Συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Τατούλη εναντίον Νίκα και κυβέρνησης – Τι ζητούν από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου οι επικεφαλής έξι παρατάξεων

/

Μέτωπο έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πελοποννήσου δημιουργεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τη λειτουργία των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Την συσπείρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προκαλεί το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ, το οποίο πρόσφατα έκρινε αντισυνταγματικές τις αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τις αρμοδιότητες και τον τρόπο συγκρότησης των οικονομικών επιτροπών.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει πολλές φορές διαμάχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, καθώς η παράταξη Τατούλη (Νέα Πελοπόννησος), η παράταξη του κ. Δέδε (Νέοι Δρόμοι – ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και άλλες παρατάξεις, έχουν μιλήσει για «νόθευση» της βούλησης του εκλογικού σώματος.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία οι ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών κρίνονται οριστικά αντισυνταγματικές, προκαλεί νέα δεδομένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, καθώς διαμορφώνει συνθήκες για τη δημιουργία κοινού βηματισμού σημαντικών δυνάμεων του Σώματος.

Tο ΣτΕ με την απόφασή του αναιρεί τις περίφημες ρυθμίσεις για την «κυβερνησιμότητα» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών τα προηγούμενα χρόνια έδωσε τη δυνατότητα στις περιφερειακές και στις δημοτικές αρχές να υλοποιούν τις πολιτικές τους, μέσω κυρίως των οικονομικών επιτροπών, στις οποίες εκχωρήθηκαν επιπλέον αρμοδιότητες και επιβλήθηκαν πλειοψηφίες

Συγκεκριμένα, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή επιστολή έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες ζητούν από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου «τη συμμόρφωση  λειτουργίας του ΠΕ.ΣΥ.Π. και της Οικονομικής Επιτροπής μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ».

Την επιστολή υπογράφουν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, πλην ΚΚΕ, το οποίο διατυπώνει διαχρονικά τις δικές του θέσεις, και πλην της παράταξης που στηρίχθηκε από τη ΧΑ.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Πελοποννήσου τοποθετούνται ενιαία απέναντι σε ένα κομβικό πολιτικό – θεσμικό ζήτημα και, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, διαμορφώνουν ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στην παράταξη Νίκα, η οποία μάχεται υπέρ των ρυθμίσεων.

«Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά τις νόμιμες θεσμικές διαδικασίες», σημειώνουν οι έξι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην επιστολή τους.

Επιπλέον, δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν τη «συνέχιση των θεσμικών παρανομιών» και απαιτούν την «άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ».

Τέλος, γνωστοποιούν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη Ειδική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ  (19/12 – 4μμ) για τον προϋπολογισμό, διότι αυτό, όπως εξηγούν, «θα σήμαινε ότι ανεχόμαστε τη θεσμική παρανομία».

Αναλυτικά η κοινή επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε,

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι στις 2 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε η 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ  με την οποία  κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν: 

α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ  

β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές. 

Μετά την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ η Περιφερειακή Αρχή όφειλε  να αποκαταστήσει τη θεσμική νομιμότητα της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης, σεβόμενη την ιστορική αυτή απόφαση. Δηλαδή όφειλε:

1. Να σταματήσει με απόφασή της να ασκεί στην Οικονομική Επιτροπή τις αρμοδιότητες που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν με τους αντισυνταγματικούς – πραξικοπηματικούς νόμους Θεοδωρικάκου και Βορίδη. 

2. Να έχει ήδη προσδιορίσει Ειδική συνεδρίαση για την εκλογή νέας Οικονομικής Επιτροπής.

3. Παράλληλα, να επανεξετάσει σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες το Συμβούλιο έχει λάβει αποφάσεις αντίθετες με την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής.

Επειδή διαπιστώσαμε ότι η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά τις νόμιμες θεσμικές διαδικασίες, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο τη συνέχιση των θεσμικών παρανομιών και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Για αυτούς τους λόγους,

1. Δεν συμμετέχουμε στην Ειδική Συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ  τη Δευτέρα,19  Δεκεμβρίου στις 4μμ για τον προϋπολογισμό  διότι αυτό θα σήμαινε ότι ανεχόμαστε τη θεσμική παρανομία.

2. Συμμετέχουμε στην τακτική συνεδρίαση που έχει προσδιοριστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 6μμ με προϋπόθεση ότι θα συζητηθεί ως πρώτο και κατεπείγον θέμα προ ΗΔ (με λήψη απόφασης από το ΠΕΣΥΠ για άμεση εφαρμογή) η απόφαση του ΣτΕ και η άμεση υλοποίησή της. Οποιαδήποτε προσπάθεια από την πλευρά σας, κωλυσιεργίας και μη  άμεσης εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

3.  Επιπλέον επιβάλλεται σύμφωνα και με τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου η συνέχιση της 24ης διακοπείσας συνεδρίασης.

Οι  επικεφαλής των παρατάξεων  Περιφερειακοί Σύμβουλοι  

Πετράκος Θανάσης

Κάτσαρης Παναγιώτης

Λυμπεροπούλου Δήμητρα 

Τατούλης Πέτρος

Δέδες Γεώργιος 

Μπουντρούκας Ιωάννης

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κινεζικές πόλεις αντιμέτωπες με το πρώτο κύμα έξαρσης της Covid

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Τσιτσιπάς πρωταθλητής στο Άμπου Ντάμπι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βασιλόπουλος για επέτειο 23ης Μαρτίου: Είμαι υπερήφανος για την συμβολή της πόλης μας στο Αγώνα του ’21 – Είμαι υπερήφανος και για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας

Δήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 23ης Μαρτίου, έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.