Το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Στη Σκιά του Ταϋγέτου» του Τάκη Αναστόπουλου

Η νουβέλα του Μεσσήνιου Τάκη Αναστόπουλου (1948-2019) «ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Εστίας, παρουσιάζεται το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Βασίλης Μπαζάνης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Λαγός, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τις σημειώσεις του βιβλίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η τελευταία νουβέλα που έγραψε ο Τάκης Αναστόπουλος κινείται αριστοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Πρόκειται για μια νοσταλγική ιστορία με γενναίες δόσεις υποδόριου χιούμορ, τρυφερότητας, ειρωνείας αλλά και συγκίνησης, που ξετυλίγεται «Στη Σκιά του Ταϋγέτου»: επίκεντρό της, η Καλαμάτα στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – και πρωταγωνιστής, ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ (Laurence Durrell).

Αφορμή για την αφήγηση αποτελεί η κάθοδος του 28χρονου τότε Λόρενς Ντάρελ, μαζί με τη σύζυγό του Νάνσυ και τη νεογέννητη κόρη τους Πηνελόπη, στην Καλαμάτα το φθινόπωρο του 1940: λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Ήταν απεσταλμένος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με επίσημη αποστολή να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Αγγλικών Σπουδών, ως αντίπαλον δέος του γερμανικού σχολείου Λεκτοράτ που ήταν ήδη δημοφιλές στην περιοχή.

Η ιδέα ενός νεαρού ζευγαριού, που βρέθηκε ξένο σ’ έναν ξένο τόπο και σε τόσο ιδιαίτερες συνθήκες, ανακίνησε προσωπικά βιώματα και οικογενειακές αναμνήσεις του Τάκη Αναστόπουλου. Του θύμισε την ιστορία των γονιών του, που εκείνη περίπου την εποχή βρέθηκαν επίσης ξένοι στην Καλαμάτα: την αγαπημένη του γενέτειρα. Στο ανάγνωσμα αυτό ζωντανεύει, λοιπόν, η Καλαμάτα μιας άλλης εποχής. Και το ατελές πορτρέτο του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα, από εκείνη τη σύντομη περίοδο, συμπληρώνεται με φαντασία, χιούμορ και γνώση. Έτσι, η ιστορία που συνθέτει ο Τάκης Αναστόπουλος «Στη Σκιά του Ταϋγέτου» παραμένει τόσο «αληθινή» όσο και απολαυστική.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ο συγγραφέας

Ο Τάκης Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Στρασβούργο. Έζησε στις Βρυξέλλες, όπου εργάστηκε σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1981-2011) και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο 2012. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά. Είχε πλούσια πολιτική αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης δημοσίευσε, αυτοτελώς και σε διάφορα περιοδικά, πεζά κείμενα και ποιήματα. Έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2019.

Άλλα έργα του:

Μικρές Αγγελίες (ποιήματα) – Εκδόσεις Διάττων, 1994.

Το Βιβλίο Φάντασμα (νουβέλες) – Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Άνω Τελεία (ποιήματα) – Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Ιστορία Δίχως Τέλος (διηγήματα) – Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2000

Άνεμος Θωπευτικός (ποιήματα) – Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012

Η καρδιά της Ευρώπης. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εκδόσεις Εστίας, 2021.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Μουσική της Αγγλικής Αναγέννησης» από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φοράει και πάλι τα «πράσινα» ο Νίκος Παππάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ