Αντιπλημμυρικό έργο Καλαμάτας: Επίθεση του Βασίλη Κοσμόπουλου στον Θανάση Βασιλόπουλο με αιχμές για τον «Μορέα»

/

Ανακοίνωση, σχετικά με το αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, εξέδωσε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Καλαμάτα Μπροστά».

Στην ανακοίνωση του ο κ. Κοσμόπουλος αναφέρεται στην τεχνική έκθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου, ασκεί κριτική στη στάση του δημάρχου Καλαμάτας, ενώ σημειώνει ότι η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, οδηγείται σε κατεύθυνση που υποδεικνύει η επιστήμη και όχι οι διαθέσεις κατασκευαστικής εταιρείας (Μορέας).   

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Η έκθεση του καθηγητή κ. Κουτσογιάννη, πλήρως εμπεριστατωμένη για το μικρό διάστημα εκπόνησης της, γεγονός που αποδεικνύει την μελετητική δεινότητα του καθηγητού και της ομάδας του, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις μας.

Πρώτοι από όλους στις 23 Μάϊου 2022, σε συνέντευξη τύπου τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε αδιαμαρτύρητα μια μελέτη η οποία παρουσιάστηκε από το ‘Μορέα’, η οποία είχε τεράστιο κόστος, δεν απαντούσε στη συνολική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης  και  με βεβαιότητα θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στο κέντρο της για συνεχόμενα καλοκαίρια. Προτείναμε να αναζητηθεί συνδρομή ειδικών για να εξετασθούν εναλλακτικές προτάσεις, δεδομένου ότι σε τεχνικά θέματα ΠΑΝΤΑ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ΑΝ δεν υπάρχουν τις βρίσκουμε. Βέβαια αυτό απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου, εμπειρία διαχείρισης κρίσεων και κυρίως ρεαλισμό, ο οποίος να μην θυσιάζεται στην ανάγκη προβολής έργου.

Από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε το πρόβλημα, που ήταν οι παραδοχές, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η μελέτη. Όταν άλλοι διαφωνούσαν για «σωστή» ή «λάθος» μελέτη, εμείς μιλήσαμε για υπερβολικές παραδοχές, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούσαν σε φαραωνικό έργο.

Όταν άλλοι μιλούσαν για παρεμβάσεις στην υπάρχουσα μελέτη, εμείς μιλήσαμε για μια νέα προσέγγιση του όλου θέματος, με βάση ρεαλιστικά στοιχεία για την υδρολογική επιβάρυνση σε περίπτωση ακραίου φαινομένου.

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

Είναι ευτυχές γεγονός, ότι ο εξαίρετος καθηγητής του ΕΜΠ ανέλαβε αυτήν την αποστολή και ο καθένας μπορεί να φανταστεί το ασφυκτικό πλαίσιο που κινήθηκε. Η επιστήμη όμως δεν υποχωρεί και υπηρετεί την αποστολή της, που είναι η πρόοδος των κοινωνιών.

Ανάμεσα στις λύσεις που υποδεικνύει ο κ. καθηγητής, είναι ακόμα και η «μηδενική» λύση για τον Νέδοντα! Μιας και τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που ξέρουμε όλοι όσοι ζούμε τα τελευταία πενήντα χρόνια στην πόλη. Ο Νέδοντας δεν έχει απειλήσει ΠΟΤΕ, ακόμα και στις πλημμύρες του 2016, που χαρακτηρίζονται, ως φαινόμενο εκατονταετίας.

Και ενώ όλοι περιμέναμε, ενημερωμένοι από τα ΜΜΕ, την έκθεση του καθηγητού, ο μόνος που είχε άγνοια ήταν, κατά δήλωση του, ο κ. δήμαρχος! Ο οποίος με ανεξήγητο παιδικό πείσμα αρνείται την αντιμετώπιση  της πραγματικότητας και απέχει από την επικαιρότητα των γεγονότων. Καμιά συμμετοχή του ιδίου και της δημοτικής αρχής στο κορυφαίο θέμα της περιόδου που διανύουμε. Μόνο αστήρικτες πολιτικάντικες συκοφαντίες, ότι δεν επιζητούμε (εμείς και όσοι καταψήφισαν μαζί μας τη Μ.Π.Ε. του ‘Μορέα’) την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Σήμερα υπάρχουν πλέον, επιστημονικά τεκμηριωμένες, εναλλακτικές της προτάσεως του ‘Μορέα’, λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, με τη Λύση νο «2» να φαντάζει αυτή η οποία ανταποκρίνεται πληρέστερα στις ανάγκες της, απαντώντας ταυτόχρονα και στις υπερβολικές παραδοχές της Μ.Π.Ε..   

Χαιρόμαστε, που  η αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, οδηγείται σε κατεύθυνση που υποδεικνύει η επιστήμη και όχι οι διαθέσεις κατασκευαστικής εταιρείας.

 

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σωματείο Εργαζόμενων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Καταγγελία κατά τη δημοτικής αρχής Καλαμάτας για «εργασιακό εκφοβισμό»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χάϊδω Παναγιωτοπούλου: Η Ζώνη Λιμένα στο Λιμενάρι Φιλιατρών σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στην απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα διατάξεων που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διευκρινίσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις