Παρέμβαση του Βασίλη Τζαμουράνη για τη ΔΕΥΑΚ: Δεν εξασφαλίζεται το απαραίτητο κλίμα για την εύρυθμη λειτουργία της

Ανακοίνωση, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καλαμάτας, εξέδωσε ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της παράταξης «Πρότυπος Δήμος».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του κ. Τζαμουράνη σημειώνεται:

Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στη διεύθυνση της ΔΕΥΑΚ και στο σωματείο των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης. Αυτό επιβεβαιώνεται κι από τα κείμενα που πρόσφατα εστάλησαν στα μέλη του ΔΣ Καλαμάτας από τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κι από το σωματείο των εργαζομένων.

Αφορμή αυτή τη φορά τα όσα ακούστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ κατά τη συζήτηση του θέματος που αφορά στην τροποποίηση του ΟΕΥ(Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) της ΔΕΥΑΚ.

Ο Γενικός Διευθυντής κατήγγειλε το σωματείο εργαζομένων ότι παρεμπόδισε έλεγχο της διεύθυνσης της επιχείρησης στην αποθήκη υλικών κι ότι το σωματείο κάλεσε την αστυνομία (ομάδα ΔΙΑΣ) προκειμένου να επιληφθεί της παράνομης (όπως ισχυρίζεται το σωματείο) ενέργειας απογραφής των υλικών της αποθήκης από υπαλλήλους που έστειλε η διεύθυνση, παρακάμπτοντας τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπαλλήλους και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Από την άλλη, το σωματείο εργαζομένων καταγγέλει τη διεύθυνση και τον Γενικό Διευθυντή ότι με εντολή του έχει δημιουργηθεί μια δεύτερη άτυπη αποθήκη μέσω της οποίας διευκολύνεται η απευθείας αγορά υλικών (χωρίς διαγωνισμούς) για ενσωμάτωσή τους στα έργα.

Φαινόμενα πραγματικά πρωτόγνωρα και άκρως ανησυχητικά που χρήζουν διερεύνησης. 

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ με ερώτηση μου προς τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Βασιλόπουλο είχα επισημάνει το κακό κλίμα που υπάρχει στη ΔΕΥΑΚ και τον είχα ρωτήσει σε ποιες ενέργειες θα προέβαινε για την εξομάλυνση του κλίματος.

Δυστυχώς με τις τωρινές εξελίξεις φαίνεται ότι το ρήγμα ανάμεσα στη διοίκηση και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ διευρύνεται και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις με κίνδυνο να διασαλευθεί η εργασιακή ειρήνη στη δημοτική επιχείρηση και να υπονομευθεί το έργο της. Η Δημοτική αρχή κι ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αντί να κάνουν παν ό,τι είναι δυνατόν για να εκτονώσουν την κατάσταση, να συμφιλιώσουν τις δύο πλευρές και να αποκαταστήσουν την ομαλή συνεργασία μεταξύ τους, έσπευσαν να υπερψηφίσουν την τροποποίηση του ΟΕΥ πάρα τις πολλές διαφωνίες του σωματείου τις οποίες έπρεπε να διερευνήσουν σε βάθος και να διαβουλευθούν με τους εργαζομένους.

Εμείς ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το θέμα της τροποποίησης του ΟΕΥ (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω ήταν το 47ο θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ στις 15/11/2022), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ να εξετάσουν τις προβαλλόμενες διαφωνίες και το θέμα να έρθει προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση.

Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή για μια ακόμη φορά δεν υιοθέτησε την πρόταση της αντιπολίτευσης για την αναβολή του θέματος, έστω κι ως μια ένδειξη καλής θέλησης για την άμβλυνση των σχέσεων στη ΔΕΥΑΚ, και προχώρησε μονομερώς στην έγκριση του ΟΕΥ με πολλές απ’ ο,τι φαίνεται ύποπτες τροποποιήσεις κι αλλαγές, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ισχύ της απέναντι στους εργαζομένους.

Με τέτοιες, όμως, πρακτικές δεν εξασφαλίζεται το απαραίτητο κλίμα για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο που φιλοδοξεί να επιτελέσει σημαντικά έργα για την πόλη. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις Δημοτικές αρχές και στα σωματεία των εργαζομένων τόσο στο Δήμο, όσο και στη ΔΕΥΑΚ, αλλά οι Δημοτικές αρχές κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια γεφυρώνοντας τις διαφορές και δημιουργώντας συνθήκες ομαλής συνεργασίας, κάτι που η σημερινή Δημοτική αρχή όχι μόνο δεν προσπαθεί, αλλά επιδεικτικά αμελεί.

Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης δεν θα τα πληρώσει η ΔΕΥΑΚ και οι συνδημότες μας.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Αττική Οδό – Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δήμος Καλαμάτας: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Χανδρινός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας: «Η κατάσταση που επικρατεί είναι σε πολλές περιπτώσεις απαράδεκτη – Καλώ τον κύριο δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία για την εύρυθμη λειτουργία του»

Δήλωση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του συνδυασμού «Καλαμάτα_Μετά», Σπύρος Χανδρινός.

Καλαμάτα: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ελέγχου για τη χρήση των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων του Δήμου

Τα πρώτα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν την Τετάρτη (10/7) στους προβλεπόμενους σταθμούς. Σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος σημειώνει: «Από χθες

Αντιδράσεις με φόντο την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα: «Τα ζητήματα της παραβατικότητας και της ενδοοικογενειακής βίας δεν λύνονται σε κλειστά γραφεία με κολακείες και δημόσιες σχέσεις» δηλώνει ο Β. Τζαμουράνης

Την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας προκάλεσαν οι υποσχέσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτας.

Συνάντηση Βασιλόπουλου με μέλη του εθελοντικού συλλόγου πολιτικής προστασίας «Εθελοντές Μεσσηνίας»

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Καλαμάτας πραγματοποίησαν την Πέμπτη (11/7) μέλη του νεοσύστατου Εθελοντικού Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με δ.τ. «Εθελοντές

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης

Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης», την Πέμπτη

Δείτε επίσης