Π. Μαντάς: «Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 24 δόσεις φέρνει η κυβέρνηση – Σχετικές διατάξεις στο νέο νομοσχέδιο για τον Εξορθολογισμό ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας»

/

Σημαντική διευκόλυνση για την αποπληρωμή εκκρεμοτήτων των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία προετοιμάζει η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών σε έως 24 δόσεις, από τις έως 12 που είναι σήμερα.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου αναφέρεται ότι οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου με την ονομασία “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις“, το οποίο τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση προχωρά στην εναρμόνιση του πλαισίου τακτοποίησης ασφαλιστικών εισφορών με ό,τι ισχύει για τις οφειλές προς την φορολογική διοίκηση, όπου έχει ήδη νομοθετηθεί η αύξηση της πάγιας ρύθμισης οφειλών σε έως 24 δόσεις. Η αίτηση ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εκκρεμότητες πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του ΚΕΑΟ, το ελάχιστο μηνιαίο ποσό δόσης ανέρχεται σε 50 ευρώ και το νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τόσο την εισπραξιμότητα των οφειλών, όσο και την καλλιέργεια νοοτροπίας συνέπειας και συμμόρφωσης από τους υπόχρεους.

Στις νέες ρυθμίσεις επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η παύση της ποινικής δίωξης του οφειλέτη για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα πραγματοποιούταν αναστολή. Αυτό ήταν αναγκαίο να νομοθετηθεί προκειμένου αφενός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια της χώρας, αφετέρου να ελευθερωθούν υπηρεσιακοί πόροι, αφού με την παύση της ποινικής δίωξης δεν είναι απαραίτητη η συστηματική και επαναλαμβανόμενη προσέλευση του οφειλέτη και των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ ενώπιον δικαστηρίων, προκειμένου απλά να βεβαιώσουν ότι η ρύθμιση παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση δε που ο οφειλέτης σταματήσει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση, τότε έχει προβλεφθεί με εισαγγελική διάταξη η υπόθεση να ανασύρεται άμεσα από το αρχείο και η ποινική διαδικασία να ενεργοποιείται εκ νέου.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Τέλος όπως αναφέρει το υπουργείο στον κ. Μαντά, για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση φρόντισε να δημιουργηθεί ξεχωριστός “Κωδικός Πληρωμής” έτσι ώστε να μη γίνει χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη και να μη δημιουργηθούν επιπλοκές στην εξόφληση των τακτικών ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι τον προηγούμενο Ιούνιο 43.901 περιπτώσεις εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις έως 72 δόσεων, με τις οποίες τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες συνολικού ύψους περίπου 617 εκ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί οφειλές ύψους περίπου 47 εκ. ευρώ.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Διπλό μήνυμα σε Νίκα από Βλάση και Μητσοτάκη: Συνάντηση του βουλευτή Αρκαδίας με τον πρωθυπουργό- Στο επίκεντρο της συζήτησης και θέματα της Πελοποννήσου

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Μίλτος Χρυσομάλλης: Στο κτιριολογικό πρόγραμμα του Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. για το 2023 το νέο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Π. Πικραμμένος: Υπόδειγμα για τις πόλεις όλης της Ελλάδας η Καλαμάτα – Μπαίνουμε σε μια φάση όπου η Χώρα μας έχει στη διάθεσή της σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, εκπρόσωπησε την κυβέρνηση στον εορτασμό της Υπαπαντής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά την