Αντιπλημμυρική θωράκιση Καλαμάτας: «Πλυντήριο» για τις πλημμύρες του 2016 η τεχνική έκθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου – Προτάσεις με πολλές αβεβαιότητες για τον Νέδοντα

/

Στη δημοσιότητα έδωσε η περιφέρεια Πελοποννήσου την τεχνική έκθεση που η ίδια είχε παραγγείλει με απευθείας ανάθεση στον καθηγητή Υδρολογίας του ΕΜΠ Δημήτρη Κουτσογιάννη και αφορά το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 80.000.000 ευρώ.

Η εν λόγω τεχνική έκθεση παραδόθηκε στον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη (κεντρική φωτογραφία), ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Από την ανάγνωση των 63 σελίδων της τεχνικής έκθεσης προκύπτουν δυο σημαντικά στοιχεία, τα οποία χρίζουν αναφοράς.

Το πρώτο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο σχετίζεται με τις αναφορές που γίνονται στις φονικές πλημμύρες του 2016. Ο κ. Καθηγητής χαρακτηρίζει την καταιγίδα «εξαιρετικά σπάνιο επεισόδιο» και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν «δοκιμασία πρόσκρουσης». Μάλιστα, ο κ. Κουτσογιάννης τονίζει ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα ανταποκρίθηκαν θετικά» προκαλώντας εύλογες απορίες, δεδομένου ότι η πλημμύρες του 2016 είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαδικασία που σχετίζεται με τις φονικές πλημμύρες του 2016 είναι ακόμα «ανοιχτή» και κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, είναι και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Το δεύτερο στοιχείο της Έκθεσης που έχει ενδιαφέρον είναι οι προτάσεις που σχετίζονται με τον Νέδοντα, σημείο που έχει προκαλέσει τριβές. Στην έκθεση σημειώνεται ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στην υπάρχουσα μελέτη προσφέρουν μέγιστη αντιπλημμυρική προστασία στην Καλαμάτα, ωστόσο γίνεται αναφορά σε άλλες λύσεις, οι οποίες όμως απαιτούν σημαντικά συνοδά έργα, αλλά και περαιτέρω εργαστηριακές μετρήσεις.

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

Τα τελικά συμπεράσματα της Τεχνικής Έκθεσης:

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μεσσηνία: Στα χέρια της Αστυνομίας δύο άτομα για ναρκωτικά – Κατασχέθηκαν 4 κιλά κάνναβης και 115 γραμμάρια κοκαΐνης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Γκρίνια και μουρμούρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί απευθείας ανάθεση του δημάρχου Καλαμάτας στον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ