Στην Καλαμάτα ο Προκόπης Παυλόπουλος – Σημαντικοί ομιλητές στο πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων

Το πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το 20ο Συνέδριο το διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων της Καλαμάτας και έχει τίτλο «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων».

Τα συνέδρια του Λυκείου των Ελληνίδων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, καλύπτουν μία ευρεία θεματική, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο συνδεδεμένη με το λαϊκό πολιτισμό, και συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό συνέδρων από όλα τα παραρτήματα και τα γραφεία του Λυκείου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον απόηχο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Συνέδριο θα εξετάσει τη διαδικασία διαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας ανάμεσα σε δύο πολιτισμικές παραδόσεις: από τη μία πλευρά εκείνης που συνδέεται με τον διαφωτισμό, τη νεωτερικότητα και τη Δύση και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στην «ελληνικότητα» και από την άλλη πλευρά εκείνης που συνδέεται με τις λαϊκές παραδόσεις από την περίοδο του Βυζαντίου και της οθωμανικής κυριαρχίας και χαρακτηρίζεται από την αναφορά στη «ρωμιοσύνη».

Ανάμεσα σε πολλούς και σημαντικούς ομιλητές, το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ως εισηγητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ομότ. Καθ. Γλωσσολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Το συντονισμό του όλου Συνεδρίου και της συζήτησης θα έχει η δημοσιογράφος και φιλόλογος, κα Βίκυ Φλέσσα.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15/9 στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μουσική εκδήλωση με το σύνολο παλαιάς μουσικής EXSILENTIO και τίτλο «Στις Αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής».

Οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα την Παρασκευή 16/9, το πρωί και το απόγευμα, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Το Σάββατο 17/9 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Ειδική Συνεδρία των Προέδρων όλων των Λυκείων, προεδρεύουσας της κας Ελένης Τσαλδάρη, Προέδρου του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και παράλληλες δράσεις του Συνεδρίου, όπως παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Μετζικώφ «Μνήμες του ελληνισμού: Ενδύματα και Διηγήματα» από τον ίδιο τον καλλιτέχνη στην αίθουσα BLACKBOX (STUDIO) του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και εργαστήρι σχεδιασμού λαογραφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αίθουσα τέχνης Α49, ενώ οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.

Το Σάββατο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του Συνεδρίου, κατά την οποία θα βραβευθεί ο δάσκαλος χορού του Λ.Ε.Κ., κ. Τάσος Μίχος. Το Συνέδριο θα κλείσει πανηγυρικά με την επετειακή παράσταση «Εξ Ανατολών το Φως»*, αφιερωμένη στην καταστροφή της Σμύρνης, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ. καθώς και πλήθος εκλεκτών συντελεστών. Παίζει η ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη. Τραγουδούν η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Βαγγέλης Δημούδης. Τιμητική συμμετοχή: Haig Yazdjian. Κείμενα- αφήγηση: Φεβρωνία Ρεβίνθη, Θοδωρής Κοντάρας.

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

Την Κυριακή 18/9 οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκδρομές και να ξεναγηθούν στην Καρδαμύλη ή στην Πύλο, τη Γιάλοβα και τη Μεθώνη. Εναλλακτικά, θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την αρχαία Μεσσήνη και να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο από τον Δ/ντή του Προγράμματος ανασκαφής και αναστήλωσης, Καθ. κ. Πέτρο Θέμελη.

*Προπώληση εισιτηρίων για την παράσταση «Εξ Ανατολών το Φως» θα γίνει την Παρασκευή 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. το πρωί και 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. το απόγευμα στη Γραμματεία του Συνεδρίου (Φουαγιέ Μεγάρου Χορού Καλαμάτας – Τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ – Πολύ περιορισμένες θέσεις).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στ. Πιτσιόρλας: Ο κ. Ρουμπάτης παραδέχτηκε την άμεση παρακολούθησή μου – Προέβη σε επιχείρηση ηθικής μου εξόντωσης – Προσφεύγω στη δικαιοσύνη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γ. Ρουμπάτης: Κύκλοι διακινούν χαλκευμένα -δήθεν- αποσπάσματα της σημερινής κατάθεσής μου στην Εξεταστική Επιτροπή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ