Αντώνης Σαμαράς: Είμαστε η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη – Είμαι «παρών» για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας, για την Ελλάδα μας

7 Δεκεμβρίου 2022

Το πολιτικό του στίγμα για τα κρίσιμα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός με την ομιλία του εγκαίνια του ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς». Ο Μεσσήνιος πολιτικός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, αλλά και σε αυτά που απασχολούν την εσωτερική επικαιρότητα, όπως οι υποκλοπές.

«Από την πλευρά μου υπήρξα μάχιμος πολιτικός, παραμένω μάχιμος πολιτικός και θα μιλήσω ως πολιτικός», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την έναρξη της ομιλίας του, δίνοντας ευθύς εξαρχής το πολιτικό του στίγμα, σε μια ομιλία η οποία δικαίωσε όσους την ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σφοδρή κριτική στην πολιτική ηγεσία της Δύσης

Το πρώτο μέρος της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά αφορούσε τις διεθνής εξελίξεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενεργειακό πρόβλημα και τις απαντήσεις που έχει δώσει η Δύση στις νέες προκλήσεις.

Ο πρώην Πρωθυπουργός μίλησε για «μαζική τύφλωση των πολιτικών ηγεσιών» της Ευρώπης, στις οποίες χρέωσε την αδιέξοδη πολιτική εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

«Αυτό δεν είναι μια Ευρώπη που θέλουμε», σημείωσε ο Μεσσήνιος πολιτικός και προσέθεσε ότι «Θυμίζει Ευρώπη χωρίς ηγεσία. Επίσης, αναφέρθηκε σε «κενό ηγεσίας στη Δύση χωρίς προηγούμενο» και σε «πρωτοφανή παγκόσμια πολιτική φτώχεια».

«Φοβάμαι», ανέφερε ο κ. Σαμαράς «ότι η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα πριν το κενό» και υπογράμμισε την ανάγκη για επανίδρυσή της. «Για να μη διαλυθεί η Ευρώπη χρειάζεται νέα συνθήκη επανίδρυσης», είπε συγκεκριμένα ο πρώην Πρωθυπουργός.

Οι αναφορές στα ελληνοτουρκιά, τα Σκόπια και την Αλβανία

«Η Άγκυρα επιδιώκει ανοιχτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα», σημείωσε αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Αντώνης Σαμαράς και προσέθεσε σκωπτικά: «Είναι αυτό που ονομάζει γαλάζια πατρίδα. Εγώ βέβαια γαλάζια πατρίδα ξέρω μόνο την πατρίδα μας, όπως και όλος ο κόσμος».

«Κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε “Πρέσπες του Αιγαίου” και αυτό δεν μπορούμε να τους το επιτρέψουμε», διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο ο πρώην Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε τον κίνδυνο τα επόμενα λίγα χρόνια να εγερθεί ζήτημα ακόμα και μακεδονικής μειονότητας στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, εναντίον του οποίου εξαπέλυσε βέλη για τις δηλώσεις του, σχετικά με τον τρόπο που μπήκε η Ελλάδα στο Ευρώ. Αν κάποιος είναι υπόλογος στη διεθνή κοινότητα είναι η Αλβανία, είπε ο κ. Σαμαράς, στηλιτεύοντας πρακτικές που σχετίζονται με την ελληνική μειονότητα.

Τα εσωτερικά ζητήματα

Ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές του πρώην Πρωθυπουργού σε ζητήματα που έχουν σχέση με το εσωτερικό της χώρας.

Μίλησε για την αναγκαιότητα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε στα ζητήματα της παιδείας και ζήτησε την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το μέλλον της. Επίσης αναφέρθηκε και σε οικονομικά ζητήματα και πρότεινε να μην φορολογούνται οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα τα πέντε πρώτα χρόνια. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της αναζήτησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε θαλασσίες περιοχές της χώρας, μιλώντας για δικαίωση πολιτικών που ξεκίνησαν από τη δική του κυβέρνηση.

Οι αναφορές σε Μητσοτάκη και Καραμανλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς «πίστωσε» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις «σωστές αποφάσεις», που σχετίζονται με την ελληνογαλλική συμφωνία, την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και τις φρεγάτες Belhara, την αναβάθμιση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα.

Επίσης αναφέρθηκε και στον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και έκανε ειδική μνεία στη στάση που είχε τηρήσει και το βέτο που είχε θέσει στο Βουκουρέστι για το Σκοπιανό.

Οι υποκλοπές

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονταν οι αναφορές του Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα των υποκλοπων, δεδομένου ότι η πρώτη λίστα που δημοσιεύθηκε εμπεριείχε το όνομά του.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος:

«Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα μου ήταν αδιανόητο. Αν ισχύουν όλα αυτό επρόκειτο αναμφίβολα για μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας είναι αυτή που θεμελίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να τα ανεχθεί».

«Είμαι παρών»

Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για την ανάγκη ενότητας της Νέας Δημοκρατίας. «Η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη ενόψει εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν», σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός και προσέθεσε:

Είμαι εδώ, παρών , μαζί σας. Με την ψυχή μου, με τη συνείδησή μου και με την πατρίδα σαν πυξίδα μου. Παρών, για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας. Που θα τα κερδίσουμε. Παρών για την μεγάλη παράταξή μας – που της χρωστάμε πολλά. Παρών για την Ελλάδα μας – που της χρωστάμε τα πάντα

Η Γεωργία Σαμαρά, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς»

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του Ιδρύματος παραβρέθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι υπουργοί Κώστας Καραμανλής και ο πατέρας του και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Αχιλλέας Καραμανλής, Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Μάκης Βορίδης, Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Θάνος Πλεύρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γ.Γεραπετρίτης , Νότης Μηταράκης, Κώστας Τσιάρας, , οι αναπληρωτές υπουργοί Μίνα Γκάγκα, Νίκος Παπαθανάσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι υφυπουργοί Δόμνα Μιχαηλίδου, Γιάννης Μπρατάκος, Λευτέρης Οικονόμου, Γιώργος Κώτσηρας, Ζέττα Μακρή, Νίκος Χαρδαλιάς, Σταύρος Καλαφάτης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης.

Επιμελητήριο Αρκαδίας - Δράσεις για σένα
ΔΕΗ - Αγροτικά ΓΑΙΑ - Προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά για αγροτικές εκμεταλλεύσεις
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας η Μίνα Γκάγκα: Προτεραιότητα η κατασκευή νέας πτέρυγας – «Η προσπάθειά δεν σταματά», δηλώνει ο Μίλτος Χρυσομάλλης

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Νέα Δημοκρατία: Τη συμμετοχή της στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο ανακοίνωσε η Πιπίνα Κουμάντου – Η ανάρτηση και η φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ν.Δ.

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα: Υποσχέσεις για περισσότερες κάμερες και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων

Επέκταση των καμερών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η λειτουργία του κοινού Επιχειρησιακού Κέντρου, το οποίο θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση της Αστυνομίας Μεσσηνίας, καθώς

Ομιλία Σαμαρά: Σταθερά στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού ο Μ. Χρυσομάλλης – Αμήχανα «παρών» ο Π. Μαντάς – «Πλάτη» Γ. Λαμπρόπουλου στους πολιτικούς ευεργέτες του

Ξεχωριστή πολιτική σημειολογία έχει η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν, έναντί δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών του κόμματός τους, οι βουλευτές Μεσσηνίας

Δείτε επίσης