Lloyd’s List: Στην 37η θέση της λίστας ο Κ. Κωνσταντακόπουλος με σημαντικό στόλο από containerships bulkers και δεξαμενόπλοια

Το «βαρύ αποτύπωμα» της ελληνόκτητης ναυτιλίας αναδεικνύεται και φέτος μέσα από την ετήσια λίστα του Lloyd’s List για τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Στη λίστα στην οποία περιλαμβάνονται άνθρωποι από την ευρύτερη ναυτιλιακή αλυσίδα η ελληνική εκπροσώπηση μετράει 13 παρουσίες.

Μαρία Αγγελικούση

Ηγείται του μεγαλύτερου ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου, βρίσκεται στη 10η θέση της λίστας των Lloyd’s. Μεταξύ άλλων δήλωσε στους Lloyd’s ότι ο όμιλος είναι και θα παραμείνει «private» και ότι θα εξακολουθήσει να εστιάζει στο πιο σημαντικό περιουσιακό του στοιχείο, που δεν είναι άλλο από τους ανθρώπους του σε θάλασσα και στεριά.

Γιώργος Προκοπίου

Ακολουθεί στη 15η θέση της λίστας. Για τον κ. Προκοπίου οι Lloyd’s αναφέρουν ότι με τις δύο πλωτές μονάδες και επαναεριοποίησης LNG του στόλου του δίνει λύση στο πρόβλημα της Γερμανίας για την εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα, πρόκειται για τα «Transgas Force» και «Transgas Power», τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν την άνοιξη του 2023.

Αγγελική Φράγκου

Στη 19η θέση της λίστας είναι η κ. Φράγκου, η οποία μέσα στη χρονιά ολοκλήρωσε μια μεγάλη συγχώνευση των ναυτιλιακών εταιρειών του ομίλου Navios, δημιουργώντας μια εταιρεία, τη Navios Maritime Partners, με μικτό στόλο 185 πλοίων. Ειδικότερα, τα containerships αλλά και τα δεξαμενόπλοια εντάχθηκαν στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία το 2021 και ακολούθησε ο στόλος χύδην ξηρού φορτίου με 36 πλοία που ελεγχόταν από τη Navios Holdings.

Μελίνα Τραυλού

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι σύμφωνα με τους Lloyd’s στην 23 θέση του top 100 για το 2022. «Ως επικεφαλής της μεγαλύτερης Εθνικής Ένωσης Εφοπλιστών στον κόσμο, η εξέχουσα θέση της Μελίνας Τραυλού στον κλάδο δεν χρειάζεται λεπτομερείς εξηγήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Lloyd’s List. Επιπρόσθετα η βρετανική ναυτιλιακή επιθεώρηση τη χαρακτηρίζει εμβληματική προσωπικότητα, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από το 1916 που ιδρύθηκε.

Πέτρος Παππάς

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακής εταιρεία με στόλο Bulk Carriers, Star Bulk, βρίσκεται στην 29η θέση των πλέον επιδραστικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας για το 2022. Μεγάλο μέρος της επέκτασης του στόλου της Star Bulk, προκειμένου να φτάσει τα 128 πλοία σήμερα, επιτεύχθηκε μέσω συμφωνιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές όταν η αγορά χύδην ξηρού φορτίου βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα, αναφέρουν οι Lloyd’s List.

Γιώργος Οικονόμου

Πολύ κοντά, στην 31η πρώτη θέση της λίστας, είναι ο κ. Οικονόμου, ο οποίος μέσα στη χρονιά έχει επιδείξει ένα ράλι επενδύσεων. Μεταξύ άλλων έχει καταθέσει παραγγελία για την κατασκευή επτά LNG carriers, ενώ έχει προχωρήσει και στην εξαγορά σειράς από bulk carriers, capesize και panamax. Επίσης έχει υπό κατασκευή οκτώ ultramaxes των 63.500 dwt για παράδοση το 2023 και το 2024, καθώς και άλλων 10 bulk carriers, τεσσάρων capesizes και έξι kamsarmaxes, για παράδοση το 2024 και το 2025.

Κωστής Κωνσταντακόπουλος

Ο επικεφαλής της Costamare, εντυπωσίασε το 2021, όταν ανοίχτηκε, πέραν του στόλου των containerships, και στην αγορά των bulk carriers με 46 αγορές πλοίων μέσα σε λίγους μήνες. Φέτος βρίσκεται στην 37η θέση της λίστας και όπως υπογραμμίζουν οι Lloyd’s, πρόσφατα έχει «χτίσει» ένα σημαντικό ιδιωτικό στόλο από containerships bulkers και δεξαμενόπλοια, ενώ εγκαθιστά και μια διεθνή πλατφόρμα διαχείρισης πλοίων στα bulk carriers.

Πήτερ Λιβανός

Ακόμα ένα μεγάλο όνομα της ελληνικής ναυτιλίας είναι στην 40ή θέση. Ο κ. Λιβανός, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες που επένδυσαν στα LNG carriers, μέσα στο 2022, δημιούργησε την EcoLog το οποίο είναι το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα για τη δέσμευση άνθρακα, που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Επιδιώκει να κατασκευάσει έναν στόλο 60 εξειδικευμένων μεταφορέων CO2 για να παρέχει έναν «εικονικό αγωγό» ικανό να μεταφέρει περίπου 50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Στην 41η θέση, σύμφωνα με τους Lloyd’s, έχει προχωρήσει σε συναλλαγές αξίας 5,5 δισ. δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να αποκτήσει περισσότερο πράσινα πλοία. Σημειώνουν ότι ο όμιλος Capital έχει στη διαχείρισή του έναν στόλο κοντά στα 100 πλοία, ενώ από το σύνολο των επενδύσεων 32 αφορούν νεότευκτα πλοία. Έχει πουλήσει και 26 πλοία, κυρίως παλαιότερης τεχνολογίας. Παράλληλα, έχει δώσει μεγάλη έμφαση σε επενδύσεις LNG carriers.

Γιώργος Λογοθέτης

Ο κ. Λογοθέτης της Libra Group είναι 60ός στη λίστα των Lloyd’s, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ναυτιλία, μέσω της Lomar Shipping παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας από τους πέντε βασικούς τομείς στους οποίους εστιάζει ο όμιλος. «Θα διατηρήσουμε έναν σημαντικό στόλο πλοίων», σημειώνει ο κ. Λογοθέτης, «αλλά θα εξελιχθούμε περισσότερο από απλά πλοιοκτήτες». Επισημαίνεται ότι η εταιρεία έχει κερδίσει περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια από πωλήσεις boxships από τον Ιούλιο του 2020 και μετά.

Σεμίραμις Παληού

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και επικεφαλής της Diana Shipping είναι στην 73 θέση. Σε καθαρά επιχειρηματικό πλαίσιο, η Diana απολαμβάνει τα καλύτερα οικονομικά της αποτελέσματα εδώ και πολλά χρόνια και η κ. Παλιού έκανε άνοιγμα σε ένα νέο τύπο πλοίων με την εξαγορά στα μέσα του 2022 εννέα ultramaxes. Παράλληλα, επανεξελέγη στην προεδρία της HELMEPA, η οποία κλείνει φέτος 40 χρόνια από την ίδρυσή της.

Έλπη Πετράκη

Η νέα πρόεδρος της WISTA International, μαζί με την απερχόμενη, την κυπριακής καταγωγής Δέσποινα Π. Θεοδοσίου, είναι στην 83η θέση της λίστας. Η κ. Πετράκη δεσμεύτηκε να συνεχίσει πάνω στη δυναμική που χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Τονίζει ότι ενώ έχουν επιτευχθεί πολλά όσον αφορά την ποικιλομορφία των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν». Μια έρευνα της WISTA σε συνεργασία με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό αποκάλυψε ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 29% της βιομηχανίας, με μόλις 1,2% να είναι ναυτικοί.

Δωροθέα Ιωάννου

Την ελληνική συμμετοχή στο top 100 των Lloyd’s για το 2022 κλείνει η κ. Δωροθέα Ιωάννου, στην 88η θέση, η οποία μέσα στη χρονιά έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος σε P&I Club, και συγκεκριμένα στο The American Club. Σε συνέντευξή της στη Lloyd’s List, η κ. Ιωάννου ανέφερε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με «πολύ ευθύ και διαφανή τρόπο».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Μαρινάκειον Μέλαθρον»: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στα εγκαίνια του νέου διοικητικού κέντρου της Μητρόπολης Πειραιώς

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνελήφθη δημοτική σύμβουλος και ο σύντροφός της για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ OIKONOMIA