ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορικό πισωγύρισμα η άνοδος της Ακροδεξιάς σε συνεργασία με τη Δεξιά στην εξουσία στην Ιταλία

«Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών συνιστούν είναι ένα μεγάλο σοκ για την Ευρώπη και τη δημοκρατική της παράδοση. Η άνοδος της Ακροδεξιάς, σε συνεργασία με τη παραδοσιακή Δεξιά, στην εξουσία μιας χώρας που βίωσε τα αδιέξοδα του φασισμού αποτελεί ιστορικό πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές ημέρες του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σχολιάζει πως «είναι προφανές ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», σημειώνοντας ότι «αποτελεί συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών από συντηρητικές ή τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και το φόβο των λαϊκών στρωμάτων. «Και εκεί όπου βασιλεύει ο φόβος και η ανασφάλεια, συνήθως ανθίζει η ξενοφοβία, ο εθνικισμός και ο ακροδεξιός λαϊκισμός», επισημαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι ωστόσο «η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων μετά τη χθεσινή εξέλιξη είναι ακόμη μεγαλύτερη». Αναφέρει ειδικότερα επ’ αυτού ότι «στη γειτονική Ιταλία έβλεπαν τη συμπόρευση Δεξιάς – Ακροδεξιάς και το κίνδυνο τις Ακροδεξιάς κυβέρνησης να έρχεται. Εντούτοις οι υπαρκτές διάφορες των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου, δεν παραμερίστηκαν». Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση «όχι μόνο δεν παραμέρισαν τις διαφορές τους, αλλά φοβήθηκαν να απαντήσουν ουσιαστικά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών» και «αυτή είναι μια ιστορική ευθύνη».

Κατόπιν αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί «τους δημοκρατικούς πολίτες και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία, προκειμένου ο ακροδεξιός λαϊκισμός των δυνάμεων που πορεύτηκαν χέρι-χέρι στα συλλαλητήρια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, να μην αποτελέσουν εναλλακτική λύση διακυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές στη χώρα μας». «Η απάντηση στα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πρέπει να πάρει προοδευτικό πρόσημο. Για να νικήσει η ελπίδα. Για Δικαιοσύνη παντού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιράν: Περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ιταλία βυθίζεται στην αβεβαιότητα μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ