Στα άκρα η κόντρα: Τερτίπια Νίκα για να διασφαλίσει απαρτία και να «περάσει» τον προϋπολογισμό – «Μέτωπο» των αντιπολιτεύσεων κατά του Περιφερειάρχη και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σφοδρές αντιπαραθέσεις, αλλά και νέα πολιτικά δεδομένα προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες συνεδρίασεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, κυρίως αυτή της Τρίτης, όπου συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση το ζήτημα του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε τη Δευτέρα, ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε απαρτία, αναβλήθηκε για την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι από τη συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό απουσίαζαν οι περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς διαμαρτύρονται για τη μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών, που σχετίζονται με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των Οικονομικών Επιτροπών.

Η συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό επαναλήφθηκε την Τρίτη, ωστόσο, και πάλι οι αντιπολιτεύσεις επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στη συνεδρίαση. Το …εμπόδιο, που προέκυψε από τη διαμαρτυρία των αντιπολιτεύσεων, η περιφερειακή αρχή επέλεξε να τον ξεπεράσει με μια νομική ακροβασία. Έτσι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γιάννης Μαλτέζος, επιστράτευσε νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις συνεδριάσεις επιτροπών, όχι όμως αιρετών οργάνων όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, και για πρώτη φορά συνεδρίασε το Σώμα χωρίς να υπάρχει απαρτία!

Η αντίδραση των αντιπολιτεύσεων

Οι χειρισμοί της περιφερειακής αρχής και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των αντιπολιτεύσεων, οι οποίες κατήγγειλαν τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης, που ακολούθησε αυτή του προϋπολογισμού, πέντε παρατάξεις κατήγγειλαν τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου καταθέτοντας πρόταση μομφής στο πρόσωπό του.

Παρότι για το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν προβλέπεται διαδικασία μομφής κατά του προέδρου, η κίνηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει ιδιαίτερο πολιτικό νόημα. Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι είχε προηγηθεί κοινή επιστολή 6 παρατάξεων προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της απόφασης του ΣτΕ και ότι το βράδυ της Τρίτης ακολούθησε κοινό αίτημα των αντιπολιτεύσεων (βλέπε στο τέλος του κειμένου) για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το ίδιο θέμα, καταλαβαίνει ότι πλέον έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ταύτισης των απόψεων των αντιπολιτεύσεων, τουλάχιστον σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα.

Το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεχιζόμενης 25ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , οι επικεφαλής των παρατάξεων «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης, «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» Γιώργος Δέδες, «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, «Πράσινη Πελοπόννησος» Δήμητρα Λυμπεροπούλου, «Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την Ανατροπή» Παναγιώτης Κάτσαρης καθώς και η ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος  Μαργαρίτα Σπυριδάκου κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία (πολιτική μομφή) κατά του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ.Ιωάννη Μαλτέζου.

Ακολουθεί το ακριβές κείμενο:

Μετά από την επανειλημμένη αντιδημοκρατική συμπεριφορά και τη μη τήρηση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και της κείμενης Νομοθεσίας περί λειτουργίας των Συλλογικών Οργάνων των Αιρετών Περιφερειών καταγγέλλουμε και καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου κ.Ιωάννη Μαλτέζου, επειδή με εντολές που έλαβε από τον κ.Περιφερειάρχη παρέβη τα καθήκοντα του, έτσι όπως προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις του Νόμου και με αποκλειστική του ευθύνη προέβη σε δύο συνεχιζόμενες αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν προκλητικά τη Νομοθεσία και αποδεικνύουν την αντιδημοκρατική αντίληψη του.

  • Ο κ.Μαλτέζος προσπάθησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, παρουσιάζοντας μονταρισμένο βίντεο, να αποδείξει ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022 στην οποία απουσίαζε λόγω κωλύματος όπως δήλωσε και στην οποία χρέη Προέδρου ανέλαβε ασύμφωνα με το Νόμο η Αντιπρόεδρος κα.Αντωνία Μπούζα έληξε και δεν διεκόπη (προσπάθησε να «εκμεταλλευτεί» μία αναφορά εν τη ρύμη του λόγου της κας.Μπούζα, η οποία αμέσως διορθώθηκε και μάλιστα η διόρθωση επαναλήφθηκε και δεύτερη φορά). Άλλωστε η απόφαση της διακοπής της συνεδρίασης αποφασίστηκε από το Συλλογικό Όργανο μετά από ψηφοφορία των μελών που ήταν παρόντα. Ο κ.Πρόεδρος παρότι γνώριζε πολύ καλά ότι υπήρχαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και γνώριζαν ότι είχε διακοπεί, επιδεικνύοντας πρωτοφανή πολιτικό θράσος πέρα και έξω από κάθε νόμιμη διαδικασία, έληξε τη συνεδρίαση για να μη δοθεί το δικαίωμα της συνέχισης του θέματος που αφορούσε το πολύ σοβαρό ζήτημα των υποκλοπών .
  • Ξεπερνώντας κάθε όριο παράβασης καθήκοντος και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς ο κ.Πρόεδρος εξέδωσε πρόσκληση μετά τη λήξη της συνεδρίασης λόγω μη απαρτίας , πρόσκληση στην οποία επικαλείται Κανονισμό ο οποίος δεν αφορά τη λειτουργία των Αιρετών Συλλογικών Οργάνων και αναφέρεται  ρητά στη γενική διάταξη του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας Συλλογικών Οργάνων με διορισμένα μέλη και με διοικητική αρμοδιότητα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση προηγείται η ειδική διάταξη  του Καλλικράτη, δηλαδή του Ν.3852/2010. Είναι αδιανόητο να πιστεύει ο κ.Πρόεδρος, ερμηνεύοντας «δικολαβίστικα» τις διατάξεις του Νόμου, ότι μπορεί να καταργήσει τη Δημοκρατική Λειτουργία και την ψήφο των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ότι έχει τη δυνατότητα χωρίς απαρτία να συνεδριάζει το Συλλογικό Όργανο και να λαμβάνει αποφάσεις.

Το κοινό αίτημα των αντιπολιτεύσεων για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Κύριε Πρόεδρε

Ασφαλώς γνωρίζετε ότι με την 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν:

α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ

β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές.

Μετά την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ η Περιφερειακή Αρχή όφειλε να λειτουργήσει στην Οικονομική Επιτροπή με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης σεβόμενη την απόφαση του ΣτΕ και να σταματήσει να ασκεί τις αρμοδιότητες που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και τις έχουν μεταβιβαστεί με τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2019 .

Παράλληλα πρέπει να επανεξεταστούν σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες το Συμβούλιο έχει λάβει αποφάσεις αντίθετες με την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής.

Επειδή όμως διαπιστώσαμε ότι συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά την σημαντική αυτή απόφαση του ΣτΕ ζητάμε οι κάτωθι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τις υπογραφές μας τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με βάση με βάση το άρθρο 167 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4555/2018 και όπως ισχύει με την εγκύκλιο της 20 Αυγούστου 2019 του Υπουργείου Εσωτερικών μετά από 6 ημέρες όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος, για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση του Πε. Συ. Π. για το θέμα :Η συμμόρφωση της λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με την ιστορική απόφαση του ΣτΕ

Οι αιτούντες και υπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

1. Πετράκος Αθανάσιος

2. Δρούγκας Δημοσθένης

3 Δέδες Γεώργιος

4. Μιχαήλ Μιχάλης

5. Δημητρακοπούλου Ευγενία

6. Καρούζος Χρήστος

7. Καρσιώτης Χρήστος

8. Μποζίκης Αναστάσιος

9. Πουλοκέφαλος Γεώργιος

10. Λυμπεροπούλου Δήμητρα

11. Κάτσαρης Παναγιώτης

12. Γόντικας Νικόλαος

13 . Κελάρης Ιωάννης

14. Μπουντρούκας Ιωάννης

15. Γκιλίτσης Νικόλαος

16. Νικολάκου Κωνσταντίνα

17. Ρουμελιώτης Γεώργιος

*Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη

Navarino Agora
Δωρεάν Ψηφιακή Μαστρογραφία
Δουλειά για Σένα - dypa.gov.gr
City Hospital - Ιδιωτική κλινική Καλαμάτα
myΔΕΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΡΟΗΓ. ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυγενάκης: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μία μεγάλη διεκδίκηση, η οποία αφορά και το ποδόσφαιρο»

ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

«Κόλλησαν» στο μηδέν Αστέρας Τρίπολης και Βόλος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Πύλου – Νέστορος: Ο Ηλίας Κανάκης καταγγέλλει έλλειμμα και ζητά παρέμβαση του Εισαγγελέα – Απόφαση Καρβέλα για «ειδικό έλεγχο των εσόδων του δήμου»

Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν όσα έχουν ακολουθήσει την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Ηλία Κανάκη από την παράταξη του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα.

Κορυφαία ξένα πανεπιστήμια στην Καλαμάτα – Πρόταση της ΤΕΜΕΣ στον Δήμο για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι λεπτομέρειες επί της προτάσεως της ΤΕΜΕΣ για την ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα. Το

Συνάντηση του Δημάρχου Καλαμάτας με τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου – Έργα και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο επίκεντρο

Η πορεία των έργων που είναι ενταγμένα και συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Πράσινου Ταμείου, καθώς και έργα που σχεδιάζονται προς υποβολή από

Δείτε επίσης