν στους “ξένους” που αποκαλεί “παράγκα” συμπεριλαμβάνεται και ο κύριος Μπένετ.

Θα έπρεπε λοιπόν η ΕΠΟ από την πρώτη στιγμή, εάν φυσικά επιθυμεί να θεωρείται ανεξάρτητη, αξιόπιστη και να ανταποκρίνεται με επάρκεια στο θεσμικό της ρόλο ως υπερκείμενη αρχή, να είχε πράξει τα αυτονόητα γι΄ αυτή την ανακοίνωση, προστατεύοντας την Εθνική μας Ομάδα που έχει κρίσιμα παιχνίδια μπροστά της και τον Ολυμπιακό ως μόνο εκπρόσωπό μας στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA, αλλά και τους παίκτες των συλλόγων της Super League που αγωνίζονται στις εθνικές τους ομάδες.

Για όλους αυτούς, δε μπορεί να διαμορφώνεται αυτό το κλίμα που μόνο κακό κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ούτε μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποξενωθεί.

Τέτοιου ύφους ανακοινώσεις δυσφημούν και πλήττουν το κύρος του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό και αν η ΑΕΚ που είναι μέλος του Συνεταιρισμού έχει στοιχεία για “παράγκες” ξένων διαιτητών να τα καταθέσει στους αρμόδιους. Διαφορετικά μιλάμε για κοινή συκοφαντία.

Η ΕΠΟ με την αδράνεια και τη σιωπή της, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει ότι δεν είναι ικανή να διαχειριστεί ισότιμα τις ομάδες της Super League.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η ανεξαρτησία της Super League, σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί πλέον μονόδρομο και είναι επιβεβλημένη για την προστασία του προϊόντος μας».

ΑΕΚ: «Χυδαία η ανακοίνωση της Super League»

Στην πρώτη ανακοίνωση είχε απαντήσει νωρίτερα η ΑΕΚ:

«Η χυδαία ανακοίνωση κατά της ΑΕΚ που αναρτήθηκε σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Super League, επιχειρεί να μετατρέψει ουσιαστικά τον Συνεταιρισμό σε παραμάγαζο της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ουδεμία απόφαση Δ.Σ υπήρξε και ουδεμία ΠΑΕ της Super League είχε ενημερωθεί σχετικά με αυτήν. Πρόκειται για θεσμική εκτροπή, για ένα πρωτοφανές πραξικόπημα στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που διαπράχθηκε από την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Θα ήταν εξοργιστικό αν δεν ήταν γελοίο και δηλωτικό της αντίληψης που έχει η τωρινή προεδρία της Λίγκας, το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης – φαρσοκωμωδία. Τσιφλίκι τους θεωρούν και τη Λίγκα και το δείχνουν απροκάλυπτα.

Έφτιαξαν μόνοι τους στο Πασαλιμάνι την ανακοίνωση-οπερέτα κι έγραψαν την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Super League, η οποία εμφανίζεται να επιτίθεται σε μέλος και χρηματοδότη της.

Ποιοι; Αυτοί που κάθε τρεις και λίγο υβρίζουν χυδαία με ανακοινώσεις ή «διαρροές κύκλων» όποια θεσμική αρχή ή όποιον θεσμικό παράγοντα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους χωρίς τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να τους έχουν ελέγξει ως όφειλαν…

Θέτουμε όλες τις ΠΑΕ που συμμετέχουν στον Συνεταιρισμό προ των ευθυνών τους απέναντι σε αυτή την άνευ προηγουμένου εκτροπή. Διότι η επόμενη ανακοίνωση της Super League θα αναρτηθεί απευθείας στο olympiacos.org.»

Παναθηναϊκός: «Δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για την ανακοίνωση της SL»

Σε επίσημη τοποθέτησή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήρε αποστάσεις από την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Super League, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση για το περιεχόμενό της.

Οι «πράσινοι» διευκρίνιζαν δε, πως σε έναν τέτοιο σοβαρό θέμα θα πρέπει πάντα να προηγείται ψηφοφορία. Αναλυτικά η επίσημη θέση του ποδοσφαιρικού «τριφυλλιού»:

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ξεκαθαρίζει ότι δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση για την τελευταία ανακοίνωση της Super League. Είναι αυτονόητο ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της ανακοίνωσης κατά μέλους της Λίγκας, θεσμικά και αυτονόητα επιβάλλεται να προηγείται ψηφοφορία».

Η θέση του ΠΑΟΚ

Άμεση ήταν η αντίδραση των ανθρώπων του ΠΑΟΚ αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης (14/9) η Super League, επιτιθέμενη σε ΕΠΟ και ΑΕΚ.

Όπως επικοινώνησαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, «έχουμε πλήρη άγνοια και είναι εκτός θεσμικών ορίων οποιαδήποτε ανακοίνωση της Super League κατά μέλους της, πόσο μάλλον όταν δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση και ψηφοφορία». Από την επίσημη διαρροή, γίνεται αντιληπτό πως δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση και πως, τουλάχιστον η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεν είχε ιδέα για τις κινήσεις της ηγεσίας του Συνεταιρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Eurobasket: Στα ημιτελικά με ανατροπή οι Γάλλοι

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

N. Ανδρουλάκης: «Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος» αλλά δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ