Απαντήσεις για τα πυρηνελαιουργεία ζητά η Ντίνα Νικολάκου: Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους ελέγχους και τις μετρήσεις ρύπων

/

Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με θέμα τη λειτουργεία των πυρηνελαιουργείων, κατέθεσε η Σύμβουλος, Ντίνα Νικολάκου.

Η κα Νικολάκου ζητά απαντήσεις σχετικά με τους ελέγχους και τις μετρήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί από την περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ καλεί την περιφερειακή αρχή να καταθέσει και τα αντίστοιχα υπηρεσιακά έγγραφα.

Διάβασε και αυτό: Αυστηρό μήνυμα Τσουκαλά με φόντο τα πυρηνελαιουργεία: Όποιοι δεν ολοκληρώσουν την τεχνική ανασυγκρότηση θα κλείσουν

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ολόκληρη η ερώτηση της Ντίνας Νικολάκου:

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 14η Σεπτεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια της συζήτησης θέματος που αφορούσε τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για υφιστάμενο πυρηνελαιουργείο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, έθεσα ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Τα ερωτήματα αφορούσαν τις μετρήσεις και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από  τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας τις προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους 2020-2021 & 2021-2022.

Από τις απαντήσεις των αρμοδίων της Περιφερειακής Αρχής δε δόθηκε καμία ξεκάθαρη εξήγηση που αφορούσε σχετικούς ελέγχους και κυρίως μετρήσεις σωματιδίων στις καμινάδες. Στις απαντήσεις τονίστηκε όμως ιδιαίτερα ότι υπήρξαν υπερβάσεις και επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα.

Οι υπεύθυνοι της Περιφερειακής Αρχής επαίρονται για την κατ’εξαίρεση επιλογή τους να κλείνουν τα  πυρηνελαιουργεία στην Π.Ε. Μεσσηνίας για 6 ώρες,  κάτι το οποίο δεν εφαρμόζεται στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ούτε στη γειτνιάζουσα Π.Ε. Ηλείας στην οποία λειτουργούν πυρηνελαιουργεία ανταγωνιστικά προς τη Μεσσηνία.

Πρόσφατα  σε δημόσιες δηλώσεις τους οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής απαντούσαν με απόλυτη ασάφεια σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις ρύπων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ίδιες δηλώσεις προέκυψε ότι πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι  να μπει λουκέτο στα πυρηνελαιουργεία, εάν όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε δεν προχωρήσουν σε τεχνική ανασυγκρότηση με ευθύνη των ιδιοκτητών τους.

  • Επειδή η ελαιοκομική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα σύμφωνα με προβλέψεις των αρμοδίων υπηρεσιών και των παραγωγών η φετινή περίοδος θα έχει υψηλές αποδόσεις.
  • Επειδή σε θέματα που αφορούν μετρήσεις ρύπων που άπτονται της Δημόσιας Υγείας δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να επικρατεί σιωπή και ασάφεια.
  • Επειδή οι ανωτέρω δηλώσεις δημιούργησαν έντονη ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς στην έναρξη της περιόδου.
  • Επειδή η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τα πυρηνελαιουργεία της Π.Ε. Μεσσηνίας σε σχέση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
  • Επειδή τα πυρηνελαιουργεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλυσίδα της διαχείρισης του ελαιοκάρπου για την παραγωγή ελαιολάδου.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ρύπων και συγκεκριμένα μετρήσεις στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου τις ελαιοκομικές περιόδους 2020-2021 & 2021-2022;
  • Ποια ήταν τα αποτελέσματα των μετρήσεων και ποια εταιρεία πραγματοποίησε τους ελέγχους;
  • Ποια είναι η άποψη της Περιφερειακής Αρχής για τη μετεγκατάσταση των πυρηνελαιουργείων σε ειδικά διαμορφωμένο και αδειοδοτημένο χώρο και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προς αυτή την κατεύθυνση;
  •  Συνεχίζει να αποτελεί επιλογή τη Περιφερειακής Αρχής η εκ περιτροπής λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Π.Ε. Μεσσηνίας την ίδια χρονική στιγμή που οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις της Ηλείας έχουν συνεχή λειτουργία χωρίς διακοπή;

Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και υπάρχουν αντίστοιχες μετρήσεις, παρακαλώ όπως κατά τη συζήτηση της επερώτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατατεθούν αντίστοιχα υπηρεσιακά έγγραφα.

LG i.s.: Προσιτά ασφαλιστικά πακέτα

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Χάϊδω Παναγιωτοπούλου: Η Ζώνη Λιμένα στο Λιμενάρι Φιλιατρών σηματοδοτεί την αρχή της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σισέ: «Έκανα λάθος, έχασα τη ψυχραιμία μου»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αμείλικτα ερωτήματα για τον Παναγιώτη Νίκα: Χωρίς Κοινωνικό Σύμβουλο και έλεγχο η δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα – Αποκαλυπτικό έγγραφο

Σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο που λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιφέρειας Πελοποννήσου φέρνει