Στόχος γεωτρήσεις το 2025 σε Πελοπόννησο και Κρήτη – Το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

/

Νέα δεδομένα δημιουργεί η προαναγγελία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για σεισμικές έρευνες με στόχο κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οικόπεδα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, το προηγούμενο διάστημα η ΕΔΕΥ, η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, σε συνεργασία με την ExxonMobil που είναι ο ανάδοχος των οικοπέδων, κατήρτισαν έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του ελληνικού υπεδάφους.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον συγκεκριμένο: τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες.

Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να πάρει περί τους 6 μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού του αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025. «Είναι στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός», υποστηρίζει στο protothema.gr ανώτερη πηγή της ΕΔΕΥ.

Εφόσον οι ερευνητικές γεωτρήσεις πάνε καλά, η παραγωγή αερίου θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2027-2028, σε κάθε περίπτωση εντός λίγων ετών.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βουλή: 14χρονος μαθητής συνελήφθη για οπλοφορία!

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Υποχωρεί στο 39% η δημοτικότητα του Μπάιντεν – Οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται για βαριές απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΆΛΛΑ

Βορίδης: Oι εκλογές θα γίνουν με τους νέους εκλογικούς καταλόγους – «Αγωνία» στη Μεσσηνία για το ενδεχόμενο μείωσης των βουλευτικών εδρών – Τι λένε οι πληροφορίες

Απολύτως ξεκάθαρος, σχετικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα που θα αποτελέσουν τη βάση για τις ερχόμενες βουλευτικές