Δήμος Καλαμάτας: Παρέμβαση του Παύλου Μπουζιάνη για το αντιπλημμυρικό με αιχμές εναντίον της δημοτική αρχής

/

Παρέμβαση για το ζήτημα της αντιπλημμυρική θωράκισης της Καλαμάτας έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος, Παύλος Μπουζιάνης.

Ο κ. Μπουζιάνης αφήνει σαφέστατες αιχμές εναντίον της δημοτικής αρχής, καθώς της καταλογίζει «πρωτοφανή ακαμψία και παράλογη επιμονή» στην υλοποίηση του έργου με την υπάρχουσα μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπουζιάνης ήταν αντιδήμαρχος Καλαμάτας, ωστόσο, δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2019 με επικεφαλής τον Θανάση Βασιλόπουλο. Ο κ. Μπουζιάνης έχει ασκήσει και άλλες φορές δημόσια κριτική στην δημοτική αρχή, ενώ η προσπάθειά του για τη συγκρότηση ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για τις επόμενες εκλογές συνεχίζεται.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παύλου Μπουζιάνη:

Έξι χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες της Καλαμάτας – και ενώ δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης – η εξεύρεση λύσης είναι αναγκαία. Αναγνωρίζουμε την επιτακτικότητα των αντιπλημμυρικών έργων, όχι όμως σε μία βεβιασμένη, ατελή λογική, που δεν υπηρετεί το συμφέρον της πόλης. Για τον λόγο αυτόν, υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στο ήδη υπάρχον σχέδιο που έχει καταρτιστεί από την εταιρεία «Μορέας» και αποδεικνύεται προβληματικό στην εφαρμογή του.

Το υπάρχον σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται από τη Δημοτική Αρχή ως η «μοναδική λύση», έχει καταψηφιστεί τόσο από το Δημοτικό όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ δεν έχει τύχει αποδοχής και από την ίδια την κοινωνία της πόλης. Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει πρωτοφανή ακαμψία και παράλογη επιμονή στην υλοποίησή του – τη στιγμή που συστηματικά καθυστερεί την ολοκλήρωση σειράς έργων.

Για ένα, όμως, ζήτημα σύνθετο, που συνδέεται με τη λειτουργικότητα της πόλης, δεν είναι θεμιτό να υπάρχει μία μόνο μελέτη από ένα μόνο τεχνικό γραφείο και μάλιστα με τη μορφή της απευθείας ανάθεσης. Και βέβαια η μελέτη όφειλε – και αυτό συνιστά σοβαρή παράλειψη της Δημοτικής Αρχής – να έχει γίνει νωρίτερα γνωστή στους πολίτες και να έχει τεθεί εγκαίρως σε διαβούλευση, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές εναλλακτικές προτάσεις.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης, παρά το γεγονός ότι αφορά στη δαπάνη ενός τεράστιου ποσού 80 εκατ. ευρώ, δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το αντιπλημμυρικό ζήτημα της Καλαμάτας. Η αποκάλυψη της κοίτης του ποταμού Νέδοντα – όπως προβλέπεται – θα δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη, προξενώντας μεγάλη αναταραχή στον εμπορικό της κόσμο. Και επιπλέον, η πόλη θα βρεθεί δέσμια μίας μη αναστρέψιμης κατάστασης, καθώς θα είναι ανέφικτο να επιστρέψει στην πρότερη εικόνα της.

Πλησιάζουν οι μέρες που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα επανέλθει για το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρών , ενώ αναμένεται και η τεχνική έκθεση του κ. Κουτσογιάννη, Καθηγητή Υδρολογίας και Ανάλυσης Συστημάτων Υδραυλικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας. Ειδικά για την πόλη μας – που πλέον αποτελεί μέρος του δικτύου των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030 – ζητούμενη είναι η εξεύρεση λύσης που προσανατολίζεται στο βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Είναι λοιπόν η στιγμή που με υπευθυνότητα οφείλουμε να συζητήσουμε τις εναλλακτικές προτάσεις, όπως π.χ. να εξεταστεί η λύση των φραγμάτων των νερών της κοίτης του Νέδοντα αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα της αξιοποίησης του νερού του ποταμού για την άρδευση της πόλης.

Τώρα καλούμαστε να σταθούμε με διάθεση συνεννόησης απέναντι σε ένα μεγάλο ζήτημα της πόλης μας, υιοθετώντας την βέλτιστη λύση πέρα από μικροπολιτικές επιδιώξεις και οφέλη. Με ευθύνη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας. Με σεβασμό στην πόλη , έχοντας ως γνώμονα τους ανθρώπους της.

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

H Γερμανία εθνικοποίησε την γιγαντιαία εταιρεία αερίου «Uniper»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ανασχηματισμός με εκπλήξεις στο δήμο Πύλου – Νέστορος: Αντιδήμαρχος με σημαντικές αρμοδιότητες ο Ηλίας Κανάκης – Η απόφαση του του Π. Kαρβέλα και οι πρώτες δηλώσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σε προεκλογικούς ρυθμούς ο δήμος Καλαμάτας: Βγάζει από τη …ναφθαλίνη την παράταξή του ο Βασιλόπουλος – Δυνατό «μπάσιμο» του Γ. Σπίνου – «Μπάχαλο» σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σε κανονικούς προεκλογικούς ρυθμούς φαίνεται ότι έχει μπει ο δήμος Καλαμάτας, δεδομένου ότι έχει σημάνει «συναγερμός»

Καλαμάτα: Δημοσιεύθηκε η διακήρυξη για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου – Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του

Αναρτήθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών η διακήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για