Γ. Οικονόμου: Η κυβέρνηση δεν συγκαλύπτει ευθύνες και συμπεριφορές που εκφεύγουν του πλαισίου νόμου, αλλά το σκηνικό βίας δεν θα γίνει ανεκτό

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κοινότητα των Ρομά. Αν δει κανείς τα μέτρα και τις πολιτικές υποστήριξης, ενσωμάτωσης, που έχουμε για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όλο το προηγούμενο διάστημα, θα αντιληφθεί ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος στο κομμάτι αυτό και υπάρχει διαρκής επικοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο «Mega».

Όπως είπε αναλυτικά υπάρχουν «πολιτικές ενσωμάτωσης που έχουν να κάνουν κυρίως με τα κίνητρα προκειμένου κυρίως τα παιδιά να πηγαίνουν στα σχολεία. Πολιτικές για τη στέγαση, πολιτικές που να τους οδηγούν στην απογκετοποίηση. Από εκεί και πέρα, η Πολιτεία από όλους τους Έλληνες, από όλους τους συμπολίτες μας -και από τους Ρομά συμπολίτες μας- έχει τις ίδιες απαιτήσεις, να σέβονται τους νόμους και τους κανόνες της συντεταγμένης Πολιτείας».

Υπογράμμισε, ότι «όπως η κυβέρνηση δεν καλύπτει και δεν συγκαλύπτει ευθύνες και συμπεριφορές κανενός που εκφεύγει από το πλαίσιο του νόμου -είτε αυτός είναι δημόσιος και κρατικός λειτουργός, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε είναι επικεφαλής εθελοντικής οργάνωσης που φιλοξενούσε παιδιά- το ίδιο ισχύει και για όλες τις κατηγορίες. Αυτό το σκηνικό βίας, ανομίας, επίθεσης στα όργανα της τάξης, είναι απαράδεκτο και δεν θα γίνει ανεκτό».

Μάλιστα με αφορμή το τελευταίο τραγικό περιστατικό, τον βαρύ τραυματισμό του δεκαεξάχρονου στη Θεσσαλονίκη συνέστησε ψυχραιμία σε όλους λέγοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση ν’ ανεχτεί κανενός τέτοιου είδους βία, διαμαρτυρία. «Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, σύντομα θα έχουμε εικόνα. Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα αποδώσει τις δέουσες ευθύνες, αν υπάρχουν. ‘Αλλο, όμως, αυτό και άλλο να φαντάζεται ο καθένας ότι μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια του, να σηκώνει καραμπίνες απέναντι στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση της τάξης, να προκαλεί συνθήκες χάους σε ευρύτερες περιοχές, με άμεση αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων. Το Κράτος, η κυβέρνηση, στα όρια και στις υποχρεώσεις της συντεταγμένης πολιτείας θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Δεν υπάρχουν άβατα για την Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν περιοχές που παρατηρείται υψηλή εγκληματικότητα. Στις περιοχές αυτές όταν η Ελληνική Αστυνομία επιχειρησιακά κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει, όταν έχει τα στοιχεία εκείνα που της επιτρέπουν να ξέρει ότι με ένα σχέδιο, καταρτισμένο, θα φέρει αποτέλεσμα και δεν θα δημιουργηθούν ευρύτερα προβλήματα και πάντοτε με τη συνδρομή της ελληνικής Δικαιοσύνης, το κάνει. Δεν υπάρχουν άβατα στην Ελλάδα του 2022. Η κυβέρνησή μας, η Ελλάδα του 2022, δεν ανέχεται και δεν θα ανεχθεί σε καμία της διάσταση νόμοι των συμμοριών να είναι πάνω από τους νόμους του Κράτους. Αυτό είναι βασική μας αρχή. Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνονται πάντοτε με τρόπο και με σχέδιο που να λύνουν προβλήματα και να μην αναπαραγάγουν αδιέξοδα».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά σε όσα είπε κ. Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες , «ότι αν λέει ασχολείσαι με funds και κλέβεις τα σπίτια των ανθρώπων, μπορείς να γίνεις βουλευτής της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Εάν είσαι 16χρονος Ρομά και πας να βάλεις 20 ευρώ βενζίνη και δεν πληρώσεις, μπορείς να καταλήξεις με μια σφαίρα στο κεφάλι. Τι είναι αυτή η σύγκριση, τι είναι αυτές οι ταυτίσεις, τι είναι αυτός ο συνειρμός, τι είναι αυτές οι εξυπνάδες; Δεν καταλαβαίνει ότι αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Είναι τώρα σοβαρή και υπεύθυνη στάση αυτή από πολιτικό και πολιτειακό παράγοντα; Πώς να την εκλάβει η κοινωνία; Αυτός είναι ο άνθρωπος και αυτό είναι το αξιακό υπόβαθρο του χώρου που διεκδικεί το 2022, με μια εμπειρία συσσωρευμένη πίσω μας μιας περιόδου η οποία είχε πολλές επώδυνες στιγμές, την εμπιστοσύνη του κόσμου;» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

«Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού»: Με νέα προσθήκη στην τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών περιόρισε τους δικαιούχους κατάθεσης υπομνημάτων στον Άρειο Πάγο

Ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε μια ακόμη νομοθετική βελτίωση στην τροπολογία για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού