Πρόεδρος της Βουλής: «Η πορεία της οικονομίας να προφυλαχθεί από κάθε όξυνση ενόψει προεκλογικής χρονιάς»

«Πρέπει όλοι να συμβάλουμε ώστε η πορεία της οικονομίας και η δημοσιονομική αξιοπιστία να προφυλαχθεί από κάθε έξαρση ή κάθε όξυνση που θα μπορούσε να προκληθεί λόγω του ότι η χρονιά είναι προεκλογική», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, παραλαμβάνοντας την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2022 από τον διοικητή της, Ιωάννη Στουρνάρα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τόνισε πως παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, «η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ήταν αρκετά καλύτερη από την αναμενόμενη», προσθέτοντας ότι «στην προηγούμενη Έκθεση, η πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για το τρέχον έτος ήταν για ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 3,2%, ενώ η τελική μας πρόβλεψη για φέτος είναι 6,2%, περίπου διπλασιάστηκε».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, «οι δημοσιονομικές εξελίξεις, λόγω κυρίως της υψηλής ανάπτυξης, ήταν καλύτερες των αναμενόμενου», τονίζοντας πως «το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι κάτω από το 2%, που είχε προϋπολογιστεί, ίσως να είναι και κάτω από το 1,6 % του ΑΕΠ». Τέλος, εξέφρασε την πρόβλεψη πως «την επόμενη χρονιά θα έχουμε πιο μικρό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, θετικό όμως, εμείς το βλέπουμε στο 1,5 % για του χρόνου, όταν η υπόλοιπη Ευρώπη θα κυμανθεί περίπου στο μηδέν ή ελαφρά θετικά».

Ο πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενος στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σημείωσε: «Είναι καλοδεχούμενες οι Εκθέσεις σας, οι αναλύσεις σας, τα συμπεράσματά σας, αλλά και οι συστάσεις σας, ώστε με τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία εκ του νόμου προστατεύει το εθνικό νόμισμα και την ευστάθεια της οικονομίας, να μπορέσει το Κοινοβούλιο να συμβάλει και αυτό, με τη δική του προσπάθεια και τις δικές του θεσμικές δυνατότητες, στην προκοπή και την ευημερία της χώρας».

Ο κ. Τασούλας ανέφερε τέλος πως «η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική τού τρέχοντος έτους θα αποσταλεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου, το συντομότερο, παρουσία του κυρίου Διοικητού, να γίνει μια διεξοδική συζήτηση για την πορεία της εθνικής οικονομίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Καλοκαιρινή αντεπίθεση ενός δισεκατομμυρίου της Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κιλιάν Μπαπέ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας των ΠΑΕ Καλαμάτα και Χανιά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ