Πάνω από 23% η αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων: 60% πιο ακριβά τα λιπάσματα και 31% η ενέργεια – Στο 19% η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου [αναλυτικοί πίνακες]

Τους δείκτες τιμών εκροών* και εισροών** του μηνός Σεπτεμβρίου, που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Συγκεκριμένα, η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών Εισροών και Εκροών έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 11,0%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εκροών κατά 11,0%, οφείλεται: α) στην αύξηση κατά 9,5% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας δημητριακά και σπόροι, και β) στην αύξηση κατά 20,6% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.

Προσφορές στο Katerinas Market – Κυψέλης Deli

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών του Σεπτεμβρίου του 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου του 2021, παρουσίασε αύξηση 23,7% έναντι αύξησης 9,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Σεπτεμβρίου 2021 με τον Σεπτέμβριο 2020.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισροών κατά 23,7%, οφείλεται στην αύξηση κατά 26,4% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων, στη μεταβολή των ομάδων ζωοτροφές και ενέργεια και λιπαντικά, αλλά και στην αύξηση κατά 60,5% του δείκτη τιμών των λιπασμάτων.

*Δείκτης Τιμών Εκροών: είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί στον τομέα γεωργίας – κτηνοτροφίας κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων τους. **Δείκτης Τιμών Εισροών: είναι η μέτρηση της σχετικής μεταβολής των τιμών που καταβάλλουν για την αγορά των αναλώσιμων μέσων, αγαθών και υπηρεσιών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε άνδρα τον οποίο μπέρδεψε «με Παλαιστίνιο τρομοκράτη»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην Ολλανδία η «μίνι» προετοιμασία της ΑΕΚ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη παραγωγών με Γεωργαντά για τη σταφίδα – «Αναζητήθηκαν τρόποι αποτελεσματικής στήριξης του προϊόντος και των παραγωγών», λέει το ΥΠΑΑΤ

Σύσκεψη με παραγωγούς σταφίδας και εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος